Skocz do zawartości

Przeczytaj watek i zaglosuj: Volcano 7+, Zalman 6000 Cu czy Titan TTC-D5TB?  

1. 1. Przeczytaj watek i zaglosuj: Volcano 7+, Zalman 6000 Cu czy Titan TTC-D5TB?

• Volcano 7+
      18
    • Zalman 6000 Cu
      7
    • Titan TTC-D5TB
      9

Rekomendowane odpowiedzi

Do ankiety dodalem Titana TTC-D5TB :D

Witam

Od kilku miesiecy pracuje na shuttle ak31 v. 3.1 pod amd athlon 1.0 GHz. W sklepie zalozyli mi na proca Coolermastera DP5-6131A. Przy braku dodatkowych wentylatorow w obudowie, temperatura procesora wacha sie miedzy 47 a 52 st. C. Jednak te 38 dB zaczyna mnie juz meczyc. Szukam wiec czegos cichego, ale zarazem dosc wydajnego.

W oko wpadl mi Volcano 7+. Czy puszczenie go na najnizszych obrotach (3000) przy 24 dB pozwoli wystarczajaco schlodzic procesor. Chce tez zalozyc CopperShim'a XP oraz 2 wentylatory do obudowy (poleccie cos :))

Zastanawiam sie tez nad Zalmanem 6000 Cu na niskich obrotach (1600) przy 20 dB. Czy wystarczy do schlodzenia ww. procka?

Dodatkowo chce zmienic cooler na chipsecie plyty glownej (strasznie glosny). W tej chwili temp chipsetu (KT266A) to 38 st. Czy zalozenie sporego radiatora Zalman'a ZM-NB32J bez wentylatora wystarczy?(http://www.sharkacorp.com/cgi-bin/TLSstore...talogno=zmnb32j)

Aha, jak juz pytam... Jaki cichy wentylator do zasilacza?

Nie zalezy mi na podkrecaniu czegokolwiek. Chcialbym tylko moc pracowac komfortowo nie obawiajac sie o uszkodzenie podzespolow.

Za wszelkie rady i uwagi serdecznie dziekuje :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy chodzi o TEN model :?:

mysle ze taniej bedzie kupic sam wiatak - np Spire 60x60x15 na lozysku kulowym co pawda ma on mniejszy przeply powietrza ale jest tez cichszy (akurat mam taki wiatak na radiatorze od proca i jest OK troche musialem si z tym srac bo mam radiator przystosowany do wiatakow 50x50 - dokladnie TEN)

mozsz zobic tez tak - kupic wentyl 80x80x25 Spire, zrobic przejsciowke/lejek np z butelki od napojow i zamontowac ten wiatrak na adiatorze zamiast tego 60x60 - ja wlasnie ta zobilem i dziala 8)

a jak chcesz kupowac cos nowego to do Twojego proca w zuplnosci styknie Volcano 7 (bez plusa - a o polowe taniej)

PS tak poza tym do Twojego proca styknie - Titan d5tb za cale 25-30zl 8) - o TAKI - ma duzy i wydajny wentyl, w razie co bedziesz go mogl puscic na 7V i bedzie jeszcze ciszej 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za wszystkie odpowiedzi oraz glosy w ankiecie :D Wyglada na to, ze stane sie szczesliwym (mam nadzieje :P ) posiadaczem Volcano 7+. Pozostaje jeszcze tylko jedna kwestia - gdzie go kupic :?: Wydaje mi sie, ze 4max to dobre miejsce. Mam racje :?: :D

Krizz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kup titana d5tb

Dodaj do ankiety tego titana  8)

Alescie sie przyssali do tego Titana, tak sie sklada ze akurat jutro wybieram sie na gielde (o ile wstane) i zamierzam kupic coolera. Ten d5tb jest w miare dostepny?

Zalezy mi zeby byl cichy, dobrze dziala w nim 'Temperature Control'? Brac w ciemno, bo moglbym przy okazji podmienic coolera w innym kompie (noname, 5000+ obrotow, cala buda drzy i buczy).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie to juz sie wlasciwie zdecydowalem na Volcano, ale do poniedzialku jeszcze troche czasu zostalo... Moze uda Wam sie mnie przekonac do tego Titana :D Czekam na argumenty (oprocz ceny 8) )

Krizz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest jeden z popularniejszych wentyli !

Kup gdy cena nie przekracza 35 zł ! Zwróc uwagę na wersję. Z boku pudełka pisze jaka wersja np. TTC-D5TB(x), gdzie x jest wersją, tym wyższa cyferka tym nowszy. JA mam wersję 3 i jestem....bardzo zadowolony, friko w pudełku pasta srebrna i grill na wentylu. Ja tego grilla zdjąłem gdy pododował bez sensowny hałas, bez grilla jest ciszej i trichę wydajniej !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie to juz sie wlasciwie zdecydowalem na Volcano, ale do poniedzialku jeszcze troche czasu zostalo... Moze uda Wam sie mnie przekonac do tego Titana :D Czekam na argumenty (oprocz ceny  8) )

Krizz

Tani 8) :lol: W wydajności porównywalny z Volcano i co ważne duzo, dużo ale to dużo cichszy od Volcano !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Qrcze jestem w kropce :roll: W trybie low noise (3000 rpm) Volcano ma 24 dB, natomiast Titan - przy tej samej predkosci - 29 dB (dosc spora roznica). Wiem, ze moge puscic Titana na 7 lub 5 (??) volt, ale jak to sie ma do wydajnosci :?: No i ewentualnie gdzie tego D5TB(x) kupic, bo niby taki popularny, a nie ma go ani [tfu, tfu] Komputronik, ani 4Max... Na Allegro sporo tego lezy, ale bez podanej wersji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do ankiety dodalem Titana TTC-D5TB :D ...

ten cooler bodzie w sam raz do Twojego proca

No wlasnie... A czy puszczony na 7V tez wystarczy (zeby miec jakas przyzwoita temp.), bo widzisz - ja bardzo lubie grac w gry "podgrzewajace" procka :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wlasnie... A czy puszczony na 7V tez wystarczy (zeby miec jakas przyzwoita temp.), bo widzisz - ja bardzo lubie grac w gry "podgrzewajace" procka  :D

wszystko zalezy od tego co siedzi w kompie (bo o ile kojaze to masz niepodkreconego procka) i czy masz dobrze wentylowana obudowe - spotkalem sie z przypadkiem A 1800XP ze czasem buzyl sie z tym Titanem (ale obudowa byla zamknieta, bez zadnych wentylkow, podkrecony GF2Ultra i 2x Barracuda: IV i II) chyba w QIII - ale nie pamietam dokladnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Konfig jest w podpisie. Wszystko siedzi w obudowie Modecom Fine (bodajze II) - taka z wlotem powietrza w dolnej czesci lewego boku. Komp stoi pod sciana (w pewnej odleglosci). Do tego chce dorzucic 2 wiatraki wsysajacy i wysysajacy.

Sorry za tyle prostych pytan, ale nie jestem w tym temacie zbyt obeznany, a po poscie best-boy'a :wink: wole pytac duzo, niz potem zalowac :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecam Tt Volcano 7+ właśnie sobie kupiłem i jest cool, przy ponad 3000 obr. jest naprawdę cichy, oczywiście przy ponad 6000 obr. już nie, ale za to cholernie wydajny, Zalman jest bez porównania gorszy pod względem wydajności,- POLECAM VOLCANO 7+ na : http://www.frazpc.pl/ powinna być niedługo recenzja, bo mają go w testach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:idea: Chyba jednak sprobuje najpierw z Titanem (najlepiej wersje TC - mozna to gdzies dostac?). Jesli nie spelni moich oczekiwan, to w koncu jest to tylko 30 zl :D Nastepny w kolejnosci bedzie Volcano 7+.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorki, zapomniałem dodać, iż przed Volcano7+ miałem właśnie Titana / dokładnie ten model/, ze względu na cenę oczywiście polecam u mnie służył dzielnie przez jakieś 8-miesięcy, bez zarzutu. Niestety jeśli chodzi o temperaturkę w porównaniu z Volcano, przy tej samej liczbie obrotów /ok.3000/, Titan był gorszy o jakieś 4 stopnie, a przy ponad 6000 obr. różnica dochodziła do 9 stopni,- więc jeśli chcesz mieć coś super kupuj Volcano, a jeśli zależy ci na czymś solidnym i tanim kupuj Titana, wiem, że są ofercie firmy Action.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temperatura nie jest dla mnie najwazniejsza (byle nie spalic proca, jak poprzedniego :oops: ). Chodzi przede wszystkim o cisze. Dlatego tez dla pewnosci pakuje do obudowy 2 wentyle na niskich obrotach, zebyby wspomogly coolerek. No i musze sie pozbyc warczacego wentyla na chipsecie mb. Moze ktos jednak wie, czy TEN Zalman (bez wentylka) nada siena KT266A :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:idea: Chyba jednak sprobuje najpierw z Titanem (najlepiej wersje TC - mozna to gdzies dostac?). Jesli nie spelni moich oczekiwan, to w koncu jest to tylko 30 zl :D Nastepny w kolejnosci bedzie Volcano 7+.

Czemu wersja TC, nie ma takiej ?????????????????????????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zalman zalman i tylko zalman. Nie ma duzej roznicy w cenie miedzy V7+ a Z6000 Cu (przynajmniej w komputroniku jak ostatnio zagladalem), a roznica w jakosci i wydajnosci ogromna. Zalmana bedziesz mial takiego jakiego chcesz miec. Jesli dasz mu minimalna ilosc obrotow to go nie uslyszysz. Jesli podkrecisz ilosc obrotow to nadal bedzie cichy, za to wydajny. Sam ma Zalmana i polecam wszystkim, nie ma zadnych problemow, a jakos wykonania jest perfekcyjna !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym brał titana a zaoszczędzoną kase na co innego. Do niekręconego kompa powinien ci spokojnie wystarczyć. Możesz go zawsze podłączyć pod 7V i będzie niesłyszalny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przeciez to zwykly d5tb tylko ze srebrnym wentylkiem

Z tego, co widze, wersja TC ma czujnik temperatury i cooler sam dobiera predkosc obrotow na kilku poziomach (nie tylko 5,7,12 V).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...