poca Opublikowano 29 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2005 (edytowane) Już za jakiś czas przedstawie Wam nową odsłone układu. Najpewniej na GPU pojawi się blok Kyńka - Prison + pare radiatorów. Chciałbym też zrobił jakiś porządek obudowie i dokupić maty wygłuszające. Korki pójdą w zapomnienie ;] Pozdrawiam Kliknij jeżeli chcesz zobaczyć zestaw... To już moje drugie podejście do tematu chłodzenia wodnego. Pierwszy mój zestaw składał się z nagrzewnicy syreny, bloku frost, jakieś tam pompki i jakiegoś tam zbiornika na wode <_< . Był to układ otwarty. Jako że sprawiłem sobie nowy komputer chciałem to jakoś uczcić i zmontowałem moje drugie chłodzenie wodne. Postawiłem na układ zamknięty, która składa się z: Chłodnica: Fiat mechl!n'a Blok wodny: Frost 2 Slim Pompka: Hydor Seltz L20 II Rezerwuar: Rez 5,25 by RealityNET Węże: wykorzystałem dwa wymiary, 8mm i 12mm (?). Ponieważ 12 używała pompka, a reszta zestawu - 8mm. Oczywiście wszystko się pogmatwało w trakcie składania. To co miałem elegancko zaprojektowane w głowie zupełnie nie wyszło ;] Moim głównym problem było połączenie jakoś dwóch węży - 8mm i 12mm. Oczywiście wiele osób chciało mi pomóc, ale ja znalazłem bardzo przyjemne przejściowki jakieś firmy ogrodniczej w Castoramie. Po uporaniu się z problem zakasałem rękawy i wziąłem się do roboty. Wyszło takie coś: Tutaj to moje zławne kolanko w full przejściówkami ;]]]] Wsadziłem między weże wentylatorek prosto na ramy. Rezerwuar Chłodnica na nakrętkach ;] Miałem tam korek pocięty od wina włożony, ale gdzieś mi sie jedna "podkładka" zgubiła i wsadziłem nakrętki ^^ Front komputera plus rezerwuar. Boczek obudowy. Wsystko... Temperatury: Przy 1.55V na CPU oraz 2.9V na ramy mam: CPU: 25'C idlle // 38'C stress Plany na przyszłość ;] Zniszczyć pierd.ziola na NB i wstawić blok slim. Zmienić ułożenie pompki i zlikwidować ten obłędny odcinek między kolankiem a blokiem... ---- To by było na tyle. Oczywiście jak zawsze mam wielkie niedosyt. Chciałem złożyć coś naprawde fajnego a wyszło przeciętnie... Edytowane 18 Marca 2006 przez poca Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!k Opublikowano 29 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2005 Zajebista nagrzewnica.. ^^ Reszta ujdzie.. ;] Nie wspominam ze masz tam sprzet za grube k zł wiec nie bede sie Twoim WC podniecał... -.- No dobra: - front masz okropny.. ;] Zrób coś z nim bo ni to w dpe ni w oko... - naklejka z CD ACTION sycila jakies 5-6 lat temu - 7800 chłodzony przez Silencera.. pff.. ;] - korki pod nagrzewnice.. herezja.. - bezndziejna tapeta na pulpicie.. Dziekuje... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 29 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2005 hehe no nagrzewka zaj.bista ;) taka jak moja, buda z resztą też :D Ale burdel w środku i jak sam stwierdziłeś, brzydkie ustawienie pomki i te łączniki! Tak to ... hmmmm .... co tu powiedzieć ... wc jak wc Postaraj sie gdzieś upchnąć te kable od wentyli i panelu. Jak kable poukładasz, pozasłaniasz zaślepki na pci, zamocujesz jakoś tak bardziej profesjonalnie ten wentyl co dmucha na ramy ... to powiem, że fajne WC Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draak Opublikowano 29 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2005 Zgadzam się z przedmówcami- nagrzewnica 1sza klasa, wiem bo mam i zjada chevettę lub black ice xtreme 1 na śniadanie. Monitor też całkiem całkiem ;) Co do reszty układu, to bałagan i mało to siakieś estetyczne. Poca, machnij sobie schrouda- będziesz mieć ciszej (wentyle dalej od fiata) i wydajniej. U mnie na bloku swiftecha, chłodzonym wodą gpu (tak wykręcony grzeje się skurczybyk) i a64@2.78GHz przy 1.58V mam full load 36-8C dla cpu i ok. 44C dla vga. A fiat w obudowie, nie na zewnątrz. Słowem- fajne masz klocki, pora dokupić blok na vga, posprzątać w budzie (o ile Ci na tym zależy, sądząc po froncie do estetów nie należysz ;) ) i będzie ssycić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rob@k Opublikowano 29 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2005 Po pierwsze jak napisal gustl!k front jest do [gluteus maximus] - ale to nie dzial modding wiec nie bede juz nic mowil ;] Po drugie - takiego burdelu w kablach dawno nie widzialem - pochowaj kalbe za plyte i za koszyk na HDD. Po trzecie - nie dosc ze nagrzewica stoi na jakis kapslach od wina to jeszcze tony kurzu pod nia :) Po czwarte - nie mozesz tej pompki schowac gdzies pod koszykiem na HDD - zaraz za tą wiesniacką naklejka :wink: A po piate to calkiem fajne WC B) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sector Opublikowano 29 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2005 czemu tak fajnie wystaje ci kabel z pod kontrolera ? ;-) oglnie mi sie podoba, wszystko sie ladnie komponuje :) GJ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poca Opublikowano 29 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2005 Po pierwsze jak napisal gustl!k front jest do [gluteus maximus] - ale to nie dzial modding wiec nie bede juz nic mowil ;] Front to pestka. Po prostu nie założyłem drzwiczek. Po drugie - takiego burdelu w kablach dawno nie widzialem - pochowaj kalbe za plyte i za koszyk na HDD.A ja się tak męczyłem z kablami żeby je schować ;] A Wy mi tu psioczycie ;]]] Po trzecie - nie dosc ze nagrzewica stoi na jakis kapslach od wina to jeszcze tony kurzu pod nia :)[; Podpatrzyłem jak ma Miazga chłodnice. Pewnie zrobie w czasie przerwy świątecznej mały rozpi... w wc i wszystko ułoże. Po czwarte - nie mozesz tej pompki schowac gdzies pod koszykiem na HDD - zaraz za tą wiesniacką naklejka :wink:To będe miał problem. Ale postaram sie jakoś to załatwić. A po piate to calkiem fajne WC B)Dobrze że Cie mama uczyła dobrych manier ;]]] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 29 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2005 Zajebista nagrzewnica.. ^^ Reszta ujdzie.. ;] Nie wspominam ze masz tam sprzet za grube k zł wiec nie bede sie Twoim WC podniecał... -.- No dobra: - front masz okropny.. ;] Zrób coś z nim bo ni to w dpe ni w oko... - naklejka z CD ACTION sycila jakies 5-6 lat temu - 7800 chłodzony przez Silencera.. pff.. ;] - korki pod nagrzewnice.. herezja.. - bezndziejna tapeta na pulpicie.. Dziekuje... ja tak jak kolega ... aż się prosi o podpięcie 7800 ... a front bleee - jeszcze jakiś drut dynda (no kabelek ...) popraw się i będzie OK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
narcyz Opublikowano 29 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2005 Chyba jeszcze nie było, więc Cie będe musiał uświadomić, że masz już burdel w kablach :lol: Znowu muszę Ci napisać, że mi sie nie podoba to szare kolanko 90st. Proponowałbym się zdecydować, bo miejscami masz cybanty, znowu gdzie indziej szybkozłączki skręcane, a momentami nie ma nic. Zrób to jakoś estetycznie:> Jak masz przy bloku i nagrzewnicy szybkozłączki, to tam gdzie nie możesz daj poprostu opaski jakieś, utnij po zaciśnięciu i będzie ładniej. Ogólnie to taką szopke troche odstawiłeś Poca :P Przyłóż się bardziej do porządku i estetyki:> Aaa... bym zapomniał. To jak dowiedziałeś się już czy istnieje sucha woda? :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
victor89 Opublikowano 29 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2005 Powiem ci tak... 1. załóż panel na przód bo narazie jest fe 2. zdrap jak najszybciej te naklejke "gram tylko z najlepszymi"... wioska 3. Zainwestuj w tic-tac`i i w blok wodny na grafe.. bo silencer przy takiej karcioszcze wygląda plebejsko ( i zapewne temp nie są rewelacyjne) 4. Schroudzik na fiacie musi być.. korki muszą odejść :D 5. Pompencje gdzieś sprytnie schowaj 6. i poukładaj ten galimatjas co masz w budzie ;) 7. ujednolić łączenia WC 8. Konieeec??? :D aha.. ten różowy kabelek do hdd :P.. zrób coś z nim bo o coś cię posądze ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 29 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2005 ta tapeta razi po oczach ze jakie fajne xxxx nie ma ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 29 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2005 Poca jeszcze jedno .... fajną masz myche :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 29 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2005 Poca dobry bloczek na GPU i wywalić tego silencera :D Zgadzam się z przedmówcami- nagrzewnica 1sza klasa, wiem bo mam i zjada chevettę lub black ice xtreme 1 na śniadanie. Monitor też całkiem całkiem ;) Co do reszty układu, to bałagan i mało to siakieś estetyczne. Poca, machnij sobie schrouda- będziesz mieć ciszej (wentyle dalej od fiata) i wydajniej. U mnie na bloku swiftecha, chłodzonym wodą gpu (tak wykręcony grzeje się skurczybyk) i a64@2.78GHz przy 1.58V mam full load 36-8C dla cpu i ok. 44C dla vga. A fiat w obudowie, nie na zewnątrz. coś słabo ci chłodzie ten fiat ;) bo u mnie przy procku 2.9G/1.6V i grafie na 700/1.6V chłodzonej jak u ciebie czyli woda z GPU na CPU miałem max 36st.C na GPU i jakieś 42 na CPU (w trybie cichym@5V odpowiednio 40 i 48) i to przy 2óch wentylach 92mm na Fiacie (niestety 2x 120 się nie zmiesciło w moje obudowie") Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poca Opublikowano 29 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2005 To mnie teraz nakręciliście ;] Na ten weekend kupie potrzebne rzeczy i przesiedze całe 2 dni, a potem coś zaprezentuje ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kyniek Opublikowano 29 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2005 Taką mam jedną uwagę - podejrzanie duża jest różnica po między IDLE i LOAD - może to wina pasty?? Frost nie jest zły i ta różnica powinna być sporo mniejsza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poca Opublikowano 29 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2005 (edytowane) Pasta - jakaś stockowa. Układem proca już 2 razy. Może po prostu jestem lewy i nie umiem dobrze dokręcić go na te dwie śruby (imo 4 byly o wiele lepsze). Kyniek - robisz bloki na 7800? Edytowane 29 Listopada 2005 przez poca Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kyniek Opublikowano 29 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2005 1) Pasta - po między pastami może być spora różnica - ja zaobserwowałem po między srebrnym Titanem a AC ok. 6-8C różnicy!! 2) robię bloczki na GF'a ;) w zasadzie blok posiada multimocowanie - fotek nie podam bo imageshack się zbuntowało i nie wyświetla niektórych fotek :/ mogę Ci ma mail'a podesłać.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
victor89 Opublikowano 29 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2005 człowieku.. nie dałeś dobrej pasty pod blok? :] To jak będziesz sie bawił w weekend to nie zapomnij zmienić paściochy na arctic silver 5 ;) Kropa na środek IHS`a i dociskasz blokiem Czekamy z niesierpliwością na kolejną odsłone kibla :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draak Opublikowano 29 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2005 (edytowane) Wybacz Poca "zaśmiecanie" Twojego tematu, ale tylko szybkie ad. Raptor i już mnie tu nie ma ;) U mnie obieg wygląda inaczej- z cpu leci woda na gpu, stąd vga u mnie cieplejsza ale cpu chłodne (tak wolę). Przepływ powietrza przez fiata dodatkowo minimalizują wszędobylskie (i bardzo dobrze :D) filtry w stackerze. Jeśli dodać do tego brak jakichkolwiek innych śmigieł w budzie (oprócz psu, który słabo bo słabo ale wymusza obieg) to temp. są imho świetne ;) Uchylając (nie otwierając) bok budy mam spadek o odpowiednio -2 na cpu i -3C na gpu. edyta- naturalnie, cały czas piszę o jedynym akceptowalnym dla mnie trybie pracy fanderów- czyli 5V ~780obr/min Edytowane 29 Listopada 2005 przez draak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 29 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2005 U mnie obieg wygląda inaczej- z cpu leci woda na gpu, stąd vga u mnie cieplejsza ale cpu chłodne (tak wolę).Przestańcie wypisywać takie bzdury. Przecież kolejność elementów w układzeie nie ma najmniejszego znaczenia. Myślisz, że woda wypływająca z bloku jest "gorąca"? Hee? Było już wałkowane na forum tysiąc razy. pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draak Opublikowano 30 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2005 Tak sądzisz? Naturalnie, że woda wypływająca z bloku na cpu nie łapie tych 38C jednak faktem jest, że mając blok na gpu PRZED cpu zależność z temp. była dokładnie ODWROTNA. I nie zwalisz tego na złą pastę (zawsze as5) i na inną temp otoczenia (dom jest klimatyzowany). Także bazuj na tym co "piszą na forum", mnie pozwól na własnym niemałym doświadczeniu. Również pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 30 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2005 chciales, zeby Cie pojechac to Cie jade, ale tylko dlatego, ze chciales ;]] poza tym laczeniem z pompa i nagrzewnica na budzie to by uszlo ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noob999 Opublikowano 30 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2005 Przestańcie wypisywać takie bzdury. Przecież kolejność elementów w układzeie nie ma najmniejszego znaczenia. Myślisz, że woda wypływająca z bloku jest "gorąca"? Hee? Było już wałkowane na forum tysiąc razy. pozdro dokladnie dodam tylko od siebie, ze w celu wygodnego odpowietrzania lepiej puscic obieg wody od dolu do gory u mnie pompka->grafa->nb->proc->nagrzewnica z odpowietrznikiem, zaoszczedza to troche nerwow :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piterix Opublikowano 30 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2005 IMO WC z jednym blokiem a wygląda jakby conajmniej 5 bloków tam było... Ja mam 4HDD pod IDE i kontroler w slocie PCI a kabli jakieś 60% mniej widać niż u ciebie. Bloków mam 4 (CPU, GPU, NB, HDD na 5 dysków) + 3 nagrzewnice a węże rzucają się 3 razy mniej w oczy niż u ciebie... No ale moje pierwsze WC wcale nie wyglądało lepiej niż to więc ogólnie + ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Newbie Specjalist :) Opublikowano 6 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2005 A tam czepiacie się chłopkaka ja też mam burdel w kablach :oops: ale musze to kiedyś posprzątać :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fipa Opublikowano 9 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2005 Poczepiam się troszkę: Straszny bałagan na przednim panelu Nieporządek wokół komputera Niepotrzebna czerwona naklejka Korki pod chłodnicą Bałagan w kablach Reszta OK :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poca Opublikowano 17 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2006 (edytowane) Taadadadada! ;] rev. 2 Zmiany w porównaniu ze wcześniejszą wersją. - naklejka out :mrgreen: - chłodnica wrzucona do środka obudowy - bałagan w kablach... no hmm, sami ocenicie - kolanko między pompka a blokiem zlikwidowane - panel frontowy zamontowany Co zyskałem po zmianie ustawień wc. - lepsze temp (wcześniej zestaw leciał na stockowej paście. Teraz na OCZ Ultra + ) - troszkę wieksza cisza. - wieksza mobilność Wszystko zaczeło się od takiego widoku ;) Później już był tylko gorzej... Przede wszystkim musiałem w "delikatny" sposób usunąć blaszke w którą wkładał się koszyk z dyskiem. Dysk powędrował zaraz pod rezerwuar a w miejsce hdd chłodnica. Później wykorzystałem króćce kupione w Realitynet. W ten sposób cały układ składał się z węży 8mm. Przy drobnej pomocy silikonu wszystko stało się szczelne ;) Oczywiście pare razy musiałem wode spuszczać... Efekt końcowy... Kolejny rev. będzie w chwili odebrania bloczków od misia (gpu i nb). Edytowane 17 Stycznia 2006 przez poca Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!k Opublikowano 17 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2006 Geezes.. nawet ja takiego syfu w pokoju nie mam.. :> A to juz sztuka.. ;] Z frontu nie bede sie smial bo go nie widac.. ;] Naklejki tyż nie ma.. Do czego by sie tu przyczepić.. Why tylko jeden wentyl? Drugiego juz nie dalo sie zamontowac? Ładny termometr.. przyda mi sie w WC.. ^^ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 17 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2006 fajny termometr :D mimo ze masz tylko 1 blok to węzy jakby wszystko zwodowane ;) przynajmniej takie wrażenie;] nie ma sie czego za bardzo czepiać-postarałeś sie [; czekam na kolejne rev'y ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 17 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2006 ogólnie fajny kibel... mam pare ale jak to ja :lol: czemu 1 fander nie 2? brak kasy? burdel w kablach ale i tak mam gorszy :wink: co robi ten cd na budzie- tylko se leży czy do budy nie wlazł? acha masz czymś zasyfioną tą poprzeczke w budzie.... Tak ogólnie to fajny układzi a jak dojdą jeszcze 2 bloczki to chyba ci zrobie nalot na chate :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...