Skocz do zawartości
Gość Overclocked

Sapphire Pi-a9rx480 Pure Innovation

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Overclocked

SAPPHIRE PI-A9RX480 Pure Innovation

-------------------------------------------------

SAPPHIRE PI-A9RX480 - SPECYFIKACJA:

CHIPSET

ATI RX480 x SB450

PROCESOR

AMD K8 na Gniazdo Socket939

Wsparcie szyny HyperTransport

REGULATORY NAPIĘCIA

Elastyczna regulacja napięć umożliwiająca rozbudowę o przyszłe procesory z rodziny K8

Napięcie CPU regulowane w zakresie 0.800V~2.15V z krokiem co 25 mV

PAMIĘĆ OPERACYJNA

Łącznie 4 gniazda pamięci DDR

Obsługa kości 64~2048 MB

Wsparcie dla zintegrowanego w procesorze dwukanałowego kontrolera pamięci

Wsparcie dla pamięci PC2100/2700/3200 (266/333/400 MHz)

BIOS

Kompatybilny z PnP, APM, ATAPI oraz Windows 2000/XP

Pełne wsparcie ACPI & DMI

ZESTAW WE/WY

Dwa szybkie porty PATA wspierające do 4 urządzeń ATA, ATA2, Ultra ATA33/66/100/133 IDE

Jeden port FDD (360KB/720KB/1.2MB/1.44MB/2.88MB)

Osiem portów USB (cztery wyprowadzane poprzez pin'y na płycie)

Port klawiatury PS/2

Port myszy PS/2

Możliwość podpięcia przedniego panelu audio

ZINTEGROWANA GIGABITOWA KARTA SIECIOWA Marvell 88E8052

W pełni zgodna ze specyfikacją IEEE 802.3u/IEEE 802.3X

10 Mb/s, 100 Mb/s i 1000 Mb/s

Wsparcie WOL (Wake-On-Lan)

PORT PCI-E 16x

Jeden port PCI-E x16 dedykowany kartom graficznym

Przepustowość na poziomie 4 GB/s

Wsparcie rozszerzonego adresowania

PORTY PCI-E 1x

Dwa porty PCI-E 1x

Dwa wirtualne kanały przystosowane do transferu zdesynchronizowanego

Przepustowość 2.5 Gb/s w każdym kierunku na jednym torze

ZINTEGROWANA KARTA MUZYCZNA 7.1

Zintegrowany kontroler Realtek ALC880

Wsparcie dla Windows 2000/XP

Line-in, Line-out, Mic-in, SPDIF-in, SPDIF-out

ATI Azalia HD

Wsparcie ośmiokanałowego dźwięku

FIREWIRE IEEE1394

Zgodny z IEEE1394

2 porty zintegrowane z płytą

KONTROLER SATA

Niezależne operacje DMA na czterech portach

Transfer do 150 MB/s

Wsparcie RAID 0/1

KONTROLER SATA-II

Niezależne operacje DMA na czterech portach

Transfer do 300 MB/s

Wsparcie RAID 0/1

Recenzje:

FrazPC

bit-tech

techreport

Fotki:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Edytowane przez Overclocked

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem szczesliwym posiadaczem tego cacka ;] jest przesliczna i spokojnie dorownuje DFI poza tym jest pasywna ;] mniam mniam - widzialem ze kilka osob zastanawialo sie na forum jak bedzie wygladac w UV - wstepnie ( jeszcze nie wmontowalem jej w obudowe i nie podswietlilem) moge powiedziec ze barwnik uzyty do nadania jej bialego koloru nie za specjalnie wyglada w UV ;] ale i tak jest przesliczna

Czy jest jeszcze ktos kto ma ta plyte??

Zastanawiam sie czy nie odkleic radiatora z mostka poludniowego i doczepic wiekszy, z radzia 9000 jest podobny do tego z mostka polnocnego ;D

Pozdrawiam.....

Edytowane przez saldi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość majkel84

Zastanawiam sie czy nie odkleic radiatora z mostka poludniowego i doczepic wiekszy, z radzia 9000 jest podobny do tego z mostka polnocnego ;D

Pozdrawiam.....

to nigdy nie zaszkodzi :-P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

myślę że na jakiś czas można się w strzmać z kupnem płyt na RD480, bo juz powoli dochodzą do nas modele na RD580 ;)

RD480 jest pierwszym chipsetem ATI dedykowanym pod procesory A64 (w ogóle pierwszym chipsetem :lol:) i ma niestety parę problemów wieku niemowlęcego, nie pamiętam dokładnie ale na pewno max_htt i problemy z niektórymi pamięciami. RD580 na pewno będzie tych problemów pozbawiony a i płyty powinny być za jakiś czas w tej samej cenie co RD480... w tej chwili ASUS i DFI wypuściły już płyty, sapphire bodajże ma w planach, abit też wypuści, nie wiem jak z resztą producentów...

pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesli chodzi o krecenie to narazie jest bardzo cienko ale biorac pod uwage fakt ze to bylo moje dziewicze krecenie (hehehe B) ) , krecilem kupionego z allegro semprona 939, i zeby bylo pikantniej wszystko to robilem w sklepie ;D na pajaka.... to nawet nie chce sie chwalic powiem tyle bylo bez zmian mnoznika i bez zmian napiecia i bylo ponizej 250 MHz, jak wezme w koncu malenstwo do domu to zaczne wyciskac .. wtedy zdam relacje ;D

ogolnie nie wiem jak podkrecac ;] przeczytalem poradniki na niniejszym forum.... nie wiem czy kreceniu moga przeszkadzac geile ktore mam wsadzone w plyte, i czy ogolnie wszystko dobrze ustawiam.

Jesli znajdzie sie niania ktora chcialaby mi pomoc ... to jestem jak najbardziej otwarty na porady

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sig uaktualniony, zastanawiam sie na ile sprawdza sie te geile 400 podobno sie za mocno nie kreca :sad:

w sumie sempron jest na przeczekanie az x2 beda w ludzkiej cenie :razz: wiec na wyciskaniu z niego siudmych potow jakos mocno mi nie zalezy ;D

Edytowane przez saldi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płyta z wyglądu miodzio ale sekcja zasilania mi się osobiście nie podoba :wink:

A mi bios...

GRrr. Żadna płyta się mnie dłużej niż tydzień nie trzyma ;) Chyba się wkur... i choćbym miał za 600zł kupić to kupię DFI Ultra-D!!

30min się mecze żeby wejść do windy na 300x9 na tym opku144 i nicooo...

Miał to kto? jak to się kręci? czego to nie lubi? może te moje memki takie kaprawe...

EDIT:

Okiełznałem ;) z pomocą kolegi z forum no ale już jest fajnie. Leci 300*9 na opku144 ;)

Już widzę że to jedna z lepszych płyt jakie miałem w domu.

Edytowane przez Soker

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość mariush190

mam mobo sapphire PC-A9RD480 Pure Crossfire i cudów nie ma.

OC całkiem fajne, HTT 335 bodajze wycisnełem, ale nie rozumiem jednej zeczy. Czemu im wyzej mam piszczonego procka tyy mniej punktów w 3dmarkach??

confiq jak w sygnatorce.

non oc 14802 pkt

2200mhz 15100pkt

2400mhz 14138

2700mhz 13750pkt

O co chodzi??

jesli chodzi o cene, to nic lepszego za 230zł nie kupicie (tyle chce za moją bo zmieniam na dfi)

Edytowane przez mariush190

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Po około tygodniu używania mogę wreszcie mniej lub więcej opisać jej możliwości. Więc:

Jeśli chodzi o oc - jest na wysokim poziomie, dosyć rozbudowane w biosie lecz płyta ma czasem fochy. Nie ma mnożnika HTT tylko jest coś jak LDT BUS do wyboru 200/400/600/800/1000. Poradzono mi lecieć tylko na 400 bo ponoć przy tym jest możliwe przekroczenie HTT280 i się sprawdziło.

Teraz lecę na procku SD4000+ E4 puszczonym 10x300 przy 1.4v (tu wazne! lepiej jest normalny vcore ustawić przykładowo na 1.3v i podbić bo +0.10v niżeli normalnie ustawić 1.4v - Wydaje mi się ze wtedy jest dużo stabilniej)

Polecam też stronę z biosami do płyty (ja mam wgrany ostatni z oficjalnych, tego modowanego jeszcze nie próbowałem)

http://ax2.old-cans.com/grouper/

Konkluzja Sokera: ;)

Myślałem że będzie dużo gorzej pod względem oc niż jest! Teraz mam sexy białą płytkę + fajne oc. :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zestaw gotowy, mam problem z BIOSEm, a dokladnie nie moge go sflashowac.. Probowałem wgrywać Grouper BIOS 27. 4. 2006 official, ze stronki ktora podał Soker, jak i ten ze strony sapphire'a (tez 27april).

Podczas flashowania mam takie coś:

Dołączona grafika

No update..

W CPU-Z pokazuje mi date BIOSu - 17 / 04 /2006 r czyli jakiś starszy. Wolalbym ten najnowszy wgrac, na tym jest kilka problemow (np restart i wylaczanie komputera - czarny ekran, nie restartuje sie ani nie wylacza; niby znalazlem rozwiazanie - wlaczenia kontrolerow SATA..).

CPU-Z:

Dołączona grafika

Soker, jakbys napisal jak wgrales najnowszego BIOSa i sprawdzil jego date w CPU-z.. bede wdzeczny. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi