Skocz do zawartości
Gierwazy

Instalacja Win Xp Na Dfi

Rekomendowane odpowiedzi

jakiś czas temu kupiłem sobie nowy sprzęcior:

DFI LanParty nF4 SLI-DR

Radeon X800GTO

DDR 1024 Kingstona

zasiłka - Tagan 420W

komp na tyle świeżutki, iż musze zainstalować Wina ;) i tu się zaczynają schody... Spokojnie ładują się potrzebne pliki, pokazuje się ekran wyboru czynności, oczywiście wybieram instalacje systemu i najczęściej wtedy pokazuje się niebieski ekran "pojawił się problem i system windows zostanie zamknięty aby zapobiec uszkodzeniu komputera" pod spodem "PFN_LIST_CORRUPT", najdziwniejsze jest to iż niebieski ekran nie wyskakuje zawsze w tym samym miejscu... najdalej udało mi się zajść do formatowania.

sadze ze to nie jest problem zasilacza ponieważ mam dobrej marki i dość wytrzymały, co do dysku... próbowałem już z ATA (maxtor 80 Gb) i SATA (seagate 160 GB),

co do sterowników - dostałem dyskietkę ze sterami od DFI tam są stery dla

nvidia clas driver (required)

nvidia nForce storage controller (required)

sil 3114 softraid 5 controller

SATAraid (non-RAID 5 ROM only)

prubowalem z instalowaniem pierwszych 2 (wymagane jak widać) bez ich instalacja, z instalacja tego ostatniego i bez jego instalacji i w ogóle chyba wszystkiego próbowałem ale nadal pokazuje mi się niebieski ekran ;[ prawdopodobnie będę zmuszony nowiutki kompiuterek oddać do serwisu :mur:

BTW - próbowałem instalować win XP home (SP1) oraz win XP prof (SP2)

Edytowane przez Gierwazy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do biosa - resetowalem wilokrotnie

co do pamieci... to wiem ze sa w odpowiednich slotach (w innych poprostu nie dzialają albo jest ostrzeżenie, że ramy są w niewłaściwych slotach)

BTW - Kingston DDR 2 x 512MB PC-400 CL3

EDIT: zamienilem kości miejscami i rzeczywiście to coś dało - teraz blue screen pokazuje się dopiero po zainstalowaniu plików systemowych ^^

a jeśli chodzi o zamianę 1T na 2T to mógłby ktoś to mi objaśnić, ponieważ nie znam się na tym za mocno a szukałem w biosie i znaleść nie mogłem :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi