CyraxFX Opublikowano 14 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2002 Wiem dużo takich tematów jest ale włąśnie przed moimi oczami jest cały zestaw no prawie cały i chce się jeszcze upewnić. Mam już chłodnice pompke 1000l/h mocowanie (mam od czegoś może się nada) węzyki miedz ciecz (woda destylowana) z czymś tam jeszcze i ogromny problem a mianowicie jak mam zrobić ten blok niby mam miez (znalazłem w piwnicy) ale nie wiem jak się zabrać żeby uformować blok Może ja jestem jakiś głupi albo nie wiem czegoś oczywistego ale naprawde nie wiem jak czytałem trocxhe o tym tutaj na tweaku ale jak ten blok zrobić to nikt nie napisał .tylko że można kupić na silicon vally czy coś takiego. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amoniak Opublikowano 14 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2002 :arrow: najpierw musisz wybrać projekt ja zrobiłem wiele bloków sobie, znajomym i przyjaciołom, więc się mogę podzieklić troszkę wiedzą :arrow: w jakiej postaci masz tą miedź (blacha, sztaba, opiłki :D ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaF Opublikowano 14 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2002 w miedzi sie bardzo ciezko wierci, jezeli nei masz pozadnej wiertarki stolowej to zapomnij Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amoniak Opublikowano 14 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2002 w miedzi sie bardzo ciezko wierci, jezeli nei masz pozadnej wiertarki stolowej to zapomnijracja jak masz wiercić to : :arrow: wiretarka na statywie (z ręki też mozna ale po co mieć połamane wiertła w bloku) :arrow: dobre wiertła (najlepiej do metali kolorowych) :arrow: lutować dobrą lutownicą lub palnikiem (ja lutuję palnikiem na propan butan) :arrow: klejenie - POXIPOL wcale nie tani i do bani dobre kleje robi "locide" kleje termoprzewodzące to Arctic Silver (dobry i drogi), Arctic Alumina (dobry i tani) oraz Thermopox (ja go używam zawiera 80% miedzi) to jest mój ostatnio wykonany blok :D wykonany jest z kawałka sztaby miedzianej 60x50x10 wyfrezowanej dno blacha miedziana o grubości 2 mm jest przylutowana cyną na całej powieżchni BULBULIZATORY :D są pryklejone thermopoxem oring ze sklepu moto szkło organiczne z CIASTORAMY koncówki średnica 15 mm mosiądz ze sklepu z hydrauliką. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CyraxFX Opublikowano 14 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2002 Wiertarke mam porządną bosha a gdyby było zamało to nawet młot pneumatyczny mam (serio ). Wszyscy mi tu na tweaku pisali jak się pytałem czy to jest łatwe to od razu łatwe i wogóle luz blus.A ja teraz widze że z tym blokiem to ni taka prosta sprawa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amoniak Opublikowano 14 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2002 Wiertarke mam porządną bosha a gdyby było zamało to nawet młot pneumatyczny mam (serio ). Wszyscy mi tu na tweaku pisali jak się pytałem czy to jest łatwe to od razu łatwe i wogóle luz blus.A ja teraz widze że z tym blokiem to ni taka prosta sprawa. miedź jest wredna strasznie Bosh, nawet niebieski, wcale nie jest dobry :( serio serio Dobra Jest Makita, Hilti, Metabo, DeWalt a Bosh tak jak Topex jest z dupnego plastiku :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizjonerek Opublikowano 15 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2002 Wiertarke mam porządną bosha a gdyby było zamało to nawet młot pneumatyczny mam (serio ). Wszyscy mi tu na tweaku pisali jak się pytałem czy to jest łatwe to od razu łatwe i wogóle luz blus.A ja teraz widze że z tym blokiem to ni taka prosta sprawa. miedź jest wredna strasznie Bosh, nawet niebieski, wcale nie jest dobry :( serio serio Dobra Jest Makita, Hilti, Metabo, DeWalt a Bosh tak jak Topex jest z dupnego plastiku :( wiercenie w miedzi nawet wiertłami do metali miekkich (gdy np wiercisz otwór głebokosci 15 mm to jest hooorrroorr) już nawet nie licze ile zwaliłem wierteł. gdy robiłem 2 blok na grafe zakupiłem frezy palcowe (montujesz je w wiertarce) pierwszy ma 2 krawędzie tnące (w dół) drugi wszystkie mozesz frezować obojętnie w jakie sposób(dolą,boczną) te frezy nawet do głebokosci 20mm wchodzą w mieć jak w masło tylko musisz cały czas chłodzić bo je spalisz po wyfrezowaniu pierwszym frezem możesz drugim poprawić ew. nierównosci lub swiekszyć srednice kanałów. jesli nie chcesz aby miedzy sciankami a podstawą był kąt prosty to mozesz jeszcze nawiercić ale wtedy wiertło ma do wybrania np.1 mm miedzi a nie np.15mm i bez problemu to zrobisz nawet zwykłym wiertłem. niestety te frezy nie są wszędzie dostepne i pozatym tanie tez nie sa -frez specjalny palcowy do metali 2 krawedz 5-10mm 20-30zł za szutke -frez specjalny palcowy do metali(wszystkie krawedzie tnące)5-15mm 25-40zł za sztuke .ale bardzo ułatwiają prace zwłasza jak sie nie ma odpowiednich narzedzi. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...