Skocz do zawartości
DAMPO21

Sieć

Rekomendowane odpowiedzi

mam problem wiem że to było ale nie pomaga. Mam dwa kompy zwykły i laptopa windows xp Sp2 na dwóch i łącze je w sieć adres IP 192.168.0.1 a laptop 192.168.0.2. i teraz Komputer stacjonarny widzi mi siebie a laptop siebie ale nawzajem się niewidzą. :( Pisze że Stan:POŁĄCZENIE LOKALNE POŁĄCZONE . wszystkie zapory firewille wyłączyłem co mam robić ratujcie plisss.

Jeszcze jedno czasem na laptopie jak biore wyświetl komputery grupy roboczej to pisze mi "MShome nie jest dostępna. Możesz nie mieć uprawnień do używanie tego zasobu sieciowego. Skontaktuj ..... "

Edytowane przez DAMPO21

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kabel skrosowany to raz, a dwa to dobre adresy IP i maska. Adresy masz widze dobre upewnij sie ze maska to 255.255.255.0. Skonfiguruj siec za pomoca kreatora sieci i zobacz czy wogle komputery sie pinguja miedzy soba.

Edytowane przez Nyny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja mam podobny problem, tez udostepniam net laptopowi

jak puszczam pinga do niego to wszystko jest okej, ale od niego do mnie ping juz nie idzie, mimo, ze widzi mnie, bo jak daje kreator sieci tam na laptopie to jest wyswietlone "Polaczenie na XXX" gdzie XXX to nazwa mojego kompa

oczywiscie kabel i wszystkie ustawienia sa dobre, bo ping w jedna strone idzie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi