Michal_P Opublikowano 16 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2002 W wyścigu za gigahercami i megabajtami nie należy zapomnieć, zę spora liczba użytkownikow ma jeszcze całkiem przyzwoity sprzęt straszy o dwie albo i trzy generacje -myśle o procesorach rzędu 1Ghz, grafika klasy GF2 itd. Jest on "moralnie przestarzały", ale technicznie całkiem sprawny, Żywot takiej platformy mozna przedłużyć, wymieniajac którys z komponentów, dostawiajac pamieć itd. Majac nadzieje na powieksznie magicznej liczby FPSów w najnowszych tytułach postanowiłem zamienić poczciwego Radeona SDR 32 na na nowszego konia ze stajni z klonowym liściem - Radeona 9000. Mój wybór padł na Saphire, był dostępny od ręki a cena całkiem całkiem. Moja obecna konfiguracja to Abit BX133 RAID /Celeron 1Ghz Coppermine 10x100, 256 RAM SDR, karta dźwiekowa Aztech - Aureal Vortex Au8820, HDD 17 +40 GB, CDRW LG, monitor Sony I tu zacżeły sie schody Po usunieciu z systemu poprzedniej karty i sterowników z systemu po instalacji sterowników załaczonych na plycie nie udało mi sie uzyskac stabilności systemu - karta zawieszała sie nawet w 2D po kilku minutach pracy, z objawami wskazujacymi na przegrzanie. Wydawało sie ,z e jest to przyczyna, bo wstawienie chlodzenia wentylatorem "farel" niemal do obudowy wydłużało czas miedzy zwisami. Karta była bardzo gorąca Po wymianie karty na Gigabyte objawy nie ustapiły. Instalacja sterowników "z automatu" z załaczonej płyty pozornie przebiegała normalnie, jednakze brakowało zaklądek w "zaawansowanych opcjach " sterownikach poza "karta " "monitor" itd. Bez zakłądek Open GL, Direct 3d iinnych wszelkie aplikacje 3D sie wysypuja. Sprawdzałem sterowniki z płyty, jask również poprzednie i najnowsze Catalysty Na stronie Gigabyte wyraźnie podane jest,z ę karta jest kompatybilna z trybem AGP x2... Zainstalowalem na innym dysku na innej partycji Win 2k nałozyłem SP3. Po zainstalowaniu sterowników na dziewiczy system (stery + Vtuner)po załadowaniu systemu natychmiast wystapil zwis. Po drodze bojów sflashowałem bios płyty glownej i wymieniłem zasilacz na 300W, wywaliłem wszystkie rezydenty etc. Wróciłęm do poprzedniej partycji, odinstalowałem Sp3 do Sp2 i nic. Udało mi sie natomiast "wyizolowąc problem" - w ostatniej fazie instalacji Control Panelu należy dodać do rejestru plik reg. I własnie dodanie tego pliku sie nie udaje. CO GORSZA, PRÓBA INSTALACJI "STAREJ KARTY" OBECNIE RÓWNIEŻ KONCZY SIE NIEPOWODZENIEM. Po czterech nocach bojów oddałem karte do sklepu, zostałęm z rozwalonym systemem. Jak widać, kompatybilność sprzętu jest często iluzoryczna,a wszystkich posiadaczy nieco starszych maszyn ostrzegam przed hurra optymizmem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit Opublikowano 16 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2002 ja bym to wrzucil do faq...... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irnlng Opublikowano 16 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2002 przesunac to gdzie indziej. a to wina bxa tak w ogole. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...