Yoorey Opublikowano 26 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2005 (edytowane) Moj obecny sprzet: AMD Athlon XP 2000+ @1,66GHz K7S5A sis 735 (FSB max 133, agp max 4x) 2x512 400MHz Kingston Radeon 9600 Pro 128MB, agp 8x Zasilacz: Feel model: ESP-300ATXSP4 (300W) W koncu nadszedl czas na modernizacje :D Moje przyszle (niedoszle) fundusze +kasa ze sprzedazy obecnej plyty i procesora=ok 850zl Za to chce kupic procesor, plyte glowna i zasilacz (jesli naprawde niezbedny). Z tego co przeczytalem na tym forum powazaniem ciesza sie na nastepujacy procesor i cooler: 1) AMD Athlon 64 3000+ (Socket 939) Venice OEM 2) Arctic Cooling Freezer 64 co do plyty i zasilacza nie mam pojecia co wybrac. Mam dodatkowo kilka pytan: 1) Czym roznia sie Socket 754 od 939? ktory ma przed soba przyszlosc? 2) Czy athlon 2800+ na socket 754 jest warty uwagi? 3) Czy moj zasilacz nie podola z nowym sprzetem? 4) Gdzie najlepiej kupic potencjalny sprzet? Chodzi mi tu o sprawdzone sklepy internetowe. Do allegro nie mam zaufania, ale jesli znacie jakiegos zaufanego sprzedawce to dajcie cynk na pm'a. Sam jeszcze nic nie kupilem przez Internet jakby co :P W okolicach marca, kwietnia zamierzam dokupic jeszcze karte graficzna (zapewne na pci expres) i chce zeby plyta ktora kupie teraz byla z nia kompatybilna. Oprucz tego chce moc podkrecic procesor bo po 4 latach na ecs'ie gdzie brak jakich kolwiek funkcji "tuningowych" chcialbym zasmakowac podkrecania. Oczywiscie nie potrzebuje wszystkich opcji jakie oferuja plyty z rodziny DFI ale jakies minimum modyfikacji chcialbym miec :] Przepraszam za tak obszerny post ale chcialem zawrzec wszelkie moje watpliwosci. Jako ze nie jestem ekspertem w dziedzinie sprzetu bede wdzieczny za wszelkie sugestie i komentarze z waszej strony :) Edytowane 26 Listopada 2005 przez Yoorey Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boratsc Opublikowano 26 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2005 1) żaden nie ma przyszłości a różnica w wydajności to max 5% zaniedługa ma wyjść i tak socet M 2) lepszy byłby venice 3000+ a pod s 754 sempron 2600+ (ok 260zł box) (tak mi sie wydaje) 3) jak no name to nie (230V to ma każdy zasilasz popatrz ile ma W) kup delte albo Fortrona na allegro ok 50-60zł (350W) 4) Allegro, komputronik, apollo ponoć jest dobry (ja i tak wole mój ukochany sklepik na mieście :)) Płyta pod tego semprona to chyba tylko Gigabyte k8ns 249zł proline.pl ( http://proline.pl/shop.php?prodid=47494741...84e535f53373534 ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoorey Opublikowano 26 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2005 (edytowane) Dzieki za tak szybko odpowiedz ad 1) zaniedlugo tzn za miesiac czy pozniej? lepiej sie wstrzymac narazie z zakupem czy kupic bo ceny procesorow i plyt na nowe gniazdo pewnie beda bardzo wysokie? ad 2) sklaniam sie bardziej do athlonow niz sempronow ad 3) jaki wstyd z tym 230V:P juz zmienilem, caly opis byl pod spodem a jak ogladalem zasilacz z bokow... ad 4) ja tez zawsze kupowalem w spawdzonym sklepie ale teraz liczy sie kazda zlotowka... Edytowane 26 Listopada 2005 przez Yoorey Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 26 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2005 Płyta pod tego semprona to chyba tylko Gigabyte k8ns 249zł proline.pl ( http://proline.pl/shop.php?prodid=47494741...84e535f53373534 )Epox na 754 lepszy by był, co do sklepu tu masz porównanie cen. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boratsc Opublikowano 26 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2005 co do epox vs. gigabyta to już słyszałem kilka opini ale kuzyn go ma i sie nie skarży :) bardzo fajne mobo !! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nonameplum Opublikowano 26 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2005 ze sklepów to polecam www.znak.pl. Niskie ceny, dobra gwarancja. Odziały w Wawie i Poznaniu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoorey Opublikowano 26 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2005 a co sadzicie o ASRock K8 939Dual-SATA2? bo bede kupowac najpewniej venice 3000+ a i mojej obecnej grafy nie bede musial od razu wyrzucac jak bym kupil ta plyte. Prubowalem przeczytac watek o tej plycie ale jak dla mnie za duzo tam fachowego slownictwa i nie bardzo rozumiem czy warto ja kupic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 26 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2005 Chipset na ASRocku jest podobno wydajniejszy niż NForce, a kręcić sie też da, ogólnie bajerancka dobra płyta za małą kase. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoorey Opublikowano 27 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2005 dzieki za pomoc, kupie: ASRocka 3000+venice Arctic Freezera ale ciagle nie jestem pewien czy musze wymienic zasilke, te 50W wiecej jest niezbedne? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamiloz Opublikowano 27 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2005 Jeśli chcesz mieć stabilnego kompa, to tak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoorey Opublikowano 27 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2005 Czyli niezbedny :] Mam jeszcze jedno pytanie: Jest jakas mozliwosc zeby sprawdzic czy plyta bedzie pasowala do mojej obudowy? Obowiauje tu jakis standart czy wystepuje na tyle duza roznorodnosc ze musze sie liczyc z zakupem nowej skrzynki? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 27 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2005 ale ciagle nie jestem pewien czy musze wymienic zasilke, te 50W wiecej jest niezbedne?50W :lol: Na takim zasilaczu to zjara Ci sie sprzęt za nim to zauważysz, kup huntkeya 350W-moc realna 400W, lub Fortona/Delte 350W za 40-60zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoorey Opublikowano 27 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2005 dobra dobra nie wiedzialem ze to takie wazne, dostosuje sie do twojej rady. Wielkie dzieki jeszcze raz za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...