Skocz do zawartości
HaTeKa

Niezniszczalna Partycja

Rekomendowane odpowiedzi

<----edit---->

No dobra, udalo mi sie z tym problemem dziwnej partycji ale mam teraz kolejny! Przeczytajcie ostatni moj post tutaj prosze.

<---/edit---->

Witajcie! Blagam o pomoc!!!

Otoz kupilem niedawno HDD Samsunga 80Gb na Allegro (sux :/ ). Poczatkowo mialem problemy aby system go wykryl (pierwszy raz sie zetknalem z dyskiem SATA) ale juz jest ok. prawie ok, bo istnieje na dysku niezniszczalna partycja!!!! Opisze pokrotce problem: za cholere nie mozge jej usunac! Probowalem fdiskiem ale NIE wykrywa ze jest to partycja podstawowa, rozszerzona, ani ze jest to dysk logiczny. Malo tego! Wykrywa ze ta "partycja" ma 4Gb i jest to.... 41% powierzchni calego dysku!!! czyli ze moge utworzyc podstawowa/rozszerzona partycje ale o wielkosci 6 Gb, czyli lacznie miec 10Gb zamiast 80!!! Nie moge ani wejsc na ta partycje, ani jej sformatowac, ani NIC.

troche informacji z fdiska: typ: EXT DOS System:--------- (czyli ze nie pokazuje jaki to system, tak jakby nie byla sformatowana, ale jej sie nie da sformatowac, bo jej praktycznie.... NIE MA!!!)

I tu moja prosba: Czy da sie jakos to naprawic??? Wyzerowac na maxa hdd (bez rozkrecania go!) A moze jakims programem w windowsie? Bardzo prosze o pomoc! Bo nie mam pojecia co robic!!!

Moj komp:

mobo: ga-k8ns

cpu: sempron 3000+

vga: r9800 pro

ram: 512 twinmos

Edytowane przez HaTeKa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki dzieki!!! zaraz bede probowal wszystkiego.

Ogolnie to chcialem zrobic to wszystko z czystego dosa (problemy z widzeniem dysku SATA jezeli podlacze go pod slave)

Chcialem jeszcze tylko napisac, ze przejrzalem troche forum i niestety nie ma nikt takiego problemu jak moj, ale bede probowal takimi programami jak: TestDisk 6.2, HddRegenerator, WDClear. CZy myslicie ze to cos da? a moze znacie tez inne programy? (pod dosa najlepiej)

------------EDIT--------------

No dobra, udalo mi sie usunac ta partycje programem Partition Manager, ale nadal widzi mi tylko 10Gb (czyli niby 100%) a ja mam 80 Gb!!!! Co robic?! HEELP!!!

<<<-----EDIT----->>>

Juz wszystko ok! Tym programem Partition Manager usunalem ta "niewidzialna" partycje, a reszta potoczyla sie sama. A co do tych niby 10Gb: po prostu fdisk nie rozpoznaje chyba az tak duzych dyskow, wiec zrobilem wszystko na procentach. I teraz wszystko juz jest ok! Wlasnie sie formatuja dyski. Dzieki wszystkim za pomoc i pozdrawiam!!!

<temat do usuniecia lub zachowania dla innych :) Ale jak najbardziej juz zamkniety!>

Edytowane przez HaTeKa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi