pierniko Opublikowano 27 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2005 Witam Od pewnego czasu w dysku stuka, czasem sie zawiesza, np. przy instalacji programow, czesto przy starcie windowsa wlancza sie scandisk. Oto raport smart, ktory pokazuje ze wszystko niby jest ok a nie jest. Co wg. Was mowia o stanie dysku te parametry i czy wogole na odczytach ze smart mozna ustalic ostateczna i obiektywna diagnoze dysku? Dzieki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pigmej Opublikowano 27 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2005 Proponuje użyć jeszcze Ontrack Easy Recovery, a w nim narzędzia DriveTest i SmartTest. Wg. po tym bedziesz wiedział co z twoim HDD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 27 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2005 zrób kopie danych i idz z reklamacją do sklepu muszą uznać i dac nowy SMART prawdę ci powie dosłownie ten dysk tonie ponieważ nabiera złych sektorów a jak nie tonie to przynajmniej przecieka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pierniko Opublikowano 27 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2005 Wlasnie sciagam programik ktory mi podales (Ontrack Easy Recovery). WIELKIE dzieki. Ktore parametry swiadcza o tym ze, jak powiedziales, dysk "przecieka"? Mozesz powiedziec o tym bardziej szczegolowo? pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pigmej Opublikowano 27 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2005 Easy Recovery napisze ci raport po sprawdzeniu dysku. Czy jest ok czy nie i dlaczego. Jak będą bady to trzeba uciekać od takiego dysku, a w każdym razie nie używać go jako systemowego tylko np. jako dyskietke do przenoszenia danych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 27 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2005 Wlasnie sciagam programik ktory mi podales (Ontrack Easy Recovery). WIELKIE dzieki. Ktore parametry swiadcza o tym ze, jak powiedziales, dysk "przecieka"? Mozesz powiedziec o tym bardziej szczegolowo? pozdrawiam. Rellocated sector count 636 - ogromna ilość relokowanych sektorów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaffar Opublikowano 28 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2005 a tak z innej beczki ... postadam dysk Seagate Barakuda 200GB i przedstawie wam moj odczyt Smarta z Everest home edition...do czego dąrze zastanawia mnie praca tego dysku bo posiadam 40 barakude i jest bardzo cichutki w porównaniu do tej 200....słychać prace głowic przesuwania sie głowicy na talerzach itp.....ponizej jest Screen do odczytu i bardzo bym prosił WAS o pomoc bo nie wiem co o tym sądzić ... z góry bardzo dziekuje i prosze o wasze opinie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scazi Opublikowano 28 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2005 Ja sadze 2 rzeczy: 1: Dysk zdecydowanie nawala - oddaj na serwis bo tak wysokie wartosci w komorkach 01, 07 i C3 swiadcza o uszkodzeniu mechaniki dysku. 2: Na pewno nie szukales odpowiedzi zanim napisales tego posta, bo dokladnie tego samego dowiedzialbys sie TUTAJ pozdro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pierniko Opublikowano 28 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2005 Witam Widzialem wczesniej ten przewodnik do ktorego podajesz linka Scazi ale sa tam raczej ogolniki a mi chodzi o opinie kogos kto potrafi te wyniki smarta zebrac do kupy i w miare obiektywnie przedstawic bo wiele osob na tym forum i nie tylko tu to prawdziwi fachowcy w porowaniu do mnie. Pozatym cenie o wiele bardziej informacje wynikajace z doswiadczenia ludzi niz suche ogolnikowe dane (ktore niezawsze sa obiektywne), chociaz nie moge powiedziec zebym nie bral ich pod rozwage. pozdrawiam i dzieki za Wasze opinie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaffar Opublikowano 28 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2005 No nic....wielkie dzieki jutro ide z dyskiem do serwisu ...a zapomniał bym dysk ten kupiłem 2 tygodnie temu...przesiadam sie na WD :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 28 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2005 nie ma się co rozczulać oddaj go do reklamacji i tyle gadanie zdrowia mu nie wróci gdyby nic się nie działo to można by zastanawiać się ze dyskowi sie cos uroiło ale skoro są problemy z odczytem danych to ewidentnie nie jest to normalne a złe sektory nie biorą się z nikąt, nawet jeden uprawnia do reklamacji Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 28 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2005 Ja sadze 2 rzeczy: 1: Dysk zdecydowanie nawala - oddaj na serwis bo tak wysokie wartosci w komorkach 01, 07 i C3 swiadcza o uszkodzeniu mechaniki dysku. 2: Na pewno nie szukales odpowiedzi zanim napisales tego posta, bo dokladnie tego samego dowiedzialbys sie TUTAJ pozdro. Co do C3 to w moim nowym dysku bez przerwy rośnie mi jakaś wartość (jak w wielu innych nowych dyskach) i dysk jest sprawny. C3 resetuje się po restarcie systemu. Co do 01 i 07 to są to wartości jakie ma stary dysk - więc tutaj coś jest skoro dysk jest nowy. Generalnie dysk jest sprawny ale gdybym miał możliwość oddania to bym go zwrócił (ze wzgl. na 01 i 07) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaffar Opublikowano 28 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2005 wielkie thx ....zapomniałem dodać podczas instalacji Black and Withe 2 i wielu innych gier otrzymywałem komunikat " Wystapił błąd zapisu pliku ...jakiegos tam e:/program files itp itd......" więc sami wiecie " Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pierniko Opublikowano 2 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2005 Komunikat do Pana o nicku: Kaffar Prosze zalozyc nowy watek na forum jesli ma Pan jakis problem a nie wyskakiwac w srodku cudzej dyskusji jak filip z konopii z nowym tematem. Dzieki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dorka Opublikowano 3 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2005 bardzo prosze o pomoc w rozszyfrowaniu S.M.A.R.T. status Date: 03 December 2005 10:36:52 Drive model: ST36422A Capacity: 6.4 GB Drive interface: IDE -------------------------------------------------------------------------------------------- Attribute Name Threshold Value Worst Raw value -------------------------------------------------------------------------------------------- 1 (01) Raw Read Error Rate 0 63 49 7903379 3 (03) Spin Up Time 0 84 80 0 4 (04) Start/Stop Count 20 99 99 1522 5 (05) Reallocated Sector Count 36 100 100 124 7 (07) Seek Error Rate 30 48 41 4488301215508 10 (0A) Spin Up Retry Count 97 100 100 0 12 (0C) Power Cycle Count 20 98 98 2694 199 (C7) Ultra ATA CRC Error Count 0 200 197 12 -------------------------------------------------------------------------------------------- z gory dziekuje dorka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scazi Opublikowano 3 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2005 -------------------------------------------------------------------------------------------- Attribute Name Threshold Value Worst Raw value -------------------------------------------------------------------------------------------- 1 (01) Raw Read Error Rate 0 63 49 7903379 -> duzo, nawet jak na tak stary dysk 3 (03) Spin Up Time 0 84 80 0 4 (04) Start/Stop Count 20 99 99 1522 5 (05) Reallocated Sector Count 36 100 100 124 -> jak tu jest wiecej niz "0" to juz jest niedobrze, w tym przypadku jest niemal tragicznie 7 (07) Seek Error Rate 30 48 41 4488301215508 -> to juz jest wartosc wrecz kosmiczna - za duzo jak na jakikolwiek dysk. 10 (0A) Spin Up Retry Count 97 100 100 0 12 (0C) Power Cycle Count 20 98 98 2694 199 (C7) Ultra ATA CRC Error Count 0 200 197 12 -------------------------------------------------------------------------------------------- Wnioski: Dysk juz swoje wysluzyl. Przenies z niego system na jakis inny, sprawny dysk i pozwol mu dopelnic zywota jako duza dyskietka. Tak czy siak licz sie z mozliwoscia utraty danych. pozdro. PS. To mozna bylo wywnioskowac STAD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dorka Opublikowano 3 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2005 scazi wielkie dzieki :-) to stary komp, skladak chyba juz jego zywot dobiega konca dorka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...