Skocz do zawartości
qolec

Problem Z Nagraniem Na Płytę Dvd Więcej Niż 4,3 Gb

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam nagrywarkę dvd Liteon SOHW 1635s. Problem mam taki, że jak próbuję nagrać na płytę więcej niż 4,3 GB to wywala mi błąd, że płyta ma za małą pojemność. Nagrywam na płytach TDK DVD+R 4,7 GB 1-8x. Nagrywarkę mam dopiero od kilku dni, więc wybaczcie jeśli mój problem jest banalny. Za pomoc z góry dziękuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

płyta o pojemnosci marketingowej 4,7Gb wg systemu dziesietnego

to 4 700 000 000 bajtów

czyli ok 4,38 GB komputerowego

to tak samo ja z dyskami twardymi

dysk 60Gb marketingowy to ok 55,8GB komputerowego

Edytowane przez jam3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

czy ktoś nie orientuje się ile można maksymalnie nagrać plików na jedną płytę DVD-R (DVD+R)?

Moje poszukiwania nie przyniosły odpowiedzi, dlatego też domyślam sie że nie ma tutaj ograniczeń. Może ktoś nagrywa hurtowo jakieś małe pliki na płyty DVD i jest mi w stanie podać ilość plików którą już nagrał za jednym razem na takiej płycie? Jeżeli ktoś spotkał się z tym zagadnieniem wcześniej i jest w stanie mi na nie odpowiedzieć to będę zobowiązany.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eeee... Wiesz, co? Wydaje mi się, że zapełnienia płyt nie podaje się w ilości plików, a w bajtach, kilobajtach, megabajtach, itd:) Zresztą zobacz co napisał jam3 i policz sobie sam. Jeśli znasz rozmiar tych swoich "małych plików":)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli ok 4,38 GB komputerowego

Dokładnie. Niecałe 4,4GB wchodzi na płytkę. Więcej nie wysmaży. Masz wszystko prawidłowo qolec.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi