Skocz do zawartości
alexndr

R9800pro - Sterowanie Obrotów Wentylatora

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam R9800Pro (R350 :( ). Jak wiadomo mimo jednakowego taktowania w trybie 2D i 3D rdzeń wydziela znacznie więcej ciepła w trybie 3D :) Czy jest na PCB jakiś punkt który można pośrednio wykorzystać w celu przełączania obrotów wentylatora między trybami LOW i HIGH automatycznie? Zaznaczam że wcale nie spodziewam się cudów w postaci trzech punktów w które wlutowuję trzy końcówki przewodów zamiast do przełącznika obrotów (np w przypadku silencera) :D

Jestem elektronikiem i potrafię wykorzystać np fakt, że w jakimś punkcie PCB występuje nawet niewielka zmiana napięcia (wzrost lub spadek - nieważne) przy zmianie trybu 2D - 3D. Gdyby taki punkt gtdzieś był - zrobiłbym sobie na uniwersalnej płytce odpowiedni układzik z komparatorem napięcia (o dużej rezystancji wejściowej, aby nie obciążać punktu o niewiadomej wydajności prądowej), który sterowałby kluczem półprzewodnikowym podłączonym zamiast przełącznika mechanicznego.

Boję się szukać takiego punktu samemu ponieważ:

1. Będzie to strasznie pracochłonne - dotknięcie każdego bunktu na PCB wymaga uruchomienia aplikacji 3D w celu sprawdzenia zmiany napięcia

2. Jest to bardzo niebezpieczne dla karty - wystarczy że końcówka multimetru choć raz mi wjedzie pomiędzy nóżki jakiegoś układu scalonego i.... (aż mnie ciarki przeszły jak pomyślę)

Może ktoś już się nad tym zastanawiał i znalazł coś na sieci - będę wdzięczny za wszelkie info :)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tagiego punktu raczej nie znajdziesz- jak wiesz karta ma takie same taktowania zarówno w 2D jak i 3D. Tak więc nie przełącza się na wyższe częstotliwości co mogło by być przydatne dla Ciebie w budowie tego kontrolera.

Wprawdzie można wymusić takie zachowanie (np w atitraytools) ale jest to rozwiązanie softwareowe.

A może pójdziesz inną drogą (jestem elektronikiem-amatorem więc dywaguję czysto teoretycznie)- wiadomo, że w 3D karta ciągnie więcej prądu- może fakt ten wykorzystać w jakiś sposób?

Albo jeszcze prościej- czujnik temperatury (np od spodu GPU) z regulatorem, który płynnie lub krokowo zwiększał będzie obroty wentyla.

Edytowane przez mechl!n

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[...]

A może pójdziesz inną drogą (jestem elektronikiem-amatorem więc dywaguję czysto teoretycznie)- wiadomo, że w 3D karta ciągnie więcej prądu- może fakt ten wykorzystać w jakiś sposób? [...]

No właśnie tą drogą chciałbym pójść, ale NIE przez pomiar prądu pobieranego przez kartę - na karcie są impulsowe regulatory napięcia - VGPU i VMEM. Aby taki regulator działał poprawnie przy zmianach prądu obciążenia - musi mieć ujemne sprzężenie zwrotne które docelowo będzie sterowało wypełnieniem impulsów "kluczujących" elementy indukcyjne. WNIOSEK - takie punkty, których potencjał zmienia się w trybie 3D istnieją NA PEWNO :) Chyba zacznę ściągać dokumentacje techniczne układów scalonych (regulatorów napięcia) i zacznę szukać takie punkty bez pomocy multimetru ;)

[...]

Albo jeszcze prościej- czujnik temperatury (np od spodu GPU) z regulatorem, który płynnie lub krokowo zwiększał będzie obroty wentyla.

Tak właśnie myślałem żeby zrobić jak nie wypali ze sterowaniem za pomocą zmian napięcia - chciałem jednak uniknąć sytuacji w której potrzebny jest wzrost temperatury (i tak już bardzo wysokiej przy obrotach LOW na silencerze). Poza tym - jestem zwolennikiem raczej ciszy niż ekstremalnego podkręcania i nie chciałbym żeby ta metoda powodowała niepotrzebny wzrost obrotów wentylatora np w lecie (gdzie temperaturę w pokoju mogę mieć w porywach nawet o 10'C wyższą)

Tak poza tym to zastanawiam się też całkiem nad zmianą chłodzenia karty ;) Wczoraj natknąłem się na topic że A.C. VGA Silencery v3.0 niby zabijają Radeony ;) Ja swojego Silencera używam już prawie rok (ok 10 mies. na R9500@Pro@364/315, a teraz na R9800Pro 3D -> @XT) i nie miałem żadnych problemów. Zastanawiam się jednak czy nie byłby lepszy ATI Silencer 1 rev.2 (link - Allegro). On co prawda nie ma regulacji obrotów ale na dzień dobry jest cichszy (1500RPM, a VGA Silencer ma 1200RPM - LOW/2400RPM - HIGH) i wg specyfikacji powinien schłodzić mojego radka. NA PEWNO chciałbym coś co wyrzuca gorące powietrze na zewnątrz, bo ze względu na ciszę nie chcę stosować dodatkowego wentylatora do obudowy

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi