Skocz do zawartości
jokoo

Jak Odzyskać Adres Mac?

Rekomendowane odpowiedzi

Mam troche nietypowy problem i nie wiem jak go rozwiązać.

Zmienialem ostatnio adres mac w mojej sieciowce (Realtek RTL8169/8110) na inny przy pomocy funkcji network address w konfiguracji sterownika.

Czy mozna wrocic do pierwotnego ustawienia adresu mac (fabrycznego) bo kiedy odznacze ta funkcje i daje adres sieciowy na none, to i tak karta identyfikuje sie nowym adresem.

Probowalem odinstalowac sterownik, ale sie nie da (madry xp twierdzi ze nie ma po co i szlaban) a po wywaleniu sterow i reinstalce zostaja stare ustawienia.

Prosze o pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po wywaleniu sterow i reinstalce zostaja stare ustawienia.

Które "stare"? Teoretycznie zmiania w sterowniku przy karcie niezintegrowanej nie powinna wpływać na fabryczny macaddress (powinna go zakryć tylko software'owo), aczkolwiek dla pewności odpaliłbym jakiegoś linuxa livecd i sprawdził macaddress sieciówki ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Które "stare"?

Tzn. zostaje MAC ktory ja karcie przypisalem. Mam problem z recznym zainstalowanie m sterow. Po usunieciu karty sieciowej z menedzera urzadzen i kliknieciu na "dodaj nowy sprzet" windows sam znajduje sterowniki i nie pytajac sie sam je instaluje (wydaje mi sie ze sa to wczesniej uzywane sterowniki) i moze dlatego uzywa starych ustawien.

Teoretycznie zmiania w sterowniku przy karcie niezintegrowanej nie powinna wpływać na fabryczny macaddress (powinna go zakryć tylko software'owo)

Sorki, nie wspomnialem ze karta sieciowa jest zintegrowana z plyta glowna :mur: , czy to oznacza ze moze nie miec sztywnego, fabrycznego adresu MAC? Bo jezeli ma to ja nie wiem jak to "zakrycie" softwareowe wylaczyc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poszukaj moze w biosie masz ustawienia do maca.

sproboj karte przelozyc do innego slotu.

Powiedz po co ci stary mac?

jesli do internetu (provider dawal ci dostep na maca) to zawsze mozesz zadzwonic i powiedziec ze zmieniles sieciowke i podac im nowy adres

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wpisz stary mac do pola w ktorym mozesz wpisac dowolny mac i po problemie :D i poznie jewentualnie odznacz ta opcje i bedzie wpisany mac czyli orginalny :) znajdziesz go na naklejce na sieciowce ;)

Heh, no wlasnie problem byl ze znajomoscia tego orginalnego MAC'a, ale rozkrecilem kompa i rzeczywiscie jest naklejony na wyjsciu zintegrowanej sieciowki. Bez niego nie mogl bym wejsc na necik, a admina wolalem nie pytac bo sie ie lubimy :D . Dzieki wszystkim za pomoc!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi