Skocz do zawartości
Viola

Problem Z Wykryciem Dysku, Help!

Rekomendowane odpowiedzi

Mam taki problem po włożeniu do napędu płyty instalacyjnej (aurox 10.1, na innych wersjach też sprawdzałam) instalacja nie może dojśc do skutku. Postępując zgodnie z kreatorem już w pierwszych krokach komputer wyświetla informacj, z których wnioskuję, że dysk nie jest wykrywany i nie może zostać podzielony na parycję. Jedynym momentem w którym mogę ingerować jest wybór sterowników (chyba) i wybieracjąc większości z nich nie pomaga. Posiadam dysk: seagate 80 GB Barracuda (ATA/150, 8MB,720,NCQ) i instalaja Windowsa XP przebiega bezproblemowo. Czy mógł by mi ktoś powiedz, co mam zrobić aby zainstalować linuxa?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Viola napisał(a):

Posiadam dysk: seagate 80 GB Barracuda (ATA/150, 8MB,720,NCQ) i instalaja Windowsa XP przebiega bezproblemowo. Czy mógł by mi ktoś powiedz, co mam zrobić aby zainstalować linuxa?

ATA czy SATA?

Jeśli to drugie, to pozostaje poszukać kernela z wkompilowaną obsługą SATA dla kontrolera (chipsetu) identycznego jak zamontowany na płycie głównej. Zresztą z ATA też może być podobny problem, ale o ile wiem nowe dystrybucje jakoś sobie radzą z 90% płyt i dysków ;)

Potem już "z górki" - trzeba jeszcze tylko podmienić conieco na płycie instalacyjnej.

Można próbować "oszukać" instalator przez ustawienia BIOS (emulacja ATA - dostępna zdaje się tylko na płytach pod Intela), albo użyć jakichś opcji instalatora. Piszę "jakichś", bo wiem że istnieją ale w życiu ich nie używałem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. sata obsluguje ncq w windowsie.

2. viola, sciagnij sobie auroxa 11.0. (lub kup w mpik za ok 30 pln z gazetka). on obsluguje sata, ata 150 - i wykryje twoj dysk. z auroxem 10.1 - pozegnaj sie.

3. twoj dysk wykryje tez fedora core 4, suse 10, suse 9.3, mandriva 2006 (z opcja boot: linux noapic), edu cd. wybierz linuxa aurox 11.0 i w opcji boot: wpisz linux resolution 1024x768, lub boot: linux resolution 1280x1074, w zaleznosci jaka rozdzielczosc ma twoj monitorek. zrob to, bo potem, po instalacji, moze byc problemik z ustawieniem rozdzielczosci. wiem cos o tym, bo troche sie pomeczylem z auroxem 11.0. powodzenia. :-P

Edytowane przez kozel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi