Skocz do zawartości
technikt

Dysk Hitachi 146z10 Scsi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Zastanawiam się na kupieniem dysku Hitachi 146Z10 (model IC35L073UWDY10-0, U320,68 pin).Chce żeby kontroler był do 80MB\s,bo dysk rozpędza sie do 66Mb\s,nie mam zamiaru robić RAID,a z kontrolerem U160 wychodzi mi za drogo.Znalazłem dwa takie:

Adaptec AHA-2940U2W

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=73931728

Mylex AceeleRaid 250

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=71844666

Maja po 68 pin,LVD (dysk może też na SE pracować),do 80 MB\s,wiec powinno być ok,ale znalazłem ich manuale,i w mylex jest że Ultra SCSI jest do 20MB\s,w Adaptecu Podobnie,dodatkowo na aukcji jest napisane ze adaptec ma Ultra SCSI na 50 pin.W załaczniku są screany tabelek prędkości i obsługiwanych urządzeń.Jest tak jak w tych manualach,czy one sa tak stare,że nie zakładano ze Ultra SCSI może być takie szybkie,i nie będzie z tym problemu?(:

Zależy mi tylko by wyciągnoł te 66MB\S,może to być dowolny kontroler 80MB\s.(poniżej 100 pln używany)

Mam PCI v.2.2 32 bit

Pozdrawiam!

Adaptec

post-10990-1132910358_thumb.jpg

Mylex

post-10990-1132910376_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z praktyki wiem że kontrolery HDD wypełniają magistralę PCI na tyle skutecznie że lepiej nic innego na niej nie łączyć.

Nie za bardzo rozumiem.To znaczy że kontroler może dysk ograniczać?,nawet jak jest jeden dysk i wolniejszy od tego co on może obsłuzyc??

Te dwa wydają sie kompaktybilne,ale martwą mnie te prędkości w tabelkach,nie mam jak ich sprawdzić,a jakby sie okazało że to nie będzie działać to trudno bedzie sprzedać taki kontroler potem.I wogóle nie wytrzymalbym mając taki dysk i nie mogąc go używać...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie za bardzo rozumiem.To znaczy że kontroler może dysk ograniczać?,nawet jak jest jeden dysk i wolniejszy od tego co on może obsłuzyc??

(...)

Nie, to znaczy tylko tyle ze przez magistrale PCI 32 bit nie przepchniesz wiecej niz 133 MB/s.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi