Skocz do zawartości
Masonix

Pękająca Plexi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Robie sobie rezerwuar do zatoki 5'25.

Dzisiaj zabrałem się za sklejanie wszystkiego Acrifixem 192 ale po sklejeniu pojawiły się dość gęste pęknięcia na klejonych miejscach :angry:

Wiem że te pęknięcia są spowodowane wewnętrznymi napięciami w materiale.

Ma ktoś co zrobić by mi plexi nie pękała? firmy zajmujące się plexi mają specjane piece do niwelowania takich wew. napięć ale jak się tego pozbyć domowymi sposobami?

Z góry dzięki za odp.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm dziwne.Sporo plexy kleilem juz acryfixem i nigdy nic nie pekalo.Ale fakt ze uzywalem 116 a nie 192.Chociaz z tego co pamietam to pare osob z forum uzywalo chyba 192 i taki efektow nie bylo.

A w jaki sposob wczesniej obrabiasz ta plexe?

A moze elementy klejone sa naprezone podczas klejenie (dociskasz je)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pekniec nie zlikwidujesz ewentualnie klejem do plexi wypelnic ale przy wyginaniu zeby naprezenia ustapily wystarczy ja podgrzac lekko np opalarka do okien i wtedy profilowac. Temperatura nawet moze byc 650 C tylko nie za dlugo grzac i z pewnej odleglosci.

Pewnie masz plexe extrudowana a ona jest naj mniej efektywnym materialem do modelowania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wilk100: Te klejenie poszło na straty bo koszmarnie wygląda

Piszesz o gięciu elementów a mi chodzi o naprężenia powstające przy cięciu laserem które powodują pękanie plexi przy kontakcie z klejem.

Pytanie za 100 punków czy w Poliweglanie też wystąpią takie naprężenia wew. i bedzie pękać przy klejeniu Acrifixem 192

Edytowane przez Masonix

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi