Skocz do zawartości
f-lexa

GB 7VRXP + Sapphire 9000Pro -dziwny problem z wydajnoscia

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam j.w. proc XP2000+ ,Win XP+ SP1.Zaraz po zainstalowaniu sterow grafy Catalyst 2.04 lub 2.05 wydajnosc 7950 w 3dMark.Po zamknieciu systemu i ponownym odpaleniu wynik spada do 6500.Wszelkie moje zabiegi zawiodly,pomaga dopiero ponowna instalacja sterow grafy ,ale jak zamkne system -sytuacja sie powtarza.

Moze ktos podpowie co sie dzieje do k...y nedzy :evil: .Sorrrrrrry ale nie wytrzymoje juz nerwowo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mysle ze poprostu po zainstalowaniu nowych sterow powinienes najpierw zrestartowac kompa a dopiero potem testowc sprzet.Inaczej wyniki moga byc nieweiarygodne.Moze tak jest w twoim przypadku.Nie mam pewnosci ale poczekaj na opinie expertow ;).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Posiadam j.w. proc XP2000+ ,Win XP+ SP1.Zaraz po zainstalowaniu sterow grafy Catalyst 2.04 lub 2.05 wydajnosc 7950 w 3dMark.Po zamknieciu systemu i ponownym odpaleniu wynik spada do 6500.Wszelkie moje zabiegi zawiodly,pomaga dopiero ponowna instalacja sterow grafy ,ale jak zamkne system -sytuacja sie powtarza.

Moze ktos podpowie co sie dzieje do k...y nedzy :evil: .Sorrrrrrry ale nie wytrzymoje juz nerwowo.

ehmm... nie wiem czemu wogóle sie przejmujesz wynikiem w 3Dsmarku... 8O lepiej napisz czy masz jakoś wyjątkowo słabą wydajność w grach... jesli tak będzie to wtedy zaczniemy sie martwić...

imho nie zawsze 3D mark odzwierciedla prawdziwe osiągi...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do podpowiedzi Festera:po instalce zawsze robie reset... i wlasnie po tym pierwszym restarcie jest O.K.Dopiero po ponownym zamknieciu systemu jakas sila wyzsza bruzdzi mi w kompie :roll: .

Co do 3dMarka: roznica 1500 pkt. to u mnie jakies 30 klatek w testach typu -gra.W naturze podnosi mi fps o 50% 8O .Musze przyznac ,ze 3dMark to nie wyrocznia ale daje jakies pojecie o wydajnosci systemu.Tak czy inaczej.... w grach tez widac totalna roznice.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyciagam posta z lamusa bo w koncu rozwiazalem ten problem.Byc moze moje spostrzerzenia przydadza sie komus.Do rzeczy:Zauwazylem, iz w momancie spadku wydajnosci w informacjach o systemie karta posiada 32MB pamieci 8O , a podczas wlasciwej pracy 64MB (tyle powinno byc zawsze).Aby wyeliminowac mozliwosc uszkodzenia innych komponentow podlaczylem grafe do innego kompa z plyta glowna Abit, problem pozostal zamiast spodziewanych 64MB bylo 32. W konsekwencji okazalo sie, ze uszkodzona jest karta grafiki.

Wymienilem karte na inna (oczywiscie Radeon 9000Pro) i teraz bryka wszysko jak nalezy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...