mkl Opublikowano 30 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2005 (edytowane) Oglądaliście dzisiaj wydarzenia? Krytykowali gry komputerowe i minister ds ochrony rodziny ma się zająć zakazem ich sprzedawania niepełnoletnim :blink: Czyli BF2, GTA, Q4 będą tylko od 18 lat :blink: ------------------ kev nie może pisać na oślej, ale oto co na gg napisał 19:19:27 kev myślałem że sie poleje .. Edytowane 30 Listopada 2005 przez mkl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maly86 Opublikowano 30 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2005 (edytowane) No to dzieci, macie problem :lol: :wink:. Idzcie szybko pakowac, abyscie jakos wygladali, aaa i poproscie rodzicow, aby z wami do sklepow po te gry chodzili, i tak pod choinke kupili :) :wink:. :lol2:. Edytowane 30 Listopada 2005 przez M@Ly Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pioorek Opublikowano 30 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2005 Lol maly... o so hosi ze kev nie moze na oslej pisac? Hehe a ciekawe jak to bedzie z sklepami wysylkowymi, beda prowadzic ochodzenie zanim gre wysla? Wezme zaloze konto w jakims sklepie na starszych i po problemie. No u mnie po problemie, bo ja nie zwyklem kupywac w "normlanych" sklemach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegrz Opublikowano 30 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2005 a to juz jest przesadzone? ja sie tam nie martwie, ale pytam z ciekawości Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bober9035 Opublikowano 30 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2005 nawet jeśli będzie takie prawo to kto je będzie przestrzegać? przeciętny dzieciak nie kupuje gier w sklepach tylko sciąga z internetu, kupuje na stadionie albo pożycza od kumpla ps. pieprz.ć ESRB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkl Opublikowano 30 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2005 a to juz jest przesadzone? ja sie tam nie martwie, ale pytam z ciekawości nie to tylko plany ;) ale dziwne :unsure: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 30 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2005 kolejny głupi przepis, tak samo jak z odzieżą - wojskowe moro...i co, ja mam komplet moro polskiego za ktorego dałem sporo kasy i nie bede mogl go ubrac? paranoja.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raven_88 Opublikowano 30 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2005 Ale macie problem...w tym kraju żeby gra była od 21 lat to jak podejdziesz z tymi 120-150 zetami za grę do kasy to i tak ci sprzedadzą...nawet 10-latkowi... 99% sprzedawców i tak to oleje... A ta wogóle...w większości tych "brutalnych" gier (wyłączam tu Postala, Manhunta, które były faktycznie mocniejsze) tej brutalności mamy mniej więcej tyle co w pierwszym lepszym filmie puszczanym po 20:00...więc niech sobie ten cały minister da spokój...i niech sprawdzi w co jego dzieci grają i co oglądają...:|... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegrz Opublikowano 30 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2005 ...A ta wogóle...w większości tych "brutalnych" gier (wyłączam tu Postala, Manhunta, które były faktycznie mocniejsze) tej brutalności mamy mniej więcej tyle co w pierwszym lepszym filmie puszczanym po 20:00...więc niech sobie ten cały minister da spokój...i niech sprawdzi w co jego dzieci grają i co oglądają...:|...a myslisz sobie ze ten minister wezmie sobie twoje, zreszta i nie tylko twoje słowa do głowy... Ciemnogród, ciemnogród, ciemnogród...!!! juz mi wystarczy jak usłyszałem o vacie na szalety miejskie... Zreszta poczytajcie temat o polityce i politykach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Varrol Opublikowano 30 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2005 Ciągle krytykują gry komputerowe - jaki to fatalny wpływ mają - no cóż - najbardziej krytykują ci co grają tylko w pasjanse i sapera, a w młodości nie grali, bo w końcu nie było wtedy kompów... Ale najprościej jest czegoś zabronić... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xalpha Opublikowano 30 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2005 Tak, jasne, najlepiej jak wszyscy beda grali tylko w pasjansa lub w kulki bo jakiemus urzedasowi to przeszkadza... Polska RoX.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psychodeliczny Opublikowano 30 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2005 Najlepiej, jakby sapera zabronili, bo propaguje terroryzm bombowy, przez to wychowujemy sobie w społeczeństwie zamachowców samobójców :lol: :lol: Ehhh te świetne pomysły... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SKRYTOBOJCA Opublikowano 30 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2005 A co dopiero systemy operacyjne -> Linux komenda KILL :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
igomako Opublikowano 30 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2005 (edytowane) to kto jeszcze odda głos na PiS and love? :/ moher jest dżezi.. /ale nikt nie pomylsi ze jeszcze bardziej powiekszy sie piractwo w polsce, o nie! wrecz przeciwnie, to je obnizy przeciez... Edytowane 30 Listopada 2005 przez igomako Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raven_88 Opublikowano 30 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2005 (edytowane) Polska RoX.. Nie tylko w naszym kraju tak jest... w Niemczech, Australii...tam to dopiero mają nawalone pod względem "brutalnych gier i ich wpływu na nieukształtowaną jeszcze psychikę młodych ludzi"...:| Edytowane 30 Listopada 2005 przez raven_88 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oldskul Opublikowano 30 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2005 (edytowane) Echh normalnie boki zrywam :). W sumie z własnego doświadczenia powiem tak. Mam 17 lat i np będę chciał kupić sobie CoD 2... i co ? Każą mi się wylegitymować w empiku, czy hipermarkecie :lol: ? Co z tego, że minister ma pomysł, skoro on i tak nie zostanie wykonany, po 1, że gry przeciętny Kowalski ciągnie z torrenta, pożycza, kombinuje. Piractwo w końcu w naszym kraju to duży %. Nie wiem, przed czym oni nas chcą przestrzec, dodam, że nie zauważam jakiegoś negatywnego wpływu na moją psychikę (inne osoby też nie widzą we mnie terrorysty podkładającego pod samochody C4) grając rzekomo w tytuły dla 18 latków. Jestem normalny :). Potrafię rozróżnić grę od rzeczywistości. Przecież 12 latki grają w brutalne gry. No coż niektóre nie powinne być sprzedawane właśnie osobom w takim wieku (np wyżej wymieniony Manhunt, czy Postal, no dodam jeszcze Punishera). Dobrze ktoś dostrzegł, że sceny przemocy to w tv widzimy wszycy po 20 i jakoś nikt z tego powodu nic nie robi. Nagle jakiś głupi pomysł zagościł w głowie owego ministra, który nic nie wniesie i nic nie da :), takie jest moje zdanie. Po prostu niezależnie od wieku tzreba umieć rozróżnić świart wirtualny od rzeczywistości, jeśli najbliższe grono osób stwierdzi, że coś z nami nie tak(napady agresji, jakiegoś szału, niechęć nawiązywania kontaktów) , no to oczywiście już należy bezzwłocznie podjąć jakieś leczenie. Chińczycy jak zasiądą do jakieś gry, to nawet łomem i ak47 ich od kompa nie odgonimy, ilu ich tam ginie z wycieńczenia, ile amfy biorą ile palą. Echh ci to są już poryci totalnie. BTW z tym zakazem chodzenia w moro to idiotyzm totalny, wielkie brawa dla tego co to wymyślił. :mur: A i jeszcze dodam, że rodzice powinni wychowywać dzieci, a nie komputer. Kupując dziecku komputer i dając jakąś grę żeby spędziło czas na zabawę wielu rodziców myśli, że to komputer pomoże im w wychowaniu. A to błąd. Uważam, że rodzice powinni wiedzieć w co grają ich dzieci, powinni również dużo rozmawiać z nimi. Komputer nie wychowa, rodzic ma za zadanie wychować, a kontaktu z drugim człowiekiem komputer dziecku nie zapewni. Trzeba umieć rozgraniczyć korzyści płynące z komputera a nie wpatrywać się bezczynnie w ekran, trzeba zawierać znajomości, korzystać z życia a nie siedzieć sam przykuty do kompa "łańcuchem". Edytowane 30 Listopada 2005 przez Spylon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegrz Opublikowano 30 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2005 teraz jest wlasnie przerabane z tymi dzieciakami i kompami. Takie to czasy nastały gdzie komputer mozna bardzo tanio nabyć i zadowolic nim kilku latka. To samo dzieje sie w TV, era pokemonów i innych amerykansko-japonskich wynalazków robi z dzieci pajace na gumce od majtek, ktore skacza tak jak "one" i chca byc jak "one". Pozniej taki młody siada za kompa robi rzeź i jest ql. Dzis w Uwadze cos slyszalem o 13 latku który napadł z nożem na taksówkaza. Oczywiscie wina gier komputerowych, dziecko nie odrozniło rzeczywistosci od gry. Nie ma sie co dziwic ze na zachodzie maja swira na punkcie tych ograniczeń. Tam sie nie rajcuja takimi przypadkami bo ich nie ma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Varrol Opublikowano 30 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2005 Często na skrzyżowaniach kradną samochody poprzez wyrzucenie właściciela z pojazdu - jak wpadną, to powiedzą, że myśleli, że w GTA grają ;) Ale tak na serio, to jest część gier, które taki 10 latek nie powinien oglądać - tylko to tak jak z telewizją - od tego są rodzice... bo przepisy nie zmienią totalnie nic - no może spowodują jeszcze większe piractwo... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AragornPL Opublikowano 30 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2005 Mój brat cioteczny ma 11 lat... Pogrywa we wszystkie gierki powyżej 18 i jakoś to mu nie szkodzi... Ja gdy byłem w tym wieku zabawiałem sie Return to Castle Wolfenstein (moja biedna Celinka 300 i Voodoo - ledwo chodziło) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pain.exe Opublikowano 30 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2005 gram już 10 lat :lol: najpierw były jakieś contry i tanki na nesa a potem siakieś strzelanki na PC typu zabij wszystkich żołnierzy na ekranie (coś jak virtua cop) pozniej był Doom i Quake 2 (o dziwo jedynke poznalem dopiero pozniej), pozniej RTCW i inne gatunki (przecież nie samym fpp człowiek żyje) zawsze się dobrze bawilem - nierzadko za długo bo nawet po 6-8 godzin dziennie (to było jak dopiero co kupiłem pc) źle by ze mną było gdybym grał w takie [ciach!]a jak MMORPG w wieku 8-12 lat przemoc w grach źle działa tylko na jakieś dzieci z urazami albo na takie trzymane pod kloszem przez nadopiekuńczych i nadwrażliwych rodziców jeśli ktoś jest zdrowy psychicznie to żaden manhunt czy inny postal mu nie zaszkodzi tu chodzi tylko i wyłącznie o dobrą zabawę, rozrywkę :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 30 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2005 ... źle by ze mną było gdybym grał w takie [ciach!]a jak MMORPG w wieku 8-12 lat ... 100% racji - to sa prawdziwie grozne gry dla mlodych (i nie tylko) bo: - szybko uzalezniaja - dzialaja destrukcyjnie na zycie osobiste - dzialaja destrukcyjnie na umysl = oglupiaja (tam przeciez wszytko jest proste a po pewnym czasie dzialasz mechanicznie) - powoduja zachwianie rownowagi miedzy swiatem realnym i wirtulanym - tlumaczysz sobie no przeciez gram z ludzmi itp - pochlaniaja w cholere czasu - ktory mozna by wykozystac w inny sposob - ... i zeby mi nikt nie pisal ze gadam jak stara dewota - sam grywam w tego typu gry (na szczescie juz tylko rekreacyjnie) - ale bywalo ze po 3-5 tygodni pod rzad gralem po 12-18 h na dobe - "zeby odskoczyc od innych", "zeby utrzymac przewage", "zeby dogonic najlepszych", ... (ktos kto nie gral w tego typu gierki nie wie jak to jest) - mowiac wprost "bylem po tamtej stronie" :P a jak ktos powie ze to choroba - to zapytam jak nazwac to co dotknelo kolesi co sypiaja co 2-3 noc, albo graja na 2 kontach na raz, ... a takich jest sporo na serwerach z grami MMORPG najwiekszy problem w tym ze rodzice czesto akceptuja ze dziecko siedzi caly czas przed kompem bo: - maja spokoj - bo sie nie szlaja nocami - bo nie zadaje sie z dresami i innym elementem - bo jest pod kontrola wiec co po jakims zakazie skoro potem taki 10 latek znajdzie pod choinka gre od 18 lat :-| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drunk_ZoZol Opublikowano 30 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2005 wiecie, tak sobie myśle, że gdyby surowo przestrzegali tego w sklepach takich jak np. MM albo Empik (jeszcze by ktoś ich o demoralizacje dzieci pozwał do sądu) i dzieciaki takie jak np. ja albo jeszcze młodsze nie grały w takie gry... to w jaki sposób by sie rozładowywały? Już chyba lepiej grając w csa pozabijać paru kolegów, niż bić sie w realu i w ten sposób sie "zaspokajać" :/ :/ :/ chore to wszystko i tyle... ide pograć w csa xD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość hydro2 Opublikowano 1 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2005 Oglądaliście dzisiaj wydarzenia? Krytykowali gry komputerowe i minister ds ochrony rodziny ma się zająć zakazem ich sprzedawania niepełnoletnim :blink: Czyli BF2, GTA, Q4 będą tylko od 18 lat :blink: Tylko takie jak GTA SA,Fear,D3,SH,czyli wszystkie z przemoca,mnostwem kwi itd. a nie taki HL2 albo Q4.Zreszta oni tylko przez to rozszerzaja piractwo.Trudno - ich wola,nie moj problem :P Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Egeba Opublikowano 1 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2005 (edytowane) popieram MMORPG to najwieksze cholerstwo, wiem to z autopsji przeraza mnie to ze ja gram bardzo duzo a sa na serweze osoby z lvl duuuzo wiekszym, przypuszczam ze siedza non stop przy kompie jak tylko server dziala( chodzi mi o MU), pozatym to baaardzo wciaga (dzieki bogu zaczolem pracowac i nie mam na to czasu) Edytowane 1 Grudnia 2005 przez Egeba Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajgon Opublikowano 2 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2005 Mowi do was stary Ultimowiec - tak, tak MMORPG sa beeee ;] 18h przed kompem, 6h snu i tak w kolko. Postac maga z duzym skillem i kupa kasy i przedmiotow na koncie. Skasowana, bo GM serwera mial 15 lat i cos mu nie podpasowalo. Myslalem ze sie potne - ale wyleczylo mnie to skutecznie ;] MMORPG to najbardziej uzalezniajace i destrukcyjne gowno, jakie w swiecie gier komputerowych wymyslono. Wszystko przez starego jak ludzie ducha rywalizacji :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Overclocked Opublikowano 2 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2005 jak to zobaczylem to wpadlem ostro sie polalem;) tam bylo cos takiego "dzieci moga wykorzystac ta wiedze pozniej do zabicia kogos" oni chyba mysla ze te wszystkie dresy co rozruby robia na ulicach graja w gry i stad ich nienawisc do swiata;) wg nich chyba lepiej bedzie jak dzieciak je*nie komus w szkole niz strzeli headshota w grze... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drunk_ZoZol Opublikowano 2 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2005 mniej więcej to samo miałem na myśli pisząc tu swój post ;) lepiej rozwalić coś w grze, niż rozwalić coś w realu [; ale jak tam oni chcą [; i tak uciekam do stanów xD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 2 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2005 mniej więcej to samo miałem na myśli pisząc tu swój post ;) lepiej rozwalić coś w grze, niż rozwalić coś w realu [; ale jak tam oni chcą [; i tak uciekam do stanów xD czyli masz te objawy o ktore chodzilo w poruszonym temacie -> potrzeba rozwalania, niszczenia, destrukcji -> widac ze niektorzy psychologowie jednak sie nie myla mowiac ze gry maja zly wplyw na mlodziez, bo jezeli naturalna w tym wieku potrzeba zdobywania wiedzy, doswiadczenia sprowadza sie do rozwalania to 1 slowem wspolczuje <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...