Skocz do zawartości
Tomcool

Partycjonowanie Dysku

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

chciałbym przedstawić wam problem z partycjonowaniem mojego dysku

Otóż posiada on straszne opory co do tej czynności ;/

Mój sprzęt to dysk WD Caviar 8 MB cache, 80GB podzielony na 4 ( teraz juz 3, ale tymczasowo trzymajmy sie 4 ) partycje, przed-ostatnia ma 44GB, wszystkie w systemie plikow NTFS. Soft, którego używam do tego, to: Acronis Partition Expert, Power Quest Partition Magic 8

Operacja na której mi zależy, to zrobienie dwóch innych partycji z wolnego miejsca na przed ostatnie partycji ( mam go tam ponad 13GB [ miałem, teraz już mam nawet 20, ale o tym później ] ) - 10GB na linuxa, i 0,5 GB na swapa dla linuxa

Najpierw zacząłem od Power Quest'a

podejście:

1) w O/S wszystko OK, reboot, tutaj robi cos, dochodzi do kilkunastu procent i wyskakuje mi błąd: "Bad attribute of file" i jakiś tam numerek

2) wracam do Windows XP, powtarzam ponownie wszystkie operacje, restarcik, a potem znów zatrzymuje się przy kilku procentach, tym razem jednak błąd, choć śmiesznie brzmi, zacytuje: "Too many errors"

3) w windowsie sprawdzam scandiskiem, ze scanem wszystkich sektorow, znów powtarzam operacje w partition magicu 8, ale już po restarcie wyskakuje mi ten sam błąd, co w podejsciu 1)

przerzucam sie z nadzieją na produkt firmy Acronis

podejścia:

1) w Windows wszystko ok, restart i D*PA, błąd mówi, ze mam Bad Blocki na dysku!!

2) sprawdzam wiec narzędziem prosto ze strony WD czy nie mam bad sectorow, ale o dziwo test nie wykazał ani jednego! Powtarzam wiec cala operacje, niestety bez skutku :(

Na jakiś czas zarzuciłem robotę na rzecz nauki, teraz jednak wróciłem ze świeżym pomysłem. Ostatnią partycje ( 60 MB, taka moja DOS-owska partycja ) dołączyłem do tej największej, pomyślałem sobie ze ona może jakoś krzyżować plany. Wpadłem tez na pomysł, żeby zdefragmentowac nowopowstały dysk, wiec włączam Diskeepra 9 ustawiam co trzeba i defragmentuje ( zaznaczyłem, żeby zrobił to przy starcie systemu - miało być lepiej i szybciej, szybciej było, ale czy lepiej .. )

Teraz wchodzę do Partition Magica jeszcze raz, klikam klikam, wciskam "Apply", co mi wyskakuje?! "Error #355 Unable to run because Diskeeper is scheduled" - choć w diskeeperze wymazałem wszelkie scheduledy. Odinstalowuje wiec Diskeepera, ale błąd nadal wyskakuje :(

Acronis Partition Expert pokazuje mi natomiast, ze na dysku mam za mało miejsca, choć mam go niecałe 20GB (!)

dla niedowierzajacych ( co jak co, taki błąd jest wręcz nieprawdopodobny dla programow tej klasy ;/ ) daje linka do zdjęcia

naprawdę nie wiem co z tym zrobić, a musze mieć te partycje :mur:

Być może rozwiązaniem okaże sie tylko wymazanie boot-schedule dla tych rzeczy.. , każda pomoc pewnie sie przyda, serdecznie o nią prosze!

pzodrawiam

Edytowane przez Tomcool

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to widzę, że już trochę się z tym bawiłeś, tylko zastanawiam się w jakim celu? Nie prościej byłoby przegrać dane na inny dysk lub na płyty, z pod dosa lub instalatora windy zdjąć tablice alokacji plików i utworzyć wszystkie partycje od nowa? szybko, łatwo, bezboleśnie i przy okazji można na dysku posprzątać :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to widzę, że już trochę się z tym bawiłeś, tylko zastanawiam się w jakim celu? Nie prościej byłoby przegrać dane na inny dysk lub na płyty, z pod dosa lub instalatora windy zdjąć tablice alokacji plików i utworzyć wszystkie partycje od nowa? szybko, łatwo, bezboleśnie i przy okazji można na dysku posprzątać :)

no z perspektywy czasu wiem juz, ze tak byloby latwiejm, ale wiesz jak to jest.. jak sie ma narzedzia, ktore mialyby wszystko ulatwic to chce sie z nich korzystac ;] , wiec skoro juz zacząłem to jakos jade w tym wuzku i jade, choc widze ze lepiej byloby wsiasc gdzie indziej.. ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi