Skocz do zawartości
AllFree

Karta Graficzna Do 200zł...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Chciałbym zmienić moją wysłużoną kartę (nVIDIA GeForce2 MX 100/200 64MB 64bit) na coś lepszego, ale co pójdzie jeszcze na moim sprzęcie, ponieważ nie mam zbytnio kasy na rozbudowę pozostałych podzespołów :(

Chyba, że będę zmuszony zakupić lepszą zasiłkę kosztem tej przyszłej karty graf.

Mam następującą konfigurację:

Motherboard Shuttle AK32L

CHIPSET: VIA KT266 (FSB200/266)

1AGP (4X)

AMD Athlon 1000 MHz

512 MB SDRAM

WinXP

Zasilacz: 230V

200zł to naprawdę max, jaki mogę wyłożyć :(

Ogólnie nie interesują mnie takie wynalazki jak QUAKE 4 itp., aczkolwiek chciałbym poprawić jakość w GTA SA, 18WOS: PTTM/Convoy czy NFS U2/MW, które (o dziwo?) jeszcze jakoś dyszą ;) - co znaczy, że jest szansa na poprawę za te parę zł.

Przez resztę czasu komp jest "masakrowany" przez filmy DVD/DivX oraz net na DSL'u.

Myślałem o jakimś Sapphire Radeon lub Gigabyte ATI Radeon (128/128), ale oczywiście jestem otwarty na wszelkie sugestie.

Max. kwotę brałem z uwagi na cennik sklepu PROLINE.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

Zasilacz: 230V

230V to napięcie w gniazdku, odkręć obudowe i zobacz na naklejce jaki masz zasilacz, w tej cenie to chyba tylko brać radeona 9550 od MSI.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Yyyyyy - no tak...

To z rozpędu wpisałem napięcie zamiast moc - oczywiście ma być 300W :)

...i jeszcze pytanie - z tego co widzę, to MSI stoi po więcej niż 200zł.

Wiem, że to tylko parę złotych więcej, ale ja właśnie te parę zł dołożyłem już, żeby mieć chociaż 200zł (max.).

Chyba, że ma ktoś namiary na net-sklep lub allegro, gdzie mogę dostać tą kartę w takiej cenie :)

P.S.

A z 9200-9250 nic się nie da pokombinować? [tak tylko pytam :)]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK. Dzięki za linki... Ale jeszcze się zapytam :)

Zapatrywać się na jakieś obniżki mikołajowo-świąteczne? B)

Dalej jak do połowy grudnia i tak nie będę czekać, a po drugie ceny sprzętu i sam sprzęt komp. wciąż się zmienia i można by tak było czekać latami...

Rozejrzę się za podanymi propozycjami i jak już coś mi się uda zdziałać, to jeszcze się pojawię... np. w temacie "tweakowania" :D

Pozdrawiam,

AllFree

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ceny wzrosną, jaką masz reszte sprzętu i marke zasilacza bo boje sie że nie wytrzyma.

Czyli jednak trzeba będzie się postarać o zakup na dniach...

A co do sprzętu to nie wiem, co jeszcze mógłbym napisać - konfiguracja jest w moim 1. poście.

Natomiast zasilacz to niestety siakiś bezfirmowy 300W :(

Jeśli z tym zasilaczem nie da rady 9550, to może coś "słabszego" bym wziął?

Niestety nie zapowiada mi się przypływ gotówki w najbliższym czasie, więc 9550 + nowa zasiłka odpada :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, nie wiem czy wiecie, ale 9550 ciagnie bardzo malo pradu. Bierz 9550 jakiegos fajnego.

Zdecydowałem się jednak na niego i na 99% (jeśli tylko pojawi się w sklepie) go biorę.

Dodatkowo (też na 99% :D) będę mógł wysypać kasę na nową zasiłkę - ale oczywiście tylko jeśli będzie to konieczne(!).

Dlatego też, żeby nie kombinować z tematami w innych działach - wpiszę tu: proszę o jakieś info na temat (tanich) zasilaczy, które dadzą już sobie radę z tą grafą.

DODATEK:

Skoro już jesteśmy w temacie tej karty... - otóż przekopałem niemal całe forum, naczytałem się o O/C, różnych progsach, problemach itede itepe. Stwierdziłem, że nie ma jednoznacznej odpowiedzi na poszczególne pytania :(

Sam już nie wiem, które stery są najlepsze, ile faktycznie można podkręcić kartę software'owo optymalnie (400/500?) - nie mówiąc już o jakichś napięciach, ATI "tulsach" itp. :blink:

W sumie na początek pewnie będę działać na standardowych ustawieniach, ale skoro jest możliwość kręcenia, to czemu tego faktu nie wykorzystać ;)

Żeby nie zaśmiecać forum, to może wystarczyło by pogdać już na bieżąco, jak będę mieć kartę, z kimś na priv.

Jeśli jest ktoś chętny do pomocy, to proszę o kontakt [chyba, że otrzymam odp. tutaj, bądź jednak będę musiał napisać do odpowiedniego działu]

Uffff...

Sorry za rozpisanie się, ale do tej pory nie miałem takich dylematów z hardware'em, a widzę, że najbliższa zmiana sprzętu mi ich dorzuci :mur:

Dzięki za wszelki odzew!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1) Bierzesz oczywiscie MSI 9550

2) Uzywaj programu ATI Tray Tool. Tam jest fajna zakladka gdzie mozesz sobie zaznaczyc podnoszenie zegarow jak tylko wejdziesz do aplikacji 3D, a w Windzie bedzie chodzic na standardowych taktach.

3) Moim zdaniej najfajniesze stery to OMEGI, polecam :)

4) Zasilacz wez DELTE, albo Fortrona 350W z allegro, obie zasilki w okolicach 50zl, wez ktoras z tych chocby ten Codegen chodzil dobrze, bo z nim nigdy nie wiadomo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi