Skocz do zawartości
Azazel85

Zmiana Temperatur

Rekomendowane odpowiedzi

Wie ktoś może, czy jest taki program dzięki, któremu można zmienić temperatury przy których włącza i wyłącza się wentylator. Mam acera aspire 5024WMli i u mnie wentylator włącza się jak temperatura dojdzie do 58 stopni Celcjusza i wyłącza się przy 47, używam MobilMeter. Chciałbym to zmienić ponieważ z tego co zauważyłem najwięcej czasu zajmuje zejście z temperatury 49 stopni do 47. Jakby udało mi się to zmienić to wentylator by się żadziej włączał i chodził krócej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wie ktoś może, czy jest taki program dzięki, któremu można zmienić temperatury przy których włącza i wyłącza się wentylator. Mam acera aspire 5024WMli i u mnie wentylator włącza się jak temperatura dojdzie do 58 stopni Celcjusza i wyłącza się przy 47, używam MobilMeter. Chciałbym to zmienić ponieważ z tego co zauważyłem najwięcej czasu zajmuje zejście z temperatury 49 stopni do 47. Jakby udało mi się to zmienić to wentylator by się żadziej włączał i chodził krócej.

zmień pastę na procku i obniż napięcie RMClock'iem.

Edytowane przez VoyTECH

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co wiem nie można tak at-hop zmienic temperatur przy których wlącza się i wyłącza wentylator gdyż to jest ustawione w biosie... Jest to chyba logiczne, bo zakladając że podniósłbys próg załączania się wiartaka do jakiejs niewyobrażalnej temp (np 100 stopni :) - żartowałem ) to mógłbys sobie na lapsie usmażyć kotleta i zagotować wodę na herbatę a wentyl nawet by nie drgnął - słowem nieziemska cisza. Tylko po co ci to jak laptop użyty byłby tylko raz - bo zjarałbys proca.

Obniż napięcia na procesorze, ewentualnie zmniejsz taktowanie karty graficznej a częstotliwośc włączania wentylatora na pewno spadnie.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi