lores Opublikowano 26 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2005 (edytowane) Witam. Korzystalem z wyszukiwarki, sprawdzalem też pierwszą stronę działu ręcznie, ale nie znalazlem...:angry: Mam kilka pytań. 1. Czy warto kupować do AMD Opterona RAM 1 kość 1GB, czy raczej 2x0.5GB? Czy jest różnica w wydajności? I jaka w cenie? 2. Jaki RAM (Firma, typ...) warto najbardziej kupować do ww procka? Będzie OC (mam nadzieję ), a płytką ma być DFI, model bliżej nieokreślony :unsure: Edytowane 26 Listopada 2005 przez lores Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 26 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2005 Weź może w jednej kości 1GB, zawsze mniej slotów zajmie ;) a co do firmy może corasiry. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lores Opublikowano 26 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2005 Weź może w jednej kości 1GB, zawsze mniej slotów zajmie icon_wink2.gif a co do firmy może corasiry. No ale jak to jest z OC? I czy warto, bo skoro plytka bedzie miala 4 sloty (zapewne), to bede mogl bez wiekszych przeszkod w przyszlosci dokupic jedna albo dwie jednogogowe kosci... Chodzi mi o koszty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
torque Opublikowano 26 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2005 Ja bym radził kupić dwie kosci po 512MB ponieważ Opterony mają dwukanałowy kontroler pamięci. A jeśli chodzi o oc to moze corsair albo geil. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lores Opublikowano 26 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2005 (edytowane) Wezmę chyba 2x512MB DualChannel GEIL Winbondy. Co ma kwukanalowy kontroler pamieci do DualChannela? Co on daje? Niezbyt sie w tym orientuję... I czym wlasciwie się różni DualChannel od "normalnych" RAMów? Edytowane 26 Listopada 2005 przez lores Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HucK Opublikowano 26 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2005 Jak masz duala to szybciej chodzi (po prostu)... Najlepiej 2 kości Twinmosów... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lores Opublikowano 26 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2005 Jak masz duala to szybciej chodzi (po prostu)... Ale dlaczego szybciej chodzi, i czy to ma cos wspolnego z dwukanalowym kontrolerem pamieci w Opteronach? Najlepiej 2 kości Twinmosów... Dlaczego Twinmosy? Co sądzisz o GEILach Winbondach dla plytki DFI (taką zamierzam miec, a te RAMy (GEIL UltraX na Winbondach UTT BH-5) są pod DFI...)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 26 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2005 Ja jednak polece corsairy, lub A-Data Viviesta jak masz kase. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lores Opublikowano 26 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2005 Ja jednak polece corsairy, lub A-Data Viviesta jak masz kase. Ile za nie? I dlaczego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 26 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2005 Ile za nie? I dlaczego?Wykaż sie i poszukaj a nie my wszystko za Ciebie będziemy robić, tu masz porównanie cen, a dla czego, dobrze sie kręcą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lores Opublikowano 27 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2005 Wykaż sie i poszukaj a nie my wszystko za Ciebie będziemy robić, tu masz porównanie cen, a dla czego, dobrze sie kręcą. Skąpca znam od dawna i z niego korzystam, a pytam na forum Was, ponieważ chcialbym uzyskac objektywną ocenę posiadacza danego sprzetu, czego raczej gdzie indziej nie znajdę, bo kazdy bedzie polecal to, co ma (znaczy sklep bedzie pisal tylko o dobrych stronach, nie napisze nic o wadach, czy czesto nic o OC, podobnie na allegro itp. :( ), zeby zarobic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
torque Opublikowano 27 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2005 Ja mysle że dobre beda te ramy geila co wybrałes na winbondach, powinny sie ładnie krecic. A apropo tego dual channel to poprostu masz dwukrotnie wieksza przepustowosc pamieći czyli jasli masz pamieci 400MHz(ddr) to maja przepustowosc teoretyczna 3200MB/s a na dualu 6400Mb/s. Na tej samej zasadzie działa RAID 0 w dyskach twardych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lores Opublikowano 27 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2005 Ja mysle że dobre beda te ramy geila co wybrałes na winbondach, powinny sie ładnie krecic. A apropo tego dual channel to poprostu masz dwukrotnie wieksza przepustowosc pamieći czyli jasli masz pamieci 400MHz(ddr) to maja przepustowosc teoretyczna 3200MB/s a na dualu 6400Mb/s. Na tej samej zasadzie działa RAID 0 w dyskach twardych. OK, dzieki za odp. i porade ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...