Skocz do zawartości
DomanR

Reset kompa przy uruchamianiu wybranych aplikacjach (WinXP)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Od jakiegoś czasu mam problem z niektórymi programami. Problem polega na tym, że jak chcę je uruchomić to na 0,5s pojawia się niebieski ekran (dosłownie tylko mrugnie) i komp się resetuje. Dodatkowo zauważyłem, że komp po takim resecie twardziel wydaje dźwięki, jakby rozpędzał się on od nowa.

Mam Windows'a XP a programy co m. in. SiSoftware Sandra, WCPUID czy jeden z nowszych wersji CloneCD (v4.2.0.2).

Dodam, że żadnych innych niestabilności nie mam, a programy ww nie są wymagające aż na tyle żeby zasilacz nie wyrabiał (mam Codegen'a 300W). Z resztą progsy i tak nie zdążą się nawet w pełni uruchomić!

System reinstalowałem w tym tygodniu (m. in. przez te resety). Problem zniknął na jakieś 2 dni i znowu powrócił :evil:

Czy ktoś miał podobne problemy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wpisz na googlu goldmemory i sciagnij najnowsza wersje, zrob z niego dyskietke startowa (patrz instrukcja obslugi) i przetestuj ram.

Ostatnia wersja jest aż z 23 listopada 2000r.!! Ale zciągnąłem i zaraz przetestuję RAM.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do firewalla to mysle ze reset win xp nie jest mozliwy z poziomu programowego - jest postawiony na NT i bardzo trudno go wysypac.

A jednak jest możliwy -- wiem z autopsji i jeśli chodzi o sypanie to prawda ciężko ale nie jest to niemożliwe :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O ludzie, ile to trwa :x Myślałem że mnie szlag trafi z nudów :lol:

Testowałem to w trybie NORMAL i po 2 przebiegach (5h :evil: ) wyłączyłem. Ile powinno przejść tych przebiegów i co program powinien pokazać? Bo u mnie sobie leciało i leciało (i leciało...) i żadnych info mi nie wyswietlalo czy RAM jest dobry czy uszkodzony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam to samo jak mam agresywnie ustawiony ram, jak zrobiłem na default to jest dobrze. Robiłem test ramu (na default) programem memtest 3.0 i przez 8h nie było żadnego errora

RAM'ów na pewno nie mam agresywnia ustawionych bo jedyna rzecz w kompie, którą teraz mam podkręconą, to karta graficzna. Ale to nie jest na pewno jej wina, bo nawet jeżeli nie jest podkręcona problem cały czas występuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...