playerman Opublikowano 25 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2005 Wiatm wszystkich. Chciałbym aby wtym temacie były poruszane wrażenia z obcowania z tą płytą czyli ASROCK K7NF2 NFORCE2 ULTRA . Więc prosze o opinie Kto to ma?? Jak sie sprawuje ?? Jak się na tym kręcą procki?? Jakie macie wyniki na tej płycie i czy ołaca się ją kupować Sam sie zastanawiam nad jej kupnem ale na necie informacji brak P.S.Płyty dostępne na allegro i troche osób je już ma więc użytkwonicy prosze o wypowiedzi pozdro ALL Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 25 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2005 Hmm, na ten temat to chyba trochę późno, nie uważasz? W końcu sA powoli odchodzi do historii. Co do możliwości o/c płyty, to wystarczy zajrzeć do instrukcji i wszystko jasne: http://www.asrock.com/Drivers/Manual/K7NF2-RAID.pdf Rewelacji nie ma: - vCore Auto/Low (pewnie +5%)/High (pewnie +10%); - vDIMM Auto/Low (pewnie 2,6V)/High (pewnie 2,7V); Brak regulacji napięcia chipsetu, więc o wysokich FSB (>230MHz) zapomnij. Jakieś 2-3 tygodnie chyba ktoś też chciał kupić tą płytę - poszukaj topicu. Jeśli myślisz o oc to raczej poszukaj na allegro solteka nv400-l64 - można go kupić za niską cenę, a ma o wiele większe możliwości oc. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
APM.DG Opublikowano 4 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2006 Witam. Czy nikt więcej nie wie nic o tej płycie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Melsoon Opublikowano 4 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2006 To ASRock zrobiłe mobo na NF2 :huh: zaskoczyło to mnie :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 4 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2006 (edytowane) To ASRock zrobiłe mobo na NF2 :huh: zaskoczyło to mnie :P Stary, jak ecs robi, to dlaczego nie asrock ? ;] Pozatym jak z ta plytka na nf2, czy tez regulacja vcore + 5% i jak z napieciem na ramow/nb/agp, jest wogole ? Edytowane 4 Stycznia 2006 przez ath Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
staszek605 Opublikowano 3 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2006 Panowie ma ktoś może jakiś zmodowany bios do tej płyty lub chociaż jakiegoś linka do szerszego opisu bo nie mogę nic znaleźć :mur: Może pochwali się ktoś wynikami jakie na niej osiągnął :blurp: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k0v4l Opublikowano 4 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2006 ja na tym puscilem mojego 1700xp na 2ghz - 200 x 10 plytka stabilna zero problemow , zmenie zasilke to lece dalej Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
espero Opublikowano 9 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2006 Witam Jedno pytanie do użytkowników Asrocka k7nf2. Czy po wyłączeniu kompa power down systemu nadal pozostaje pod napięciem urządzenia USB i PS2. Mianowicie objawia sie to tym że mysz podłączona pod usb nadal świeci a klawiatura radiowa i jej baza nadal pozostaje pod napięciem tzn dioda sygnalizująca pracę nadal świeci(ps2). W poprzedniej płycie ABIT po wyłączeniu kompa wszystko gasło. Płyte wymieniłem niedawno na asrocka i nie wiem czy to normalne w tej płycie czy jest ona uszkodzona. Dzięki za odp. pzdr. <_< Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dk75 Opublikowano 2 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2006 (edytowane) Temat już ostygł, ale ja właśnie mam taką "padakę" tymczasowo gdyż mój EPoX jest teraz w naprawie. A "padaka" ponieważ: mnożnik można zmieniać tylko zworkami na płycie (zworek brak w komplecie) napięcie VCore na AUTO mam jakieś 1,5941 co jest trochę za nisko dla mojego Thortona nawet w standardzie nie mówiąc o O/C jakie napięcie VDIMM jest to nie wiem, bo nic tego nie monitoruje na płycie Thorton, który ma w standardzie 133x12,5 chodzi mi stabilnie na ustaweiniach 120x12,5 - k@#$#@$#wa, nie mogę osiągnąć nominalnych wartości procesora i nawet FSB133 ustawić? Co to jest? pamięci mimo, że mam DUALE to musiałem ustawić w tryb "powiększonej kompatybilności" bo inaczej nie mogłem ustawić wiekszego FSB niż 100 ustawianie ręczne timingów pamięci gwarantuje brak możliwości uruchomienia - tylko na AUTO system się potem uruchamia Jednym słowem kit i już nie mogę się doczekać kiedy mój EPoXik wróci. A jak nie wróci to chyba na raty "intelcoreduodwa" wezmę bo z tym to nie wytrzymam. Edytowane 2 Września 2006 przez dk75 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dk75 Opublikowano 2 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2006 Och. I nie była stabilna na FSB120 - wychaczyła się podczas oglądania AVIka. To sprawiło, że miałem okazję do wgrania nowego BIOSu, "1.30" ale i to nic nie dało. Sięgnąłem więc jeszcze raz po tą cienką broszurkę zwaną "manualem" i jeszcze raz przeczytałem paragraf dotyczący jumperów. Zdanie "ustaw FSB swojego procesora przy pomocy jumperów. Później będziesz mógł je zmienić w BIOSie" nie oznacza ustawień początkowych i później dowolnej zmiany. Oznacza to, że należy ustawić przy pomocy jumperów jak najdokładniej FSB swojego procesora i to jest wszystko. To co można w BIOSie ustawić to parę MHz w tą lub w tamtą. Ale płyta O/C nie znosi. Więc ustawiłem FSB na 133 i... poszła bez zająknięcia. A wcześniej z BIOSu nawet 120 nie chciała za bardzo. Tylko napięcie VCore trzeba na HIGH ustawić żeby było nominalne 1,65V. Naprawdę... stockowa płyta. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 2 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2006 (edytowane) @dk75 A zworkę od FSB jak masz ustawioną, że nie chce robić więcej niż 120MHz? edit Już doszedłem - patrz wyżej.Naprawdę nie wiem jak czytałem Twój post, że tego nie widziałem :mur: Edytowane 21 Września 2006 przez Klaus Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dk75 Opublikowano 2 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2006 Już doszedłem - patrz wyżej. Trochę to jednak trwało. Jestem przyzwyczajony do lepszych płyt z lepszym BIOSem i wyposażeniem ;PPPp Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 2 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2006 A wystarczyło zacząć od instrukcji obsługi. :twisted2: Ja także mam taką płytę i także przesiadłem się z Epoxa, tyle że 8K3AE (KT333). Niestety brak sensownej regulacji napięć Vcore, Vmem daje możliwości O/C na poziomie mojego Epoxa. FSB 170MHz i koniec, tyle że tam trzymał mnie brak blokady PCI/AGP, tutaj napięcie. Tak poza tym płytka bardzo fajna, dobrze wyposażona i chodzi rewelacyjnie. A co do mnożnika przez zworki, to jakoś nie kojarzę. Podsumowując: Bardzo dobra płytka do normalnego użytkowania, porażka jeśli chodzi o mocne O/C. Decyzja o jej zakupie była nieprzemyślana i zaważyła o tym tylko i wyłącznie bardzo atrakcyjna cena, jeśli chodzi o płyty na NF2. Konkurencja straszy cenami na poziomie platformy 754, a nawet 939. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pandajacek Opublikowano 19 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2006 mooj 1700xp na tej plycie leci 2400 ;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sparrow-hawk Opublikowano 21 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2006 Mam tę płytę od niedawna. Kupiłem ją po tym jak mój Abit AN-7 uGuru przestał działać i poszedł na serwis. Z płyty jestem zadowolony. Nie ma z nią żadnych problemów. Co do możliwości OC, to po próbie zmiany FSB w biosie o więcej niż 10 MHz, komputer nie wstawał.... Jednak po ustawieniu zworkami na płycie FSB, i mnożnika procesor (Athlon 1700), chodzi stabilnie na ustawieniach FSB: 200; 10x, przy napięciu 1.67v, co było nie do osiągnięcia na Abit'cie. Jeśli ktoś chce przetaktować procesor, to najlepiej zrobić to właśnie za pomocą zworek na płycie... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zyla Opublikowano 29 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2006 Jestem nowy na forumu o kąpletnie ciemny w tych sprawach. Mam następujący problem. Ostatnio zakupiłem płyte ASRock K7NF2 ( z przyczyn budrzetowych staćmnie bylo tylko na nią),gdyż popzednia sie spaliła, a dokładnie jakiś kondensatorek wywaliło :) Do tego posiadam procesor Athlon 2400+ który pięknie chodził na starej płycie (ASRock K7SX8 ), ale już na nowej nie. Automatycznie w biosie mi wykrywa Athlona 1600+ (albo 1800+ nie pamiętam ) i teraz prosza was o pomoc co mam zrobić żeby wyłapywał spowrotem docelową prędkośc. Dodam ze w biosie moge przestawić na 2400+, znaczy jest taka opcja ale ustawić sie nie da, jakby była zablokowana.Prosze o krótkie i proste wytłumaczenie :) bo załoze sie że przyczyna jest banalnie prosta :P ale nie dla mnie :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 29 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2006 Przestaw FSB na 133MHz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dk75 Opublikowano 29 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2006 (edytowane) A dokładniej mówiąc, to na płycie są zworki do ustawiania zarówno FSB jak i mnożnika. W BIOSie to można sobie tylko lekko poprawić o jakieś 10MHz zarówno na "+" jak i na "-" bo więcej to może być niestabilnie. Obejżyj manuala na płytce CD - tam są opisane te zworki. Edytowane 29 Września 2006 przez dk75 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zyla Opublikowano 30 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2006 Hmm wszystko ok już czaje o co chodzi :) Tylko prolbem że w manualu pisze że mam ustawione na 200MHz a zworkami moge przestawić na 266 MHz 333MHz i 400MHz Ok poradziłem sobie :) trzeba było przestawić na 266MHz :) Dzieki chłopaki za pomoc :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 30 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2006 Bo to sa podane wartosci w DDR (trzeba podzielic przez 2 zeby otrzymac rzeczywiste taktowanie). Ustaw na 266 i bedzie spokoj. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek-pl Opublikowano 17 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2007 (edytowane) Pozwolę się podpiąć bo mam pytanko w kwestii tej płyty. Procek Athlon 1200 133, mój Epox już powoli dogorywa (wcześniej spokojnie śmigał na mnożniku X10.5, czasem nawet na 11, teraz ma problem ze wstaniem na 10, poza tym 4 kondensatory są już zdrowo "nadmuchane") dlatego chciałem łyknąć tę płytę (konkurencji brak a poza tym chcę dołożyć nieco ramu a nie będę inwestował w SDramy). Czy pamiątki 400mhz będą dobrze działać przy tym procu (i czy jest sens wpinać dwie do pracy w dual)? Wiem komp jest stary, ale do netu i kilku ulubionych gier starcza. Edytowane 17 Stycznia 2007 przez witek-pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.Martin Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2007 wlasnie zakupilem ta plyte do starego kompa Zauwazylem na plycie ze sa jakies zworki do FSB i mnoznika - czy nalezy nimi ustawiac mnizik i FSB dla procka czy w biosie sie to ustawia ? (Althon Xp 2000+) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2007 tylko ustaw FSB zworkami. Mnoznik sam sie ustawi :) FSB dla twojego procka wynosi 133, ale mozliwe ze pojdzie na 166 :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.Martin Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2007 tylko ustaw FSB zworkami. Mnoznik sam sie ustawi :) FSB dla twojego procka wynosi 133, ale mozliwe ze pojdzie na 166 :) czyli ustawic trzeba 266 ? ( bo dostepne sa nastepujace wartosci (200, 266, 333, 400) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2007 tak, 266. a potem sproboj go podkrecic przez bios :) NF2 ma blokade pci/agp wiec nie ma sie co martwic o dzielniki ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...