Skocz do zawartości
Palms

Wlk. Dylemat: Sap X800 Gto: Pci-e;ultima Czy Fireblade

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jeżeli chodzi o karty graficzne to nie moja specjalność i nie mam zbytnio o nich pojęcia. Tak się składa, że jestem zagorzałym graczem Counter Strike Source, który od swojego poprzednika wymaga o wiele lepszego kompa. Jak do tej pory dysponuję sprzętem:

-Athlon XP 2500+ - 1,83 GHz

-512 Mb DDR pamięci

-Geforce 5600 - 128bit (swego czasu był ponoć dobry - 2,3 lata temu)

Mam zamiar zmodyfikować komputer, pierw zaczyna od zmiany karty graficznej, chcę kupić Sapphire X800 GTO, wszystko niby łatwe i proste, lecz nie dokońca. Wchodźać na strone proline'u w ich ofercie można znaleść 3 kart graficzne o podobnych nazwach, różnią się końcówkami. Jak już wcześniej mówiłem nie znam się na kartach graf. i końcówki mi dużo nie mówią. Różnica ceny jest mała, lecz chiałbym się od Was dowiedzieć jakie są ukryte różnice w tych cholernych nazwach i którą z tych kart mam kupić.

Oferty zakupu:

Sapphire X800 GTO 256MB PCI-E Ultima

Sapphire X800 GTO 256MB PCI-E FireBlade

Sapphire X800 GTO 256MB 256bit PCI-E

Bardzo liczę na Waszą pomoc,

Pozdrawiam :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No cóż muszę Wam zaufać. Najbardziej mnie denerwuje ta płyta gł., mam ją zaledwie rok, a już jest zła :angry: ?

Resumując wszystko czy mógłbym mieć jeszcze jaką kolwiek kartę nie wymieniną tutaj z pod serii x800 czy nie mam wyboru i mogę mieć tylko geforce 6600 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo dziękuje klmn Tobie za pomoc, lecz mam jeszcze ostatnie pytanie. Czy jest duża różnica między tą kartą, a PCI-E ? Bo z tego co rozumię to jest takaś nowsza technologia, której moja śmieciowata płyta gł. nie obsługuje :(.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

generalnie pcie jest bardziej rozwojowe bo w niedalekiej przyszlosci pcie stanie sie standardem i nie bedzie mozna kupic kart pod agp.(podkreslam ze pcie jest wydajniejszym slotem od agp) roznica w wydajnosci miedzy agp a pcie jest w granicach bledu pomiarowego chociaz w grach da sie odczuc roznice 2 fpsow. Podsumowujac jezeli nie chcesz wymieniac plyty glownej i procka tylko po to zeby kupic grafe pod pcie to kup pod agp a jezeli masz duzo sianka to przesiadz sie na pcie ;) i nie myl zwyklego PCI od PCI-Express ;)

Edytowane przez flasy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To tak, jak bys chcial wsadzic plyte CD do napedu dyskietek...PCI-E to jest po prostu nowy standard gniazda dla kart graficznych. Twoja plyta jest pod Athlony, Durony i takie tam (socket A) wiec ma starsze gniazdo dla kart graf -> AGP

Technika idzie do przodu i nic na to nie poradzisz...moj komp tez byl dobry rok temu, a teraz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

x800gto od sapphire:

normalny (256bit) - std chlodzenie, 400/ 490mhz

ultimate - pasywne chlodzenie, 400/ 490

fireblade - 400 / 560

fireblede odradzam - GŁOŚNY jest nie do wytrzymania..

ale jako że już wiemy że masz agp - imo dobry 6800, ew. 16/6

jak chcesz mam leadteka 16/6 do sprzedania, 12'ooo marków 03 stuka :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi