markomarecki1 Opublikowano 24 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2005 witam Przeczytałem na tym forum mnustwo tematów dotyczących tych monitorów lcd i znów niemam pojęcia który lepszy czy samsund 173 p plus czy lg 1740p który jest tańszy i z lepszą gwarancją Proszę mi powiedzieć czy na samsungu występuje efekt smużenia w grach filmach w necie itp Markomarecki1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 24 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2005 :blink: ad 1 - zaraz znowu bedzie dyskusja co lepsze TN czy xVA - idziesz do sklepu i dokonujesz porowania - wzrok to sprawa indywidualna i nikt za Ciebie nie odpowie na to pytanie ad 2 - ktory tanszy - popatrz w sklepach - generalnie zazwyczaj TN sa tansze ad 3 - dla jednych nie wystepuje smuzenie a dla innych wystepuje - dlaczego patrz pkt 1 - duzo zalezy tez z czego sie przesiadasz CRT czy stary/slaby LCD itd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markomarecki1 Opublikowano 24 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2005 z tym sklepem to niebardzo mogę bo u mnie w małej mieścinie muszą mi sprowadzić taki jak wpłacę zaliczkę a przesiadam sie z 757 dfx -crt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 24 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2005 ale chyba w takim sklepie maja na stanie jakies monitory - zebys chociaz mogl obejzec TN (tylko nie jakas za 900zl) w porownaniu z xVA lub chociaz z CRT - wtedy sam ocenisz czy to co oferuje TN (slaby kat od dolu i przy ustawieniach domyslnych utrata szczegolow przy 2-4% nasyceniu kolorow -> przy ciemnych scenach i czasem niezbyt lagodne przejscia tonalne miedzy kolorami) jest do przyjecia itd poza sklepem zostaja jeszcze znajomi - moze ktos akurat kupil niedawno monitorek moze w jakims wiekszym miescie w okolicy sa lepej zaopatrzone sklepy - wg. mnie lepiej wydac kase na benzyne/bilet i zrobic wycieczke po sklepach niz kupowac w ciemno bo inaczej sie nie da sam musisz podjac decyzje czy TN czy cos innego xVA/IPS - a dopiero potem wybierac wsrod modeli na danej matrycy poza tym skoro piszesz ze monitor bylby specjalnie sprowadzany (no i ta zaliczka) to w przypadku bad pixeli mozesz miec nieciekawa sytuacje ze sprzedawca PS o tym ze ten Samsung ma tylko 1 przycisk Power chyba wiesz :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SR-71 Opublikowano 24 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2005 Monitory dzieli przepaść na korzyść samsunga.Mogę go polecić,bo sam posiadam i uważam,że przeciętnemu użytkownikowi spełni oczekiwania w 100%. Co do smużenia,to bardziej je widać w testach z "samochodzikiem" niż w codziennym graniu,oglądaniu filmów,czy przewijaniu dokumentów,co niektórzy podobno widzą,ja nie,a normalnemu użytkownikowi nie przeszkadza,bo nie czyta w locie. Sam obejrzałem na nim kilka meczy w HDTV z HD2 i musiałem się ostro wysilić,żeby drobne smużenie zobaczyć,z resztą na `1740p nie będzie mniejsze. Samsung daje na niego 14 dni gwarancji na świecące pixele i subpixele,a dodatkowo możesz wykupić za 50zł np. w siriusie gware 7 dni na czarne,i jak go odpalisz przez ten czas po 10h dziennie,to strasznie mała szansa,ze coś jeszcze padnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SynZygfryda Opublikowano 26 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2005 Nie wiem jak u innych posiadaczy 173P plus ale dzis zauwazylem dziwna rzecz. mianowicie odpaliłem kompa i zwrocilem uwage na monitor (mam go dopiero od 5 dni). Pojawił mi się dziwny efekt. Mianowicie na czarnym tle wygląda to troszke jak zaćmienie słońca. Po środku jest jakby czarny okrąg , ale wodząc wzrokiem w strone rogów monitora widac rozjaśnienie, przez co wyraznie odznacza sie ten okrąg. Czego to moze być wina? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goldenSo Opublikowano 26 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2005 Efekt UFO, lampy muszą się wygrzać/rozgrzać itd. Znika po czasie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
$l@ven Opublikowano 26 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2005 Nie wiem jak u innych posiadaczy 173P plus ale dzis zauwazylem dziwna rzecz. mianowicie odpaliłem kompa i zwrocilem uwage na monitor (mam go dopiero od 5 dni). Pojawił mi się dziwny efekt. Mianowicie na czarnym tle wygląda to troszke jak zaćmienie słońca. Po środku jest jakby czarny okrąg , ale wodząc wzrokiem w strone rogów monitora widac rozjaśnienie, przez co wyraznie odznacza sie ten okrąg. Czego to moze być wina? Poczytaj sobie ten temat, od tego miejsca: http://mva.pl/forum/viewtopic.php?t=690&po...r=asc&start=960 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...