Skocz do zawartości
rafael

R9800pro

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Mialem dotychczas GF 5200.Postanowilem go wymienic na R9800Pro.Ale tu sie zaczyna problem.Na tym gf oraz na gf4 gry chodza wolno ale chodza.A na R9800 chodza szybciej ale komputer sie jakby wiesza na jakies 5s i potem mozna grac dalej.To samo robi sie na 9550 ktory pozyczylem od kumpla.Zainstalowalem windowsa na nowo i dalej to samo.Sterrowniki probowalem catalys 5.11 i jakies omegi i dalej to samo.Co to moze byc?Dodam ze dzieje mi sie to tylko na kartach ATI bo na NV sie tak nie dzieje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystkie gry tak ci sie wieszaja??

Ja tak mam w FarCry'u jak za duze fsb na pamieci dam(-chyba-) (musze to jeszcze przetestowac) to gra mi sie normalnie zawiesza na ok 15sek (dzwiek nie) i po tym czasie wszystko wraca do normy...Te zwiechy sa cykliczne co jakies pare-parenascie minut.

Sprawdzales na innych sterownikach??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mi sie zawiesza na 10s a nawet na caly czas ze musze kompa zrestartowac.Zawiesza mi sie rowniez dzwiek.Widze ze karta chodzi plynnie bo w Chronicles of Riddick mam ok 35klatek a sie zacina.Moja konfiguracja to:

A64 Venice 3000+

Gigabyte k8nsc

2x256 goodram

Neotec 380W

Dodam ze probowalem na roznych sterach i jest to samo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mi sie zawiesza na 10s a nawet na caly czas ze musze kompa zrestartowac.Zawiesza mi sie rowniez dzwiek.Widze ze karta chodzi plynnie bo w Chronicles of Riddick mam ok 35klatek a sie zacina.Moja konfiguracja to:

A64 Venice 3000+

Gigabyte k8nsc

2x256 goodram

Neotec 380W

Dodam ze probowalem na roznych sterach i jest to samo

wydaje mi sie ze wina zasilania. masz wyjecanego proca który bierze z 60wat potem drugie tyle 9800 pro a gdzie reszta rzeczy. ja bym obstawial zasiłke bo juz rózne cuda widzialem , które powdodwał zasilacz(m. innymi zamoistne resety kompa albo zwiechy totalne) . spróbuj podpiąc napiecie z zasilacza do radka ale bezposredni(nie np przez tawrdy czy cd rom) aha i jeszcze obniz taktowania radka np z 380/680 na 340/600 i zobacz czy cos da(powinno mniej prądu zrec)

drugim problemem mopze byc malo ramu jak na wymagania pes5. za duzo efektów trzeba ladowac do ramu i karty. stare karty obsługiwaly mniej efektów

Edytowane przez fun gier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fakt ze 380 powinno wystraczyc.ale co to jest w dzisiaejszych czasach np 350w? teraz kiedy wszystko zre prąd jak malo kiedy to takie 450-500 jest rozwiązaniem. a z czego jest ten 9800? bo np te mediony(hisy) jakos nie mają dobrej opini

Ja kiedys mialem 350 wat noname([ciach!]oi jakich mało) i pozyczonego radoslawa 9800pro z shappire. to kurde caly czas vpu recovery wywalało i w najmniej odpowiednim momencie resterty i zwisy. i nie pomogly stery ani uistawienia w kompie. mówie wam ze 9800 jest bardzo prądo-zerny(link do kart o 9800se--->i tam jest link dostrony o poborze mocy kart ati). a zresztą nie znam sie :lol:

pobór mocy

i w porównaiu np do takiego 8600xt to prawie 2 razy tyle bierze pradu

Edytowane przez fun gier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

obnizylem taktowanie-to samo a kabel leci tylko do karty

fun gier-tak ale mialem tez 9550 pozyczonego a na nim dzialo sie to samo a on raczej mniej pobieral wiec to raczej nie zasilacz

dodam ze radka mam z saphire

Edytowane przez rafael

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na jakiejs stronce nie pamietam jakiej (chyba jakis producent albo sprzedawca zasilaczy) mozna bylo wyliczyc jaka moc zasilacza jest potrzebna do wybranego zestawiku - pamietam tak dla ciekawosci policzylem dla jakiegos venice, x800, jakies mobo,ram i inne i wyszlo mi jakies 350W przy maxymalnym obciazeniu - w zasilkach nie tyle chodzi o wysoka moc (bo sa i jakies tracery 500W) ile o stabilne napiecia

do autora: a everescie jest jeszcze test pamieci (szybkosc odczytu itp) - sprobuj jeszcze to zrobic

moze to jakis konflikt ati z innym uzadzeniem? sprawdziles ramy?

Edytowane przez Mikelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A karta sie nie przegrzewa? Sprawdz temp radiatora i pamieci na karcie bo byc moze w tym tkwi problem.

Co do zasilacza to ludki maja mocniejsze konfigi na podobnej mocy zasilaczu i jakos wszystko gra. Mocy na pewno temu Neotec'owi 380W nie brakuje na taki sprzet, a ma nawet zapas.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wydaje mi sie ze to zasilacz bo sam mam 360W i przy procu podkreconym na 2.45GB, karta wykercona jak w podpisie i zadnych wiech...ba testowalem radka u taty na kompie gdzie jest Codegen 350W i tez zadnych zastrzezen.

A poza tym Radek 9550 ciagnie duuzo mniej pradu niz 9800Pro, tak wiec wydaje mi sie ze zasilacz mozemy wykluczyc...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi