Kml Opublikowano 16 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2002 no właśnie potrzebny mi smart na dyska?? ha?? i do czego on jest ?? 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tMQ Opublikowano 16 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2002 Opcja ta włącza/wyłącza obsługę S.M.A.R.T twardego dysku. Technologia S.M.A.R.T (Self Monitoring Analysis And Reporting) jest obsługiwana przez wszystkie nowe dyski twarde i umożliwia wczesne wykrywanie i ostrzeganie o zbliżających się awariach dysku. Powinieneś ją włączyć, aby rozumiejące S.M.A.R.T narzędzia mogły monitorować stan twardego dysku. Włączenie jej umożliwia również monitorowanie stanu twardego dysku po sieci. Wyłączenie tej funkcji nie zwiększa wydajności, nawet jeśli nie zamierzasz używać technologii S.M.A.R.T. Istnieje jednak możliwość, że włączenie S.M.A.R.T spowoduje spontaniczne przeładowania w komputerach pracujących w sieci. S.M.A.R.T może wysyłać pakiety danych przez sieć nawet jeśli nic ich nie monitoruje. Mogło to być przyczyną spontanicznych przeładowań, A więc spróbuj wyłączyć HDD S.M.A.R.T Capability, jeśli zdarzają ci się przeładowania lub pady, gdy jesteś w sieci. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ndx Opublikowano 16 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2002 Tak jak wyzej na pisane powiem od siebie mam wlaczone :) ! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RS Opublikowano 16 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2002 jak sie wylączy smartra to niemozna sprawdzic temperatry dysku Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Uneek Eth Opublikowano 16 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2002 S.M.A.R.T - OK Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unnamed Opublikowano 16 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2002 jak sie wylączy smartra to niemozna sprawdzic temperatry dysku e tam, jak mam wylaczony SMART i moge sprawdzic temp. w Dtemp'ie na przyklad Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateoosh Opublikowano 16 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2002 jak sie wylączy smartra to niemozna sprawdzic temperatry dysku e tam, jak mam wylaczony SMART i moge sprawdzic temp. w Dtemp'ie na przyklad Dziwne 8O. Przecież progsy do monitorowania temoperatury dyzia biorą dane właśnie ze smarta. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feluke Opublikowano 16 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2002 jak sie wylączy smartra to niemozna sprawdzic temperatry dysku e tam, jak mam wylaczony SMART i moge sprawdzic temp. w Dtemp'ie na przyklad Dziwne 8O. Przecież progsy do monitorowania temoperatury dyzia biorą dane właśnie ze smarta. Biora ale wylaczenie smarta w biosie w tym nie przeszkadza. Ta opcja w biosie jest tylko po to zeby dysk podczas startu byl sprawdzany czy nie i jezeli smart ma jakies watpliwosci to cos tam bedzie robic albo wywali komunikat ze cos jest nie tak. Jezeli opcja jest wlaczona to troche dluzej trwa start systemu bo bios musi sprawdzic dysk. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irnlng Opublikowano 16 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2002 jak sie wylączy smartra to niemozna sprawdzic temperatry dysku e tam, jak mam wylaczony SMART i moge sprawdzic temp. w Dtemp'ie na przyklad pod xp dtemp tez mi nie dziala, chyba ze to wina caviara. :evil: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
limerro Opublikowano 16 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2002 hmm ja powiem tyle ze jak zainstalowalem taki program vcool o ile pamietam to tam byl monitoring dysku SMART to mi pokazywal ze mam przekroczona liczbe bledow podczas transferu dyskowego (oczywiscie SMART zalaczonyw BIOSie) 0 dysk mam nowy Basie 4 80 GB wiec nie wiem co jest grane :-( obawiam sie ze program oszukuje bo dysk pracuje ok - przynajmniej tak mi sie wydaje :-/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilk100 Opublikowano 16 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2002 Jako uzupelnie nie do smarta uzywam programiku do dysku IBM o tej samej nazwie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RS Opublikowano 16 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2002 hmm ja powiem tyle ze jak zainstalowalem taki program vcool o ile pamietam to tam byl monitoring dysku SMART to mi pokazywal ze mam przekroczona liczbe bledow podczas transferu dyskowego (oczywiscie SMART zalaczonyw BIOSie) 0 dysk mam nowy Basie 4 80 GB wiec nie wiem co jest grane :-( obawiam sie ze program oszukuje bo dysk pracuje ok - przynajmniej tak mi sie wydaje :-/ umnie na nowiutkiej barace tesh takie jaja wychodzily aczkolwiek to dziwne jest Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
funfel Opublikowano 16 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2002 smark jak smark :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...