Szymon Opublikowano 15 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2002 Jak udostepnic windowsowy dysk pod linuxem? ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał1 Opublikowano 15 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2002 na linuxie sie dobrze nie znam, ale kiedys jak go instalowalem to właśnie podczas instalacjii dało sie wybrać ktore dyski (fat) będzie można obsługiwac pod linuxem. Widoczne są w jakby katalogu na partycjii linuxa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 15 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2002 udostępnić sieci opartej na windowsie - zainstaluj pakiet samba (SMB) - umozliwia on dzielenie zasobów z windowsami (dyski, drukarki) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 15 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2002 Nie o to chodzi kompletnie :-). Zmierzam do tego jak zrobic zeby linux widzial mi moja partycje 40Gb - fat32 bo teraz widzi tylko ta na ktorej sie znajduje. Nie przez siec...normalnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 15 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2002 Nie o to chodzi kompletnie :-). Zmierzam do tego jak zrobic zeby linux widzial mi moja partycje 40Gb - fat32 bo teraz widzi tylko ta na ktorej sie znajduje. Nie przez siec...normalnie.Czytam już drugi Twój post i nie rozumiem, pisz trochę dokładniej :) Do /etc/fstab dorzuć: /dev/hda1 /mnt/dyskc vfat codepage=852,iocharset=iso8859-2,user,gid=1002,showexec,umask=0002,quiet 0 0 A jak chcesz jeszcze odpalać exeki przez wine to pobaw się plikami z: /proc/sys/fs/binfmt_misc 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 15 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2002 TAK!! :-) Chodzi dokladnie o to....z tym ze zrobilem jeszcze katalog w MNT i nic...pusto...heh...co gorsza jak wchodze do floppy i cdrom tez nic to chyba nie normlane? ;-/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigfan Opublikowano 15 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2002 Musisz troche dokumentacji poczytac linuksowej. Ten system to troche inna filozofia. W Windows wszystkie woluminy, czy to CD-ROm czy jakis inny dysk z rozpoznawalnym dla niego systemem plikow sa montowane transparentnie i automatycznie, czyli po prostu klikasz na Moj Komputer i masz. W przypadku Linuksa trzeba poinformowac system o zamiarze dodania nowego woluminu. Sluzy do tego komenda mount. W celu dokladnego przejrzenia jej opcji polecam komende man mount. Generalnie zas mount ma skladnie: mount -t <system plikow: fat(fat16), vfat(dlugie nazwy windowsowe), iso9660(CD-ROM)>, ntfs(natywny system plikow Windows NT/2000/XP) > /dev/<nazwa urzadzenia> <katalog, w ktorym bedize widoczny wolumin>. Pare slow wyjasnienia. Linuks posiada jedno drzewo katalogowe, ktorego podstawowa czescia jest katalog / - root. Drzewo, jak to drzewo, ma galezie, /dev/, /mnt/, /usr i inne. Sa to katalogi, ktore moga zawierac pliki, inne katalogi etc.. Sam katalog / tez moze zawierac pliki, nie tylko katologi. Katalog /mnt to nie to samo co katalog mnt i nie to samo co Mnt. Linuks rozroznia male i duze litery i inaczej patrzy na katalog zaczynajacy sie od /. Owo / oznacza rzeczony katalog glowny i tam wlasnie szuka tego, co nastepuje po znaczku /. Jesli nie ma /, to wtedy system szuka podanego katalogu w katalogu biezacym, czyli w tym, do jakiego zawedrowales. Katalog /dev zawiera tzw. pliki specjalne odwolujace sie do fizycznych urzadzen w systemie. /dev/hda to jest dysk wpiety jako master na kanale primary ontrolera IDE, /dev/hdb to slave i tak dalej. /dev/hda1 to pierwsza partycja na dysku master na kanale primary, /dev/hda2... i tak dalej. Czyli, jak chcesz podmontowac partycje z Windows, a masz jeden dysk w komputerze wpiety jako master na pierwszym kanale IDE i na partycji 1 masz Windows, to piszesz np. : mount -t vfat /dev/hda1 /mnt/winda/. /mnt/winda/ to tak naprawde dowolny katalog, moze byc na przyklad /[gluteus maximus], jesli sobie zyczysz. Standardowo sie przyjmuje /mnt jako glowny katalog do montowania jakichs woluminow. Ja sobie w nim tworze podkatalogi cdrom, fd i winda na przyklad, zeby montowac CD-ROM pod jednym, dysk Windows pod drugim i tak dalej. Wystarczy, dosc juz skomplikowalem :-) Mam nadzieje, ze troche rozjasnilem sytuacje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 15 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2002 hmmm ladne jak w podreczniku :-) i rozumiem zasade dzialania linuxa mniej wiecej :-)...w kazdym razie to z Fstubem nie chce dzialac za bardzo...wiem ze to an pewno o to chodzi bo kiedys juz wizialem jak ktos to robil i utknela mi w glowie ta nazwa. Cdrom normlanie mi otwiera urzadzenie...zalozylem katalog DYSKC apropo tego co wpisywalem w FSTUBIE i nic..pusto :-( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzys'az Opublikowano 16 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2002 a ustawiles w fstab aby dysk montowal ci sie automatycznie? jesli nie to musisz napisac jeszcze w linii polecen: mount /mnt/dyskc aby dzialalo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 16 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2002 w tym momencie po moich kombinajach z grafika nie wlacza mi sie linux :-) i przy ladowaniu nie pasowalo mu chyba to hda1 bo bylo napisane cos ze cannot mount :-) ale jakos sobie z tmy poradze...nie wiem jak naprawic ta grafike :-/ probowalem zainstalowac sterowniki nvidi do gry :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lubmich Opublikowano 16 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2002 hda1 to był przykład dla piewszej partycji dysku podpiętego do pierwszego kontrolera. Wpisz fdisk /dev/hda zamias "a" wstaw odpowiadającą twojej konfiguracji literę a- pierwszykanał eide b - drugi i td.... a potem wpisz p [enter] wypisze ci wszystkie partycjie dysku - w fstab wpisz tą interesującą. Polecam "man fstab" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lubmich Opublikowano 16 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2002 A jak chcesz automatycznie montować np cd-rom to po przejśćiach z fstab. Doinstaluj pakiet automount - albo coś podobnego, dopisz do fstab opcje automount. I jak wszystko będzie elegancko to będzie montować automatycznie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 16 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2002 TAK!! :-) Chodzi dokladnie o to....z tym ze zrobilem jeszcze katalog w MNT i nic...pusto...heh...co gorsza jak wchodze do floppy i cdrom tez nic to chyba nie normlane? ;-/ No tak, zapomniałem: mount -a (chyba) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 16 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2002 w tym momencie po moich kombinajach z grafika nie wlacza mi sie linux :-)Gwoli scislosci nie wlaczaja Ci sie X'y a nie linux, jego sie nie czepiaj :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 16 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2002 ok wszystko gra :-) po prosut zamiast hda1 u mnie to jest hdf1 , hdf5 , hdf6 :-) wedlug kolejnosci partycji windowsowych....no to wszystko gra dzieki za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 16 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2002 Dobra, a wiecie mozę jak nazywa się odpowednik gadu gadu do linuxa?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 16 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2002 pod KDE czyli u mnie jest to KADU. Wpisz na onecie KADU i znajdzie glowna stornke ja nie pamietam jaka ona jest... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 16 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2002 tego posta nie pisze juz w tym zakicanym ;) linuxie.... Dzieki Szymon za informacje lecz niestety nie zdołałem jego zainstalowa :/ Jeżeli chodzi o linuxa to się nic nie znam - nie mogłem znaleźć kataogu gdzie przechowywane są strony int (do apatcha) ani baz mysql'a. Kicha na maxa!! ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 16 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2002 no tutaj to juz Ci nie pomoge :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 16 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2002 Dobra, a wiecie mozę jak nazywa się odpowednik gadu gadu do linuxa??Gaim (irc,icq,gg,jabber,tlen,msn,aol) nie mogłem znaleźć kataogu gdzie przechowywane są strony int (do apatcha) ani baz mysql'a. Kicha na maxa!! Albo Ci się nie chciało, albo czas do domu starców. Nawet mnie to cieszy. Bezrobocie mi nie grozi :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...