Skocz do zawartości
poca

Water Cooling By Poca

Rekomendowane odpowiedzi

Już za jakiś czas przedstawie Wam nową odsłone układu. Najpewniej na GPU pojawi się blok Kyńka - Prison + pare radiatorów. Chciałbym też zrobił jakiś porządek obudowie i dokupić maty wygłuszające. Korki pójdą w zapomnienie ;]

Pozdrawiam

Kliknij jeżeli chcesz zobaczyć zestaw...

To już moje drugie podejście do tematu chłodzenia wodnego. Pierwszy mój zestaw składał się z nagrzewnicy syreny, bloku frost, jakieś tam pompki i jakiegoś tam zbiornika na wode <_< . Był to układ otwarty.

Jako że sprawiłem sobie nowy komputer chciałem to jakoś uczcić i zmontowałem moje drugie chłodzenie wodne. Postawiłem na układ zamknięty, która składa się z:

Chłodnica: Fiat mechl!n'a

Blok wodny: Frost 2 Slim

Pompka: Hydor Seltz L20 II

Rezerwuar: Rez 5,25 by RealityNET

Węże: wykorzystałem dwa wymiary, 8mm i 12mm (?). Ponieważ 12 używała pompka, a reszta zestawu - 8mm.

Oczywiście wszystko się pogmatwało w trakcie składania. To co miałem elegancko zaprojektowane w głowie zupełnie nie wyszło ;]

Moim głównym problem było połączenie jakoś dwóch węży - 8mm i 12mm. Oczywiście wiele osób chciało mi pomóc, ale ja znalazłem bardzo przyjemne przejściowki jakieś firmy ogrodniczej w Castoramie.

Dołączona grafika

Po uporaniu się z problem zakasałem rękawy i wziąłem się do roboty. Wyszło takie coś:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Tutaj to moje zławne kolanko w full przejściówkami ;]]]]

Dołączona grafika

Wsadziłem między weże wentylatorek prosto na ramy.

Dołączona grafika

Rezerwuar

Dołączona grafika

Chłodnica na nakrętkach ;] Miałem tam korek pocięty od wina włożony, ale gdzieś mi sie jedna

"podkładka" zgubiła i wsadziłem nakrętki ^^

Dołączona grafika

Front komputera plus rezerwuar.

Dołączona grafika

Boczek obudowy.

Dołączona grafika

Wsystko...

Temperatury:

Przy 1.55V na CPU oraz 2.9V na ramy mam:

CPU: 25'C idlle // 38'C stress

Plany na przyszłość ;]

• Zniszczyć pierd.ziola na NB i wstawić blok slim.
  • Zmienić ułożenie pompki i zlikwidować ten obłędny odcinek między kolankiem a blokiem...
----

To by było na tyle. Oczywiście jak zawsze mam wielkie niedosyt. Chciałem złożyć coś naprawde fajnego a wyszło przeciętnie...

Edytowane przez poca

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zajebista nagrzewnica.. ^^

Reszta ujdzie.. ;]

Nie wspominam ze masz tam sprzet za grube k zł wiec nie bede sie Twoim WC podniecał... -.-

No dobra:

- front masz okropny.. ;] Zrób coś z nim bo ni to w dpe ni w oko...

- naklejka z CD ACTION sycila jakies 5-6 lat temu

- 7800 chłodzony przez Silencera.. pff.. ;]

- korki pod nagrzewnice.. herezja..

- bezndziejna tapeta na pulpicie..

Dziekuje...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe no nagrzewka zaj.bista ;) taka jak moja, buda z resztą też :D

Ale burdel w środku i jak sam stwierdziłeś, brzydkie ustawienie pomki i te łączniki!

Tak to ... hmmmm .... co tu powiedzieć ... wc jak wc

Postaraj sie gdzieś upchnąć te kable od wentyli i panelu. Jak kable poukładasz, pozasłaniasz zaślepki na pci, zamocujesz jakoś tak bardziej profesjonalnie ten wentyl co dmucha na ramy ... to powiem, że fajne WC

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam się z przedmówcami- nagrzewnica 1sza klasa, wiem bo mam i zjada chevettę lub black ice xtreme 1 na śniadanie. Monitor też całkiem całkiem ;) Co do reszty układu, to bałagan i mało to siakieś estetyczne.

Poca, machnij sobie schrouda- będziesz mieć ciszej (wentyle dalej od fiata) i wydajniej. U mnie na bloku swiftecha, chłodzonym wodą gpu (tak wykręcony grzeje się skurczybyk) i a64@2.78GHz przy 1.58V mam full load 36-8C dla cpu i ok. 44C dla vga. A fiat w obudowie, nie na zewnątrz.

Słowem- fajne masz klocki, pora dokupić blok na vga, posprzątać w budzie (o ile Ci na tym zależy, sądząc po froncie do estetów nie należysz ;) ) i będzie ssycić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze jak napisal gustl!k front jest do [gluteus maximus] - ale to nie dzial modding wiec nie bede juz nic mowil ;]

Po drugie - takiego burdelu w kablach dawno nie widzialem - pochowaj kalbe za plyte i za koszyk na HDD.

Po trzecie - nie dosc ze nagrzewica stoi na jakis kapslach od wina to jeszcze tony kurzu pod nia :)

Po czwarte - nie mozesz tej pompki schowac gdzies pod koszykiem na HDD - zaraz za tą wiesniacką naklejka :wink:

A po piate to calkiem fajne WC B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze jak napisal gustl!k front jest do [gluteus maximus] - ale to nie dzial modding wiec nie bede juz nic mowil ;]

Front to pestka. Po prostu nie założyłem drzwiczek.

Po drugie - takiego burdelu w kablach dawno nie widzialem - pochowaj kalbe za plyte i za koszyk na HDD.

A ja się tak męczyłem z kablami żeby je schować ;] A Wy mi tu psioczycie ;]]]

Po trzecie - nie dosc ze nagrzewica stoi na jakis kapslach od wina to jeszcze tony kurzu pod nia :)

[; Podpatrzyłem jak ma Miazga chłodnice. Pewnie zrobie w czasie przerwy świątecznej mały rozpi... w wc i wszystko ułoże.

Po czwarte - nie mozesz tej pompki schowac gdzies pod koszykiem na HDD - zaraz za tą wiesniacką naklejka :wink:

To będe miał problem. Ale postaram sie jakoś to załatwić.

A po piate to calkiem fajne WC B)

Dobrze że Cie mama uczyła dobrych manier ;]]]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zajebista nagrzewnica.. ^^

Reszta ujdzie.. ;]

Nie wspominam ze masz tam sprzet za grube k zł wiec nie bede sie Twoim WC podniecał... -.-

No dobra:

- front masz okropny.. ;] Zrób coś z nim bo ni to w dpe ni w oko...

- naklejka z CD ACTION sycila jakies 5-6 lat temu

- 7800 chłodzony przez Silencera.. pff.. ;]

- korki pod nagrzewnice.. herezja..

- bezndziejna tapeta na pulpicie..

Dziekuje...

ja tak jak kolega ...

aż się prosi o podpięcie 7800 ...

a front bleee - jeszcze jakiś drut dynda (no kabelek ...)

popraw się i będzie OK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba jeszcze nie było, więc Cie będe musiał uświadomić, że masz już burdel w kablach :lol:

Znowu muszę Ci napisać, że mi sie nie podoba to szare kolanko 90st. Proponowałbym się zdecydować, bo miejscami masz cybanty, znowu gdzie indziej szybkozłączki skręcane, a momentami nie ma nic. Zrób to jakoś estetycznie:> Jak masz przy bloku i nagrzewnicy szybkozłączki, to tam gdzie nie możesz daj poprostu opaski jakieś, utnij po zaciśnięciu i będzie ładniej.

Ogólnie to taką szopke troche odstawiłeś Poca :P Przyłóż się bardziej do porządku i estetyki:>

Aaa... bym zapomniał. To jak dowiedziałeś się już czy istnieje sucha woda? :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem ci tak...

1. załóż panel na przód bo narazie jest fe

2. zdrap jak najszybciej te naklejke "gram tylko z najlepszymi"... wioska

3. Zainwestuj w tic-tac`i i w blok wodny na grafe.. bo silencer przy takiej karcioszcze wygląda plebejsko ( i zapewne temp nie są rewelacyjne)

4. Schroudzik na fiacie musi być.. korki muszą odejść :D

5. Pompencje gdzieś sprytnie schowaj

6. i poukładaj ten galimatjas co masz w budzie ;)

7. ujednolić łączenia WC

8. Konieeec??? :D aha.. ten różowy kabelek do hdd :P.. zrób coś z nim bo o coś cię posądze ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poca dobry bloczek na GPU i wywalić tego silencera :D

Zgadzam się z przedmówcami- nagrzewnica 1sza klasa, wiem bo mam i zjada chevettę lub black ice xtreme 1 na śniadanie. Monitor też całkiem całkiem ;) Co do reszty układu, to bałagan i mało to siakieś estetyczne.

Poca, machnij sobie schrouda- będziesz mieć ciszej (wentyle dalej od fiata) i wydajniej. U mnie na bloku swiftecha, chłodzonym wodą gpu (tak wykręcony grzeje się skurczybyk) i a64@2.78GHz przy 1.58V mam full load 36-8C dla cpu i ok. 44C dla vga. A fiat w obudowie, nie na zewnątrz.

coś słabo ci chłodzie ten fiat ;) bo u mnie przy procku 2.9G/1.6V i grafie na 700/1.6V chłodzonej jak u ciebie czyli woda z GPU na CPU miałem max 36st.C na GPU i jakieś 42 na CPU (w trybie cichym@5V odpowiednio 40 i 48) i to przy 2óch wentylach 92mm na Fiacie (niestety 2x 120 się nie zmiesciło w moje obudowie")

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taką mam jedną uwagę - podejrzanie duża jest różnica po między IDLE i LOAD - może to wina pasty?? Frost nie jest zły i ta różnica powinna być sporo mniejsza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pasta - jakaś stockowa.

Układem proca już 2 razy. Może po prostu jestem lewy i nie umiem dobrze dokręcić go na te dwie śruby (imo 4 byly o wiele lepsze).

Kyniek - robisz bloki na 7800?

Edytowane przez poca

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1) Pasta - po między pastami może być spora różnica - ja zaobserwowałem po między srebrnym Titanem a AC ok. 6-8C różnicy!!

2) robię bloczki na GF'a ;) w zasadzie blok posiada multimocowanie - fotek nie podam bo imageshack się zbuntowało i nie wyświetla niektórych fotek :/ mogę Ci ma mail'a podesłać....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

człowieku.. nie dałeś dobrej pasty pod blok? :]

To jak będziesz sie bawił w weekend to nie zapomnij zmienić paściochy na arctic silver 5 ;) Kropa na środek IHS`a i dociskasz blokiem

Czekamy z niesierpliwością na kolejną odsłone kibla :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wybacz Poca "zaśmiecanie" Twojego tematu, ale tylko szybkie ad. Raptor i już mnie tu nie ma ;)

U mnie obieg wygląda inaczej- z cpu leci woda na gpu, stąd vga u mnie cieplejsza ale cpu chłodne (tak wolę). Przepływ powietrza przez fiata dodatkowo minimalizują wszędobylskie (i bardzo dobrze :D) filtry w stackerze. Jeśli dodać do tego brak jakichkolwiek innych śmigieł w budzie (oprócz psu, który słabo bo słabo ale wymusza obieg) to temp. są imho świetne ;) Uchylając (nie otwierając) bok budy mam spadek o odpowiednio -2 na cpu i -3C na gpu.

edyta- naturalnie, cały czas piszę o jedynym akceptowalnym dla mnie trybie pracy fanderów- czyli 5V ~780obr/min

Edytowane przez draak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie obieg wygląda inaczej- z cpu leci woda na gpu, stąd vga u mnie cieplejsza ale cpu chłodne (tak wolę).

Przestańcie wypisywać takie bzdury. Przecież kolejność elementów w układzeie nie ma najmniejszego znaczenia.

Myślisz, że woda wypływająca z bloku jest "gorąca"? Hee?

Było już wałkowane na forum tysiąc razy.

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak sądzisz? Naturalnie, że woda wypływająca z bloku na cpu nie łapie tych 38C jednak faktem jest, że mając blok na gpu PRZED cpu zależność z temp. była dokładnie ODWROTNA. I nie zwalisz tego na złą pastę (zawsze as5) i na inną temp otoczenia (dom jest klimatyzowany).

Także bazuj na tym co "piszą na forum", mnie pozwól na własnym niemałym doświadczeniu.

Również pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przestańcie wypisywać takie bzdury. Przecież kolejność elementów w układzeie nie ma najmniejszego znaczenia.

Myślisz, że woda wypływająca z bloku jest "gorąca"? Hee?

Było już wałkowane na forum tysiąc razy.

pozdro

dokladnie

dodam tylko od siebie, ze w celu wygodnego odpowietrzania lepiej puscic obieg wody od dolu do gory

u mnie pompka->grafa->nb->proc->nagrzewnica z odpowietrznikiem, zaoszczedza to troche nerwow :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMO WC z jednym blokiem a wygląda jakby conajmniej 5 bloków tam było... Ja mam 4HDD pod IDE i kontroler w slocie PCI a kabli jakieś 60% mniej widać niż u ciebie.

Bloków mam 4 (CPU, GPU, NB, HDD na 5 dysków) + 3 nagrzewnice a węże rzucają się 3 razy mniej w oczy niż u ciebie...

No ale moje pierwsze WC wcale nie wyglądało lepiej niż to więc ogólnie + ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taadadadada! ;]

rev. 2

Zmiany w porównaniu ze wcześniejszą wersją.

- naklejka out :mrgreen:

- chłodnica wrzucona do środka obudowy

- bałagan w kablach... no hmm, sami ocenicie

- kolanko między pompka a blokiem zlikwidowane

- panel frontowy zamontowany

Co zyskałem po zmianie ustawień wc.

- lepsze temp (wcześniej zestaw leciał na stockowej paście. Teraz na OCZ Ultra + )

- troszkę wieksza cisza.

- wieksza mobilność

Wszystko zaczeło się od takiego widoku ;)

Dołączona grafika

Później już był tylko gorzej...

Przede wszystkim musiałem w "delikatny" sposób usunąć blaszke w którą wkładał się koszyk z dyskiem. Dysk powędrował zaraz pod rezerwuar a w miejsce hdd chłodnica.

Później wykorzystałem króćce kupione w Realitynet. W ten sposób cały układ składał się z węży 8mm.

Dołączona grafika

Przy drobnej pomocy silikonu wszystko stało się szczelne ;)

Dołączona grafika

Oczywiście pare razy musiałem wode spuszczać...

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Efekt końcowy...

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Kolejny rev. będzie w chwili odebrania bloczków od misia (gpu i nb).

Edytowane przez poca

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Geezes.. nawet ja takiego syfu w pokoju nie mam.. :>

A to juz sztuka.. ;]

Z frontu nie bede sie smial bo go nie widac.. ;]

Naklejki tyż nie ma.. Do czego by sie tu przyczepić..

Why tylko jeden wentyl? Drugiego juz nie dalo sie zamontowac?

Ładny termometr.. przyda mi sie w WC.. ^^

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ogólnie fajny kibel...

mam pare ale jak to ja :lol:

czemu 1 fander nie 2? brak kasy?

burdel w kablach ale i tak mam gorszy :wink:

co robi ten cd na budzie- tylko se leży czy do budy nie wlazł?

acha masz czymś zasyfioną tą poprzeczke w budzie....

Tak ogólnie to fajny układzi a jak dojdą jeszcze 2 bloczki to chyba ci zrobie nalot na chate :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi