venez Opublikowano 29 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2005 Witam Mam płytę Gigabyte K8N Ultra 9 i 2 dyski: WD 120GB na ATA i WD 200GB na Sata2 Zainstalowałem XP na ATA i podczas instalacji, po wciśnięciu F6 zainstalowałem sterowniki do SATA. System się ładnie zainstalował, ale po ok 3 godzinach, po kolejnym restarcie pojawił się komunikat, że brakuje lub uszkodzony jest plik NTOSKRNL.EXE. Odzyskałem go z konsoli i po ok godzinie znów to samo, ale tym razem uszkodzenie HAL.DLL. Także go odzyskałem, ale musiałem doinstalować różne sterowniki. Windows poprosił m.in. o instalacje nForce4 parallel ATA Constroller i ADMA Controller. Nie zainstalowałem ich, ale w Menadzerze Urządzeń nie pojawia się ostrzeżenie, a SATA wykrywa jako Serial ATA Generation 2-3GB. Wcześniej było Serial ATA DMA i tylko 1,5GB Do tego jest ostrzeżenie o kontrolerze SCSI i RAID Czy może ktoś wie o co chodzi? Proszę o pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venez Opublikowano 30 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2005 (edytowane) Czyżby nikt nie wiedział co się dzieje? Może jeszcze dodam, że po każdym retarcie zostaje znaleziony kontroler IDE i za chwilę następuje próba instalowania Nvidia nforce4 Parallel ATA Controller i nforce4 ADMA Controller. Podaję ścieżkę ze sterownikami i gdy wydaje się że jest ok, wyskakuje komunikat, że nie można tego zainstalować. Wcześniej miałem 2xATA i gdy podpiąłem nowy SATA pod stary system, to został rozpoznany jako nfroce4 ADMA Controller (v2.7) i nie pojawiły się żadne problemy. Jeszcze raz proszę o jakieś sugestie Edytowane 30 Listopada 2005 przez venez Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...