Gierwazy Opublikowano 29 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2005 (edytowane) jakiś czas temu kupiłem sobie nowy sprzęcior: DFI LanParty nF4 SLI-DR Radeon X800GTO DDR 1024 Kingstona zasiłka - Tagan 420W komp na tyle świeżutki, iż musze zainstalować Wina ;) i tu się zaczynają schody... Spokojnie ładują się potrzebne pliki, pokazuje się ekran wyboru czynności, oczywiście wybieram instalacje systemu i najczęściej wtedy pokazuje się niebieski ekran "pojawił się problem i system windows zostanie zamknięty aby zapobiec uszkodzeniu komputera" pod spodem "PFN_LIST_CORRUPT", najdziwniejsze jest to iż niebieski ekran nie wyskakuje zawsze w tym samym miejscu... najdalej udało mi się zajść do formatowania. sadze ze to nie jest problem zasilacza ponieważ mam dobrej marki i dość wytrzymały, co do dysku... próbowałem już z ATA (maxtor 80 Gb) i SATA (seagate 160 GB), co do sterowników - dostałem dyskietkę ze sterami od DFI tam są stery dla nvidia clas driver (required) nvidia nForce storage controller (required) sil 3114 softraid 5 controller SATAraid (non-RAID 5 ROM only) prubowalem z instalowaniem pierwszych 2 (wymagane jak widać) bez ich instalacja, z instalacja tego ostatniego i bez jego instalacji i w ogóle chyba wszystkiego próbowałem ale nadal pokazuje mi się niebieski ekran ;[ prawdopodobnie będę zmuszony nowiutki kompiuterek oddać do serwisu :mur: BTW - próbowałem instalować win XP home (SP1) oraz win XP prof (SP2) Edytowane 29 Listopada 2005 przez Gierwazy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 29 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2005 Może by tak resecik ustawień bios? Jak nie pomoże, to jakieś ręczne ustawienia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
treumatic Opublikowano 30 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2005 (edytowane) Tak jak Ullisses proponuje nowy biosik + wylaczenie w biosie tam gdzie hdd masz wykryte ( standart cos tam... ) "error check- no errors". + do tego zapusc mem testa moze cos z pamieciami nie tak. Edytowane 30 Listopada 2005 przez treumatic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulv Opublikowano 30 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2005 Takie szopki sie robią jak jest problem z memkami. Nie napisałeś jakie te kingstony, bo jeżeli zwyklaki to mogą nie dawać rady na 1T(a dfi tak ustawia pamięci domyślnie) zmień w biosie na 2T i powinno ruszyć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Running Opublikowano 30 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2005 Ja mialem identyczny problem z pamięciami jeżeli nic nie da pozamienianie ich slotami to rzeczywiście pozostaje zmiana z 1T na 2T Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gierwazy Opublikowano 1 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2005 co do biosa - resetowalem wilokrotnie co do pamieci... to wiem ze sa w odpowiednich slotach (w innych poprostu nie dzialają albo jest ostrzeżenie, że ramy są w niewłaściwych slotach) BTW - Kingston DDR 2 x 512MB PC-400 CL3 EDIT: zamienilem kości miejscami i rzeczywiście to coś dało - teraz blue screen pokazuje się dopiero po zainstalowaniu plików systemowych ^^ a jeśli chodzi o zamianę 1T na 2T to mógłby ktoś to mi objaśnić, ponieważ nie znam się na tym za mocno a szukałem w biosie i znaleść nie mogłem :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...