Skocz do zawartości
klocuniek

Po Załadowaniu Dodatkowej Pamięci Komp Nie Chce Odpalić

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie.

Mam płytę główną gigabayta Ga-7N400E(-L)nForce2 , chciałem zwiększyć pamięć do 1 giga. Po zamontowaniu pamięci (512KingstonKVR400) w drugie gniazdko (z czterech), komp nie chce odpalić windy. Pamięci są z tej samej serii, obydwie Kingstona 512... Czy ktoś z Was wie z jakim problemem mam do czynienia i jak go usunąć? Pamięci nie są uszkodzone (dokładnie sprawdzone). Wzdragam się troche przed reinstalką biosu, ale chyba mnie to nie ominie... Mam bios F6, wszedłem na stronke gigabyta i odczytałem przy F7:

Fix KINGMAX DDR 433/400 can't boot

Fix KINGSTON DDR 400 can't boot

Fix Quamtum HDD delay too much time before boot OS

Jest już dostępny F10 i chyba będę musiał go zainstalować. Macie moze jakieś inne propozycje? Może da się to w inny sposób obejść?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze wąptię, aby dało się inaczej. Poza tym, jeśli przy F7 są te zmiany, najnowysz to F10, to ciekawe, jak stary bios masz Ty?

Najnowszy bios to podstawa szybieko i stabilnego kompa. Owszem, zdarzają się wpadki i trzeba wgrywać starszą wersję, ale to kropla w morzu.

Reasumując:

Wgrywaj i oczekuj wzrostu wydajności. Jako efekt uboczny można zauważyć zmianę temperatur i napięć (nie zawsze, ale zdarza się). Nie ma się jednak czego obawiać. Jest to kwestia wersji biosu. Jedyny haczyk w tym, aby ustalić która wersja biosu jest bliższa prawdy :)

Edytowane przez ULLISSES

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję Ci ULLISSES za odpowiedź. Jam mam bios F6, a więc już stareńki dość... Dziękuję za informacje, przekonałem się już do tego zabiegu, dziś wieczorkiem wgrywam F10. Moje obawy dotyczą Sam Wiesz Czego, gdybym był potentatem finansowym lub żył w kraju o adekwatnym wynagrodzeniu w stosunku do włożonej pracy - pewnie nie miałbym takich problemów :)

Pozdrawiam serdecznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobiłem to, uaktualniłem bios. Obecnie mam F10 - komp się odpala, myślałem, że już jest wszystko ok.

Niestety :( :mur: Program o znamiennej nazwie F.E.A.R nie rusza, następuje restart samoczynny(wcześniej chodził bez zarzutu, oczywiściena zredukowanych wartościach). Podobnie jest w przypadku San Andreas, z tym, że w tym wypadku program chodzi około 10 minut i znów restart :( Teraz to już kompletnie nie wiem o co chodzi. Wydałem trochę kasy na rozszerzenie pamięci, wiadomo w jakim celu, a obecnie mam gorzej niż poprzednio... Więcej pamięci i jednocześnie silnie kulawe użytkowanie (ciągłe automat restarty). Czy ktoś z Was (ULLISSES?) może coś zaradzić, podać jakąś wskazówkę, może ktoś już spotkał się z podobnym problemem??

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na przyszłość staraj się unikać pisania 2 postów pod rząd.

Problem z pamięciami może być taki, iż:

- jedna jest uszkodzona

- nie chcą współpracować razem

Odnośnie pierwszej możliwości, to zalecam przetestowanie obu pamięci razem programem Gold Memory (do znalezienia w Sieci), a potem każdą osobno.

Jeśli razem sypią błędy, lecz osobno jest ok, to dochodzimy do punktu nr 2. Słyszałem o takich wypadkach, iż 2 pamięci (lub więcej) nie chcą działać na pełnej prędkości. Tzn mamy jedną kostkę DDR400, dokładamy drugą (też DDR400) i wtedy razem działają, ale tylko na DDR333. Do tego dochodzi kwestia timingów (ustawień w bios). Ustaw wszystko na Default, By SPD i przy okazji upewnij się, iż napięcie na pamięci wynosi 2.6V. Jeśli jest mniej, to trzeba dodać 0,1V. Ostatecznie ustaw częstotliwość pamięci na DDR333 (166MHz) i sprawdź.

PS. Podaj, jaki masz procesor oraz zasilacz (marka, moc).

Edit:

Ale długo to pisałem :|

Edytowane przez ULLISSES

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przetestowałem mem testem obie kości, po 21 minutach wyłączyłem - bez errorów. (Dziś już padam, jutro, tzn. także dziś - przetestuję każdą z osobna i raz jeszcze obie pełnym testem).

Ustawione mam i miałem na na Default i By SPD...

FSB Frequency ----- 166 MHz

* Memory Frequency ---- By SPD

rezulting Frequency ----- 400MHz

Nie wiem gdzie sprawdzić napięcie na pamięci. Wszedłem w PC Health Status i tam stoi:

DDR25V ------------------ ok

+3,3V ---------------------ok

+5V -----------------------ok

+12V ----------------------ok

Ale to chyba nie to?

Pocesor: AMD Athlon 2600+ XP (Barton), zasilacz 400 Wat

Spróbuję jeszcze ściągnąć Gold Memory i idę grzmotnąć czerepem w poduchę... Bywajcie, dziękuję Wam wszystkim za poświęcony czas.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Zalecam, Gold Memory, gdyż MemTest może coś pominąć.

2. Zasilacz 400W nic mi nie mówi. Podaj markę - bez tego ani rusz.

3. Napięcia te, ale płyta taka sobie i podaje tylko OK lub "nie OK". Skoro jednak twierdzi, że OK, to OK :)

Ja bym jednak w takim wypadku sprawdził miernikiem. Jak to zrobić dowiesz się w dziale FAQ na tym forum.

4. Skoro przeleciał Ci Memtest 21 minut bez errorów (co za tym idzie: bez zwiechy), to może powodem zwiech jest grafika lub sam system? Czy po zmianie biosu Windows wykrywał jakiś nowy sprzęt?

5. Poczytaj ten topik - może coś Ci się nasunie:

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=100972

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ULLISESIE:

1. Pamięci działają poprawnie

2. Mercury

3. Zaciągnąłem informacji odnośnie napięć. Moja płyta obsługuje tylko pamięci o napięciu 2,5V, a te Kingstony mają 2,6V (może to jednak tutaj tkwi problem??)

4. System nie wykrywał zadnego nowego sprzętu, co do grafiki to nie dostrzegam stosownych objawóów. System w końcu musiałem reinstalowac, format C itd.

5. Hmm, trudno powiedzieć, ale w sumie to po przeczytaniu topicu nie nauwa mi się nic zbytnio.

Komp działa gdy załaduję jedną pamięć 2,6V, jednak przy drugiej o tym samym napięciu są już wspominane problemy. Może załadować kość jednogigową o napięciu 2,6 ?? Gość w sklepie u którego kupuję wypowiada się tak jakby nie wiedział, że istnieją kości o 2,5V :blink:

Pozdrawia ciągle w ciemnościach klocuniek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi