Azazel85 Opublikowano 1 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2005 Wie ktoś może, czy jest taki program dzięki, któremu można zmienić temperatury przy których włącza i wyłącza się wentylator. Mam acera aspire 5024WMli i u mnie wentylator włącza się jak temperatura dojdzie do 58 stopni Celcjusza i wyłącza się przy 47, używam MobilMeter. Chciałbym to zmienić ponieważ z tego co zauważyłem najwięcej czasu zajmuje zejście z temperatury 49 stopni do 47. Jakby udało mi się to zmienić to wentylator by się żadziej włączał i chodził krócej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VoyTECH Opublikowano 2 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2005 (edytowane) Wie ktoś może, czy jest taki program dzięki, któremu można zmienić temperatury przy których włącza i wyłącza się wentylator. Mam acera aspire 5024WMli i u mnie wentylator włącza się jak temperatura dojdzie do 58 stopni Celcjusza i wyłącza się przy 47, używam MobilMeter. Chciałbym to zmienić ponieważ z tego co zauważyłem najwięcej czasu zajmuje zejście z temperatury 49 stopni do 47. Jakby udało mi się to zmienić to wentylator by się żadziej włączał i chodził krócej. zmień pastę na procku i obniż napięcie RMClock'iem. Edytowane 2 Grudnia 2005 przez VoyTECH Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
focus85 Opublikowano 2 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2005 Z tego co wiem nie można tak at-hop zmienic temperatur przy których wlącza się i wyłącza wentylator gdyż to jest ustawione w biosie... Jest to chyba logiczne, bo zakladając że podniósłbys próg załączania się wiartaka do jakiejs niewyobrażalnej temp (np 100 stopni :) - żartowałem ) to mógłbys sobie na lapsie usmażyć kotleta i zagotować wodę na herbatę a wentyl nawet by nie drgnął - słowem nieziemska cisza. Tylko po co ci to jak laptop użyty byłby tylko raz - bo zjarałbys proca. Obniż napięcia na procesorze, ewentualnie zmniejsz taktowanie karty graficznej a częstotliwośc włączania wentylatora na pewno spadnie. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...