pecetomaniak Opublikowano 1 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2005 (edytowane) Witam Przymierzam się do zakupu zasilacza. Mam na oku Tagana, Chiefteca i Thermaltake (Thermaltake z Allegro - co o nim sądzicie?). Nie wiem też o jakiej mocy wybrać zasilacz??? Chciałbym mieć, taki zasilacz, który będzie chodził w miarę cicho i zebym nie musiał sie martwić, że sie zaraz zjara, albo padnie, bo skok napięcia był za wysoki, itp. Może coś doradzicie??? No i mam sowjego Athlona podkręconego do 1833 MHz :) pozdrawiam ps. weźcie pod uwagę, to, że będę chciał przekroczyć granicę 2000 MHz ;) I jeszcze jedno: ten zasilacz ma skutecznie odprowadzać cieplo z wnętrza obudowy na zewnątrz, to jest dla mnie ważniejsze niż głośność pracy :) Edytowane 1 Grudnia 2005 przez pecetomaniak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ridczak Opublikowano 1 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2005 (edytowane) Hmmm, ja swojego Thortona 2000+@Barton krecilem na Fortronie 250W (tak, 250W) do ~2250MHz (tyle bylo stabilnie przy 1,7V - cienkie chlodzenie). Do tego Epox 8rda+, 2xHDD, Ti4200, CD itp. Uwaga: plyta ciagnela z 5V wiec bylo w sam raz. Ten sam zasilacz na Epoxie 8rda3+ - zasilanie cpu z linii 12V - niestety odmowil wspolpracy (po prostu slaba linia 12V, a mocna 5V). Potem zmienilem zasilke na 370W Enermaxa (2 linie 12V, Noiseteker) i latal z 6800LE@16/6, 1GB RAM, i to co wyzej (max oc proca nie wzroslo). Potem zmienilem Thortona na Opterona (po drodze jeszcze Venice 3000+)@2900 1.6V, 2x512 BH-5 + ocz booster@3.5V, reszta taka sama (przez jakis czas mialem dodatkowo pradozerny dysk SCSI U160 10krpm). 370W Enermaxa bylo wystaczajaco duzo. Ostatnio zmienilem Enermaxa na Tagana z podpisu (praktycznie za free), bo wyswietlacz w ocz boosterze potrzebuje linii -5V (jak byla okazja to czemu nie skorzystac). Te 480W to i tak o wiele za duzo w porownaniu z tym co zestaw potrzebuje. Dla Ciebie, to mysle, ze dobry 350W by stykal, nawet Tagan 330W bylby OK. Jesli mozesz wiecej wydac, to Tagan 380/420/480W bylby rozwiazaniem bardziej przyszlosciowym. Z tych 3 marek, to wydaje mi sie, ze Tagan, ale z jakiegos pewnego zrodla, zeby nie byl np. egzemplarzem poserwisowym. ps. Z tego co pamietam, to ten Asus nie ma zlacza na dodatkowe zasilanie 12V (4-pin), wiec plyta pewnie zasilana z 5V - musi byc odpowiednio mocna linia! nowe zasilacze sa niestaty robione z naciskiem na stabilna linie 12V, bo z 5V malo co teraz korzysta (glownie napedy, nieraz pamiec). Linia 5V minimum z 25A (lepiej kolo 30A) powinna miec. Edytowane 1 Grudnia 2005 przez ridczak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pecetomaniak Opublikowano 1 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2005 Hmmm, ja swojego Thortona 2000+@Barton krecilem na Fortronie 250W (tak, 250W) do ~2250MHz (tyle bylo stabilnie przy 1,7V - cienkie chlodzenie). Do tego Epox 8rda+, 2xHDD, Ti4200, CD itp. Uwaga: plyta ciagnela z 5V wiec bylo w sam raz. Ten sam zasilacz na Epoxie 8rda3+ - zasilanie cpu z linii 12V - niestety odmowil wspolpracy (po prostu slaba linie 12V, a mocna 5V). Potem zmienilem zasilke na 370W Enermaxa (2 linie 12V, Noiseteker) i latal z 6800LE@16/6, 1GB RAM, i to co wyzej (max oc proca nie wzroslo). Potem zmienilem Thortona na Opterona (po drodze jeszcze Venice 3000+)@2900 1.6V, 2x512 BH-5 + ocz booster@3.5V, reszta taka sama (przez jakis czas mialem dodatkowo pradpzerny dysk SCSI U160 10krpm). 370W Enermaxa bylo wystaczajaco duzo. Ostatnio zmienilem Enermaxa na Tagana z podpisu (praktycznie za free), bo wyswietlacz w ocz boosterze potrzebuje linii -5V (jak byla okazja to czemu nie skorzystac). Te 480W to i tak o wiele za duzo w porownaniu z tym co zestaw potrzebuje. Dla Ciebie, to mysle, ze dobry 350W by stykal, nawet Tagan 330W bylby OK. Jesli mozesz wiecej wydac, to Tagan 380/420/480W bylby rozwiazaniem bardziej przyszlosciowym. Z tych 3 marek, to wydaje mi sie, ze Tagan, ale z jakiegos pewnego zrodla, zeby nie byl np. egzemplarzem poserwisowym. ps. Z tego co pamietam, to ten Asus nie ma zlacza na dodatkowe zasilanie 12V (4-pin), wiec plyta pewnie zasilana z 5V - musi byc odpowiednio mocna linia! nowe zasilacze sa niestaty robione z naciskiem na stabilna linie 12V, bo z 5V malo co teraz korzysta (glownie napedy, nieraz pamiec). Linia 5V minimum z 25A (lepiej kolo 30A) powinno miec. Naplaliłem się na tego Thermaltake Silent Dual Fan 420w. Niedość, że całkiem dobra firma to i do tego niewiele kosztują (na Allegro 170 zł, a na Komputroniku 270 zł). Sam juz nie wiem. Z opinii o Taganie, wiem, że się bardzo grzeją i wymagają dodatkowego chłodzenai w obudowie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ridczak Opublikowano 5 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2005 Naplaliłem się na tego Thermaltake Silent Dual Fan 420w. Niedość, że całkiem dobra firma to i do tego niewiele kosztują (na Allegro 170 zł, a na Komputroniku 270 zł). Sam juz nie wiem. Z opinii o Taganie, wiem, że się bardzo grzeją i wymagają dodatkowego chłodzenai w obudowie... Wydaje mi sie, ze o Thermaltaku gdzies czytalem nie najlepsza opinie (jakis review w sieci), ale glowy nie dam sobie uciac. Poza tym nigdy nie widzialem go na oczy. Tagan z podpisu troche cieplawy jest (wczesniej Enermax 370W byl chyba chlodniejszy), ale za to super cichy. Na razie komp lezy w czesciach na podladze polaczony "na pajaka" - nie mam narazie czasu na przerobke obudowy - wiec nie powiem dokladnie jak sprawuje sie w obudowie. Na obu napiecia byly bardzo dobre i stabilne (na Enerku troche wyzsze +12V, tak kolo 12.20V, Tagan ~12.05V). Poza tym niewiele wiecej moge powiedziec, jakos nigdy nie tesowalem zasilaczy bardzo dokladnie :) Dziala, to dziala :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GURU500 Opublikowano 12 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2005 Witam to do Tagan TG480-U01 rev.2 480W trzeba miec jakas specjalna obudowe... ? Jak to jakis jest sposob montazu .. bo widzialem zdjecia ale hmm ma ktos jakies szczegoly :) jak to wyglada .. bo kupie sobie i sie okaze ze musze zmieniac obudowe [ ktora niedawno kupilem :P ] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...