Skocz do zawartości
Jaskuła

Wymuszanie odświeżania w monitorze.....

Rekomendowane odpowiedzi

Mam następujący problem. Czy jest dostępny jakiś programik dezaktywujący ustawienia DCC, które wysyła monitor? Mam kartę nVidii, monitor Iiyamy (Vision Master pro 411). Chodzę na Win XP i mimo tego, iż mogę ustawić w zakładce 100 Hz to monitor pracuje tylko na 85 w 1024*768. Podobnie jest w 800*600 i niżej. Wcześniej miałem kartę ati i we właściwościach monitora mogłem odznaczyć DCC i wymusić większe odświeżanie. Sprawdzałem też GF na Win 98 i po zainstalowaniu driverów od monitora (windows nie miał ich w swojej bazie) wyciskałem te 100 Hz. Liczę na waszą pomoc (chodzi przecież o obciążenie oczu :wink: ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc w specyfikacji twego monitora jest że z rozdzielczości 1024*768 odświerzanie wynosi 85 Hz, tak??? Jeżeli ustawiasz zbyt duże oświerzanie to monitor długo raczej nie pociągnie, choć różnie z tym bywa :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oficjałny driver od producenta monitora umożliwia takie ustawienie (1024*768 100Hz). Ale w 800*600 nie powinno być problemu przy tym monitorze, a jednak nie chodzi wyżej niż 85 Hz. O monitor się nie martwię, bo jest dobrze zabezpieczony- powyżej wartości krytycznej wyłącza się (tak było gdy chciałem przy 1280*1024 dać 85 Hz ;-)) ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...