Zecke Opublikowano 30 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2005 Mam problem. Otóż wymyśliłem sobie taki kod jeśli chodzi o wielokrotny zapis do pliku. Memo4->Lines->LoadFromFile("Wyniki.txt"); Memo4->Text = Memo1->Text + Memo4->Text; Memo4->Lines->SaveToFile("Wyniki.txt"); I teraz żeby ten zapis zadziałał to musi istnieć plik "wyniki.txt", bo w momencie gdy go nie ma progam wywala info że nie może otworzyć tego pliku. Jakim poleceniem sprawdza się czy plik "wyniki.txt" istnieje w katalogu z programem? I jakim ewentualnie się ten plik tworzy? Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nargil Opublikowano 30 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2005 buehehe :D zartujesz prawda ? :D jak chcesz cos dopisac do pliku to robisz FILE *fp; // wskaznik na plik fp=fopen("wyniki.txt", "a+"); // otwieranie pliku for append ( dopisywanie ) fprintf(fp, "%s", memo4->Text); // dopisanie do pliku zawartosci memo4 fclose(fp); // zamkniecie pliku a odnosnie sprawdzania czy plik istnieje to mozna zrobic: FILE *fp; // wskaznik na plik if(fp=fopen("wyniki.txt", "r")) // plik do odczytu { //istnieje } else { //nie istnieje } fclose(fp); Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polar Opublikowano 30 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2005 Można też 1 linijką, operator 3-kowy sprawdza czy plik istnieje. Jeśli istnieje to nic nie robi a jak nie to tworzy nowy (w builderze). FileExists("Wyniki.txt") ? 0 : FileCreate("Wyniki.txt"); Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zecke Opublikowano 1 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2005 Dzięki. Już sobie poradziłem. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...