Skocz do zawartości
domel.fm

Zasilacz Pssssssss Cichutki :d

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo mi przykro. Polityka bezpieczeństwa informatycznego w firmie rządzi się jakimis prawami. Informatyk wspominał mi jeszcze coś o restrykcjach dostępu. A potem długo mówił coś w stylu bla bla bla bla..... Ale i tak bardzo dziękuję Marcinowi za udostępnienie ftp i hasła dla wszystkich którzy chcą. Jeśli chodzi o temperatury. No właśnie tak chodzą zestawy wodne za tysiaka albo i więcej. Nie ma problemów praktycznie z niczym. Zasilacz za następnego tysiaka i znowu widzicie rezultaty. I o tym właśnie próbuje Wam powiedzieć już od pewnego czasu, że tu jakość idzie w parze z ceną. Wiem że kasa jest porażająca. Bo cena pasywnego chłodzenia jest równa cenia taniego zestawu komputerowego. I to potwierdza iż nie jest to zestaw dla każdego. Nie mogłem już czytać bredni na forum jaki ten Zalman jest szajsowaty. On jest naprawdę wporzo. Warty takiej dużej kasy. A wnioski??

1. JEST naprawdę niesłyszalny.

2. Nie potrzebuje żadnych dodatkowych wiatraków w obudowie.

3. Nigdy nie ma restartów komputera z powodu przegrzania ( bo on się nie przegrzewa)

4. Temperatury nigdy nie przekraczają 50 stopni (ani na CPU-AMD64-3500+ ani na GPU-GForce7800GT)

Na koniec dodam jeszcze. Jak widzieliście wcale go nie oszczędzam. Nie stwarzam mu warunków nawet aby sobie lepiej "pooddychał" Powiedziałbym nawet, ze mu utrudniłem wymianę ciepła stawiając go w szafie. A zasilacz pasywny tam w kącie naprawdę ma zaduch i zestawik chodzi jak marzenie. I chyba Zalman przewidział w swojej konstrukcji powiedziałbym "nieludzkie" traktowanie. Pozdrawiam was. Korzystając z okazji że dziś do wielu z Was przyjdzie Mikołaj życzę Wam do buta pasywnego zasilacza i chłodzenia wodnego w takim zestawie jak mój.

Edytowane przez zbig

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo mi przykro. Polityka bezpieczeństwa informatycznego w firmie rządzi się jakimis prawami. Informatyk wspominał mi jeszcze coś o restrykcjach dostępu. A potem długo mówił coś w stylu bla bla bla bla..... Ale i tak bardzo dziękuję Marcinowi za udostępnienie ftp i hasła dla wszystkich którzy chcą.

A fotek nie mozesz udostepnic na imageshack albo jakims innym darmowymserwie? Przzeciez jest tego tyle. W czym problem?

Chodzi o to ze ja nie moglem w dou wejsc na tgo serwa co podales. Tak wiec fotek nie wiedzialem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o temperatury. No właśnie tak chodzą zestawy wodne za tysiaka albo i więcej. Nie ma problemów praktycznie z niczym. Zasilacz za następnego tysiaka i znowu widzicie rezultaty. I o tym właśnie próbuje Wam powiedzieć już od pewnego czasu, że tu jakość idzie w parze z ceną. Wiem że kasa jest porażająca. Bo cena pasywnego chłodzenia jest równa cenia taniego zestawu komputerowego.

Ja nie narzekam na temperatury na CPU czy GPU czy nawet na NB i HDD. (wiatraki na chłodznicy mogę wyłączyć i nie ma zwisów) Ale jest coś przynajmniej u mnie w kompie co wymusza stosowania wentyli - nie wiem może mosfety albo RAM, albo pamięć na karcie albo karta muzyczna, albo kontroler HDD, albo nie wiadomo co jeszcze...

Dlatego nawet najlepsze chłodzenie wodne w cenie zestawu komputerowego nie sprawi, że mój komp będzie mógł działać pasywnie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

masz tutaj wszystkie foty :)

No dzieki Ci!

Powiem szczerze, że ja bym tyle kasy nie dał za ten układ. Blok na cpu mi sie nie podoba.

Ogólnie to ... komp przecietny, mały burdelik w kablach.

Temperatury spoko, cisza też jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogólnie to ... komp przecietny, mały burdelik w kablach.

╔═════════════════════════════════════════════════════╗

╠ Obudowa Chieftec LBX-03

╠ Procesor Sempron64 2800+@2500Mhz (8x312) .... 1600Mhz@0.95V stable

╠ Płyta gł. Gigabyte K8NS(rev1.1) nForce3-250

╠ Pamięci 2x256 MB (kingston)

╠ K.graf Radek9800XL@400/640

╠══◄MOJE WC ►

╠ WC: F2S, Cube by Tomcat, Fiat by Mechl!n, Atman305, Cellfast 10/1.5 ..

╚═════════════════════════════════════════════════════╝

Widzę że twój zestaw to po prostu wymiata. Na dzisiejsze czasy mój poprostu wystarczy. Wszystko mi chodzi z ustawieniami na maxa. Więc po co przepłacać ?

Edytowane przez zbig

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic...view=getnewpost

Mogli byscie luknoc w ten temat i mi objasnic za co dostałem bana na 24 h ?

Ehh chyba nasi admini muszą se czasem pozadzic :D

Ehh dobze ze nie zadza panstwem bom nie wiem co by bylo z wolnoscia slowa.

A tak poza to pozdrawiam adminow i uzytkowników :D

Juz wiem za co mi dali :D ortografia :D tylko to chyba na tym forum nie ma znaczenia ? czy moze sie myle ?

Edytowane przez domel.fm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

╔═════════════════════════════════════════════════════╗

╠ Obudowa Chieftec LBX-03

╠ Procesor Sempron64 2800+@2500Mhz (8x312) .... 1600Mhz@0.95V stable

╠ Płyta gł. Gigabyte K8NS(rev1.1) nForce3-250

╠ Pamięci 2x256 MB (kingston)

╠ K.graf Radek9800XL@400/640

╠══◄MOJE WC ►

╠ WC: F2S, Cube by Tomcat, Fiat by Mechl!n, Atman305, Cellfast 10/1.5 ..

╚═════════════════════════════════════════════════════╝

Widzę że twój zestaw to po prostu wymiata. Na dzisiejsze czasy mój poprostu wystarczy. Wszystko mi chodzi z ustawieniami na maxa. Więc po co przepłacać ?

Ja piernicze ... jak kogoś pycha przerasta to już źle z nim!!!!

A moj zestaw jezeli chodzi o WC to trudno porównać z twoim, jestem ciekaw czy moj przypadkiem nie jest wydajniejszy :P

A na twojego kompa jakby spojzec tylko do środka obudowy .. to normalnie przecietniaj jak z supermarketu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu chodzi o absolutna cisze komp bez znaczenia :D

Tak sie sklada ze ja laduje prawie 1000 zł w cisze a zobacz co za to bym mial :D

a i to juz bedzie 2 tysiac przez 1,5 roku to jakby niepatrzec najlepsza karta graficzna na rynku :D

Tu nie chodzi o kompa :D

On jest bez znaczenia :D wiadomo jakis przyzwoity ale wcale nie super maszyna o wydajnosci 1 teraflopa albo i wiecej :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tagan U01 + BIX3 z jednym fanderem skreconym na minimum i myśle, że cisza była by porównywalna jak bez wiatraków przy cenie niższej

u mnie z 2 fanami ale eheim i tak nadrabia za 10 rakiet :D

jak odpalam to mniejwiecej dzwieki startujacej rakiety słysze musze kupic wkoncu grundfosa cuw :D

;d;d;d;d;d;d;d;d;d;d;d;d;d;d;d;d

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wszyscy eheima zachwalają wiec musisz mieć nieodpowietrzony układ...

Eheim :D:D:D:D:D:D:D:D:D

chcesz to go opchne :D

jest on głosny :D oczywiscie w poruwnaniu do cuw a uklad mam na 100% odpowietrzony :D

ALE SA glosniejsze pompki :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale ta zasiłka syci :> Ja bym i tak wpakował jakiegoś fandera @ 5v tam by był jakikolwiek obieg powietrza

jedno mnie zastanawia. Po co poprawiac po fabryce? skoro producent wypuscil zasilke pasywna, to po cholere pakowac tam jeszcze wentyl? uwierzcie mi , ze za te kase producent nie puscil bubla. przetestowali to na wszystkie mozliwe sposoby, tak zeby nawet wyjatkowo zdolny user tego nie uszkodzil.

wiec po jaka cholere ten fan nawet na 5 v?

Jak zdobede aparata, to pokaze wam moj semi-passive. maszynka moze nie poraza osiagami, ale mnie wystarcza i nic jej nie slychac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moje zdanie jest takie, iz nie mialoby to najmniejszego sensu. przy tak wypasnym konfigu, temperaturki sa i ta wybitnie niskie, a przy kompie we wnecie biurkowej wentyl tylko miesza powietrze w budzie. wiec jak to juz ktorys z userow powiedzial "przerost formy nad trescia".

ale jak to sie mowi:

"co kto lubi..."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no pomysl. masz bude o wymiarach powiedzmy 40 na 18 na 40, a stoi ona w szafce o wymiarach otworu 42 na 20. z tylu jest scianka, oddalona od wywiewu o jakies 10 - 20 cm. gdzie "wyrzucane" powietrze ma uciekac? szparami miedzy szafka a buda nie moze, bo jest rownoczesnie zasysane. Fakt, minimalny ruch powietrza bedzie w budzie, ale raczej bez wplywu na temperatury. Znam to z autopsji zanim nie przesiadlem sie na Bigtowera.

Edytowane przez Carl0s

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cwu i co są bezgłośne :) można sprawdzić czy działają jedynie na dotyk

Mam taka nadieje bo jak 250 zł pujdzie na kolejny wynalazek tego typu to ...

ehh wole nie myslec :D

mam juz dosyc inwestowania w kompa w niby tam dobre rzeczy :D

Eheim miał byc bezglosny a tu okazuje sie ze moje wymagania w tym zakresie chyba nie sa do spelnienia dla tej pompki :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam taka nadieje bo jak 250 zł pujdzie na kolejny wynalazek tego typu to ...

ehh wole nie myslec :D

mam juz dosyc inwestowania w kompa w niby tam dobre rzeczy :D

Eheim miał byc bezglosny a tu okazuje sie ze moje wymagania w tym zakresie chyba nie sa do spelnienia dla tej pompki :D

Jeśli zbudujesz wydajny zestaw WC i chcesz cieszyć się ciszą jak ja to po prostu schowaj go do szafki albo biurka. Nie sądzę aby wysoka temperatura wytworzona wokół bloku wodnego zaszkodziła jemu samemu. Zresztą ile tam bedzie stopni ? 40-50 ? Najważniejsze aby w kompie nie było 70 C . A nawet jak w obudowie bedzie 50 ( a wiem że tyle nie jest ) i bez wiatraka to wszystko, to po jaki wał pchać tam palce skoro wszystko działa. W BIOSIE ustawiłem sobie autowyłączenie na 60 C i jeszcze nigdy nie zadziałało bo tam po prostu tyle nie wytworzysz przy WC i bez wentka. Poza tym ja tam wsadziłem zasiłke Yesico FL-550 0db i na prawde nic nie wieje. Albo ja sie nie znam....... Edytowane przez zbig

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak 0 dB to może poprostu wrócić do czasów kiedy komp siedział w oddzielnym pomieszczeniu, Odra itp...? :) Subtelny modding ściany betonowej i wystawienie wszystkiego co głośne na przykład do pokoju siostry :twisted:

Póki co radzę sobię z głośnością komputera metodą "na zagłuszenie" :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi