Skocz do zawartości
giecek86

Wlan W Suse10 Problem

Rekomendowane odpowiedzi

Problem polega na ty że niemoge skonfigurować sieci WLAN.Linux wykrywa mi karte, jednak jak chce ją skonfigurować naciskam EDYTUJ i wyskakuje okno "urządzenie nie ma modułu sterownika Sterownik może być wkompilowany w jądro" biore kontynuj wypełniam wszystko jak powinno być tak jak jest to opisane na stronce i nic sie niedzieje internetu nie ma Prosiłbym aby mi ktoś powiedział czy ten komunikat podany wyżej jest normalny i co on dokladnie oznacza.Karta sieciowa to WL-8313 IEEE 802.11b/g wireless firmy planet.Prosze bardzo o pomoc .Linux jak w temacie SUSE 10

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

próbuje zainstalować sterownik przez ndiswrapper to poazuje mi coś że sterownik jest juz zainstalowany

ndiswrapper -l

Installed ndis drivers:

mrv8k51 invalid driver!

winxp invalid driver!

:-|

iwconfig

lo no wireless extensions.

sit0 no wireless extensions.

Jak można sprawdzić czy są wogóle zainstalowane sterowniki do tej karty

Prosze poradźcie coś

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh, pewnie karta na chipie Realteka. Zassaj najnowsze stery stronki producenta, niedawno z kumplem walczylismy z realtekiem. Jest to troche mozolne ale mozesz sobie ulatwic zycie - wygooglaj projekt o nazwie 'driverloader' - tez emuluje windziane stery tylko ma fajny konfig przez przegladarke i mozna b.szybko znalezc dzialajacy sterownik z puli sciagnietych sterow .inf

Driverloader dziala przez 30dni ale potem dzialajacy .inf pakujesz do ndiswrappera i gitara.

.peace

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi