carmaniakHP Opublikowano 25 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2005 Siema wszystkim! Kupiłem właśnie Ati 9700 Pro 128 mb 256 bit 8x1 Samsungi 2.5 ns(tak mi się wydaje) za 389zł. na pamięciach od strony radiatora jest: SAMSUNG 241 a z odwrotnej strony 238 K4D26323RA-GC2A WFF117EA KOREA To znaczy ze to 2.5ns? Na rdzeniu 325 a pamięciach 620. prawdopodobnie Build By Ati. Ucieszony wyjmuje swojego oszukanego hisa 9200 128mb 64bit!!! i instaluje w przekonaniu że wszystko będzie git nowego 9700 Pro. No i oczywiście na początek zarzucam 3dmarka 2001SE (bo tylko takiego mam) i wtedy katastrofa: 9200 3d tuckin marks. :blink: :legal: Zadnych artów i innych takich niema. No to format, rózne stery, catalisty 4.9, omegi oparte o 4.4 i nic. Co prawda reszta mojego kompa to nie rewelacja ale w gorszych widziałem lepsze wyniki. Jakie stery do tej karty są najlepsze, jaki directx. Jaki procek i jaki zasilacz załatwiłby sprawe (jak najtańsze). Proszę o pomoc. _______________________________________ MSI 865PE Neo2 Cielak 2.6 (nie D) -to karygodne ale to nie ja składałem tego kompa to wybaczcie 2x256 Kingston 400 ati 9700 pro lg dvd, cdrw codegen 300W -cud że to ciągnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carmaniakHP Opublikowano 25 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2005 A ja kupiłem 9700pro prawdopodobnie build by ati 128/256bit/ 241 na pamieciach wiec to chyba 2.5ns chodzi standart na 325/620-czyli norma ale 3dmark 10200 tuckin marks to tuj a nie norma :legal: artow niema, I TO NIE JEST 9500@ moze to stery? mam omegi oparte o 4.4 probowałem catalysty 4.9 formata i nic! jakie stery do tego najlepsze? moze jakis bios by pomogł? pomóżcie! :cry: skąd to wziąć i jak wgrać? reszta kompa to shit ale zeby az taki niski wynik. __________________ MSI 865PE Neo2 cielak 2.6 nie D ati 9700pro 2x256 kingston 400 dvd, cdrw codegen 300w Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 25 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2005 (edytowane) Wynik nawet w normie. Ten celek nie jest jakims rzeznikiem. W 3Dmark2k1 (nie napisales ktory ,ale zgaduje ze 2k1) liczy sie bardziej procesor ,anizeli karta. Zrob test na 2k3 i podaj wynik.Stery to ja polecam 4.12 ;) I zmien ten zasilacz :D Edytowane 25 Listopada 2005 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 25 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2005 Odpal nowsze marki. 2k1 jest hamowany przez celofana. I moze nowsze omegi/dna. 2 tematy to zdecydowanie za duzo jak na jeden problem :evil: Regulamin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość sensej17 Opublikowano 25 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2005 wynik naprawde jest niski nawet jak na celrona 2.6! z ta sama karta graficzna moj kumpel na athlonie 1200 mial ponad 10000 z sdramami 133mhz!! a moze masz jakiegos modowanego 9500? wez go obczaj dokladnie bo cos jest nie tak!! :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sucker Opublikowano 25 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2005 To jest celeron czyli badziewie do tego nie jest to nawet wersja D czyli jeszcze gorsze badziewie wiec nie ma sie co dziwic ze w benchmarku, ktory jest bardzo zalezny od procka wynik jest jaki jest. Sciagnij 3Dmarka03 i wtedy zobacz jaki bedzie wynik, ten benchamr nie jest tak zalezny od procka jak 01. I W KONCU ZAPAMIETAJCIE ZE 3DMARK01 NIE JEST DOBRYM BENCHMARKIEM DO BADANIA SZYBKOSCI KARTY. DOBRZE NAWET BADA SZYBKOSC CALEGO SYSTEMU BO JEST ZALEZNY DOSC ZNACZACO OD PROCKA I RESZTY SPRZETU A MNIEJ OD GRAFY! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Santi Opublikowano 25 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2005 @carmaniakHP Odpal jakas gre to wtedy zobaczysz roznice. Ja na swoim starym 9100 mialem 10tys w 2001, a na 9800Pro 17tys w 3Dmarku 2001, w 3Dmarku 2003 byly juz roznice odzwierciedlajace wydajnosc obydwu kart 1400pkt vs. 6000. Wiec zamiast lamentowac po sprawdzeniu wyniku w 3Dmarku 2001 to najpierw sprawdz jak nowa grafa sprawuje sie w gierkach i jak cos bedzie z nia nie tak to wtedy pisz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość sensej17 Opublikowano 25 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2005 sucker napisał(a): To jest celeron czyli badziewie do tego nie jest to nawet wersja D czyli jeszcze gorsze badziewie wiec nie ma sie co dziwic ze w benchmarku, ktory jest bardzo zalezny od procka wynik jest jaki jest. Sciagnij 3Dmarka03 i wtedy zobacz jaki bedzie wynik, ten benchamr nie jest tak zalezny od procka jak 01. I W KONCU ZAPAMIETAJCIE ZE 3DMARK01 NIE JEST DOBRYM BENCHMARKIEM DO BADANIA SZYBKOSCI KARTY. DOBRZE NAWET BADA SZYBKOSC CALEGO SYSTEMU BO JEST ZALEZNY DOSC ZNACZACO OD PROCKA I RESZTY SPRZETU A MNIEJ OD GRAFY! Mimo wszystko wynik jest niski a celerony d to nie badziewie. sempron 2500 dostawal baty od tych celeronow D :lol2: . A nie pomyslales ze wynik jego jest troche dziwny skoro o wiele slabsze kompy z ta grafa mialy lepsze wyniki (nawet celeron 1.7 mial wiecej tzn 12093!)?! LINK- obczaj test procesorow i zmienisz zdanie ta temat swojego amd :D:D:D:D :lol2: :lol2: :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alexndr Opublikowano 25 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2005 Devil napisał(a): Wynik nawet w normie. Ten celek nie jest jakims rzeznikiem. W 3Dmark2k1 (nie napisales ktory ,ale zgaduje ze 2k1) liczy sie bardziej procesor ,anizeli karta. Zrob test na 2k3 i podaj wynik.Stery to ja polecam 4.12 ;) I zmien ten zasilacz :DA mogę spytać dlaczego polecasz 4.12? :) Ja też po ostatnich bojach opisanych w topicu 3dmark2001se - Coś Nie Tak Z Catalyst 5.xx ? najbardziej polecałbym te sterowniki ale chciałbym poznać Twoje zdanie :) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 26 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2005 Na tych sterach mam najlepsze wyniki w 3dMark03 to raz ;) A to ze nie gram w 3Dmarki to odczuwam roznice (nie jakas znacza ,ale zawsze jakas), np. w HL2 pomiedzy 4.12 a 5.7 ,czy tez 5.11 :) Po drugie na inncyh sterach czasem mi w GTA :SA wywala do windy Ostatnie jakie testowalem to wlasnie 5.11 i tez mi wyskoczyl do windy po jakis 10 minutach gry. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hajper Opublikowano 26 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2005 sensej17 napisał(a): Mimo wszystko wynik jest niski a celerony d to nie badziewie. sempron 2500 dostawal baty od tych celeronow D :lol2: . A nie pomyslales ze wynik jego jest troche dziwny skoro o wiele slabsze kompy z ta grafa mialy lepsze wyniki (nawet celeron 1.7 mial wiecej tzn 12093!)?! LINK- obczaj test procesorow i zmienisz zdanie ta temat swojego amd :D:D:D:D :lol2: :lol2: :lol2: Kolejny owładnięty manią cyferek / intelem i chęcią wciskaniu wszystkim że nie popełnił błędu ? http://forum.purepc.pl/Superpi-Challengeand33-t128070.html - hef fan - policz ile super wydajnych celeronów D jest. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sucker Opublikowano 26 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2005 sensej17 napisał(a): Mimo wszystko wynik jest niski a celerony d to nie badziewie. sempron 2500 dostawal baty od tych celeronow D :lol2: . A nie pomyslales ze wynik jego jest troche dziwny skoro o wiele slabsze kompy z ta grafa mialy lepsze wyniki (nawet celeron 1.7 mial wiecej tzn 12093!)?! LINK- obczaj test procesorow i zmienisz zdanie ta temat swojego amd :D:D:D:D :lol2: :lol2: :lol2: Podajesz linka do artykulu gdzie celeron walczy z sempronem na s.A i gdzie sempron z zegarem znacznie nizszym od wersji D jest rownie szybki lub wolniejszy o 5% a celeron non D wacha kurz po reszcie a posiada zegar o ponad 1GHz wiekszy od semprona. Do tego Celeron 2,8GHz uzyskal troche ponad 11k w 3DMarku01 ale popatrz na platforme testowa. Po pierwsze grafa. Tam jest R9800XT i mimo ze 3DMark01 jest bardzo zalezy od procka to i tak roznica miedzy grafami(tutaj i tam) powoduje ze wynik na 9800XT bedzie wyzszy przynajmniej o te 800-1000pkt. a bedzie pewnie wiecej okolo 1000-1400pkt, wiecej na 9800XT od 9700PRO przy tej samej konfiguracji sprzetu. Slabszy procek o te 200MHz to jest kolejne okolo 80-100pkt w tym benchmarku. Do tego dochadza pamieci. Te w tescie PCLab sa lepsze, maja lepsze timingi czyli nastepne 50-100pkt. w gore. Nowy system bo testy robia na swiezym systemie a to kolejne 80-100pkt. Czyli wynik CarmaniakHP i tak jest bardzo dobr jak na taka konfiguracje. Wiec nie pisz glupot ze wynik maly bo carmaniakHP jeszcze gotow w to uwierzyc. PS Wracajac jeszcze do Celeron D vs Sempron s.A to popatrz na ceny zestawow z tmi prockami. Kupujac Celerona D placi sie wiecej a dostaje sie to samo a czasem mniej. O porownaniu z Sempronem s.754 nie bede pisal bo tutaj Baleron D dostaje sromotne baty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...