pirex Opublikowano 2 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2005 (edytowane) Witam posiadam dysk o łączniej pojemności 120GB i został on rozłożony na następujące partycje: C: (11,7GB) - Dysk systemowy WIN XP PRO + SP2 D: (11,7GB) - Dysk systemowy WIN 2003 E: (39,3GB) - Dysk na pliki F: (39,0GB) - Dysk na pliki (18,3GB) - Wolna przestrzeń I tak działam z WIN XP PRO + SP2 - z 2003 nie. I tak chce dziś sformatyować sobie WIN XP, ale przedtym chciałbym zrobić kilka modyfikacji na partycjach. Chyba, że lepiej je zrobić po formacie, jeśli tak prosze powiedzieć. Więc chciałbym usunąć partycje D - wiec jak najlepiej czy wystarczy z PartitionMagic ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> Delete, a może jakiś inny sposób/program. Gdy usune już partycje D Wolna przestrzeń będzie wynosiła 30GB. I chciałbym zwiększyć partycje E i F o 7GB, czyli żeby ostatecznie wyglądało to tak: C: (11,7GB) - Dysk systemowy WIN XP PRO + SP2 D: (46,3GB) - Dysk na pliki E: (46,0GB) - Dysk na pliki (16,0GB) - Wolna przestrzeń No właśnie i tu moje pytania: Jak to wykonać? Czy robić to za pomocą programu PartitionMagic - jak tak, to wiem jak w nim usunąć partycje D, ale jak zwiększyć pojemność dwóch partycji o 7GB? A może jakimś innym programem/sposobem to robić - jak tak to jakim? I czy robić te zmiany przed formatem, czy po formacie WIN XP? Edytowane 2 Grudnia 2005 przez pirex Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikelos Opublikowano 2 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2005 mozesz uzyc po prostu instalatora windowsa do usuwania/tworzenia partycji - pamietaj tylko o tym ze utracisz dane ze zmodyfikowanych partycji Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...