sztomasz Opublikowano 26 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2005 Witam wszystkich Mam pytanie odnoście gwarancji Nikona (chodzi o aparat Lustrzankę Cyfrową). Zamierzam się do kupna Nikona d70s na allegro. Dość dużo tych aparatów jest sprowadzone z Niemiec. Więc moje pytanie brzmi: „Czy gdy kupie taki aparat z gwarancją Europejską będzie możliwość serwisowania w Polsce ???” :mur: Proszę o pomoc użytkowników Nikona Pozdrawiam Serdecznie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 26 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2005 Na 99.9% nie - 0.1% zostawiam sobie na pomyłkę, ponieważ nie wiem, jak postępuje Nikon, ale przypuszczalnie tak samo jak Fuji i Minolta, które nie honorują eurogwarancji w Polsce, co uważam za sk...syństwo. Dlatego gwizdałbym na gwarancje polską, bo: 1. Jest zapewne o połowe krótsza w porównaniu do eurogwarancji 2. Serwisy polskie grzebią się, wyciągają kasę za rzekome ekspertyzy i tym podobne, starając się jak najmniej zrobić i zepchnąć całą winę na użytkownika 3. Z eurogwarancją i tak nie ma problemu - nawet, jak sprzedawca, który Ci jej udzielił zakończy działalność, to sprzęt możesz sam wysłać do niemczech 4. Nie widzę powodu (poza zarobkowym) dla którego eurogwarancja miałaby nie być uznawana w polsce, dlatego z zasady bojkotowałbym takie postępowanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sztomasz Opublikowano 26 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2005 Na 99.9% nie - 0.1% zostawiam sobie na pomyłkę, ponieważ nie wiem, jak postępuje Nikon, ale przypuszczalnie tak samo jak Fuji i Minolta, które nie honorują eurogwarancji w Polsce, co uważam za sk...syństwo. Dlatego gwizdałbym na gwarancje polską, bo: 1. Jest zapewne o połowe krótsza w porównaniu do eurogwarancji 2. Serwisy polskie grzebią się, wyciągają kasę za rzekome ekspertyzy i tym podobne, starając się jak najmniej zrobić i zepchnąć całą winę na użytkownika 3. Z eurogwarancją i tak nie ma problemu - nawet, jak sprzedawca, który Ci jej udzielił zakończy działalność, to sprzęt możesz sam wysłać do niemczech 4. Nie widzę powodu (poza zarobkowym) dla którego eurogwarancja miałaby nie być uznawana w polsce, dlatego z zasady bojkotowałbym takie postępowanie. Z tego co się dowiedziałem od sprzedającego to servis jest dużo lepszy w Niemczech!!! Ale zapewniał, że Nikon akceptuje gwarancje europejskie w Polsce!!! Na ile jest w tym prawdy nie wiem!! Czytając inne oferty allegrowiczów zauważyłem że polska gwarancja jest dłuższa od euro. Polska wynosi 24 miesiące a Euro 12. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 26 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2005 Z tego co się dowiedziałem od sprzedającego to servis jest dużo lepszy w Niemczech!!!Dokładnie - serwisy w Niemczech są dużo lepsze, co napisałem powyżej :) Ale zapewniał, że Nikon akceptuje gwarancje europejskie w Polsce!!! Na ile jest w tym prawdy nie wiem!!Jak napisałem - nie wiem, czy Nikon akceptuje; jest to możliwe, ale byłbym zaskoczony, gdyby tak było. Nie powiem, mile zaskoczony. Czytając inne oferty allegrowiczów zauważyłem że polska gwarancja jest dłuższa od euro. Polska wynosi 24 miesiące a Euro 12.Cóż, patrząc po opisach na allegro trudno dojść do jakichkolwiek wniosków. Proponuję Ci, abyś napisał do polskiej filii nikona info@nikon.pl z pytaniem, jakiego typu gwarancje są realizowane w Polsce a wszysto sie wyjaśni. Dodam, że widziałem na aukcji D70 z dwiema gwarancjami - polską i europejską... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goldenSo Opublikowano 27 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2005 Polska gwarancja z mocy prawa musi miec 24 miesiące. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 27 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2005 Polska gwarancja z mocy prawa musi miec 24 miesiące. A powiesz na jakie przepisy się powołujesz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sztomasz Opublikowano 29 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2005 Dzwoniłem dziś do Servisu NIKON POLSKA i odpowiedziano mi że polska gwarancja jest na 12 miesięcy a Europejska 24. :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 29 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2005 Dzwoniłem dziś do Servisu NIKON POLSKA i odpowiedziano mi że polska gwarancja jest na 12 miesięcy a Europejska 24. :D I zdaje się, że euro jest realizowana, ale tylko przez centralę w warszawie, zgadza się? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sztomasz Opublikowano 29 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2005 I zdaje się, że euro jest realizowana, ale tylko przez centralę w warszawie, zgadza się? Tak Euro jest realizwane w warszawie!!! Wszystkie produkty zakupione w polsce trafiają do warszawy!! Nie ma innego Servisu Nikona w polsce !! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...