torque Opublikowano 14 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2006 Ja dopatrzyłem sie jednego małego buga na nowym asrocku, ktory został powielony z dual sata2. A mianowicie chodzi o rozmieszczenie mofsetów!!!!!! Powinny byc umieszczone w jednym rzedzie aby mozna było zamontowac na nie jeden ale wiekszy radiator. A tak pozatym to jesli bedzie to tak dobra plytka jak dual sata2 to juz moga swietowac sukces. pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajsi Opublikowano 14 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2006 (edytowane) Jezeli dobrze rozumuje, to jezeli wezme ta plyte to bede mogl pozniej wlozyc do niej procesor jakis na AM2? Jezeli tak, to jak jest w takim przypadku sprawa z DDR2? Uciagnie ona 2x 7800GT? Sprawa wygląda tak że będzie trzeba dokupić przejściówkę na AM2, która prócz gniazda do proca bdzie posiadała gniazda pamięci. @torque8 Nie spodziewaj się takich udogodnień. ASRock to mobo z założenia budżetowe i optymalizacja laminatu to u nich odległą sprawa na liście priorytetów. Cieszmy się że tej cenie dostajemy mobo które może być Oc-friendly, dla wielu cena będzie zaletą która zasłoni niedociągnięcia. Edytowane 14 Lutego 2006 przez ajsi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kencho-1 Opublikowano 14 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2006 Ano te drobne niedociągnięcia laminatu można sobie darować . Niestety wciąż nie widzę w sprzedaży 939sli32-esata2 :angry: Czyżby NVałek maczał w tym swoje brudne łapska !! Templik> Uciągnie czy nie uciągnie to kwestia regulacji > czyli musisz się sam przekonać lub poczekać aż ktoś to stestuje . Z tego co pamiętam to do testów SLI na tej płycie użyli 2x6800 . Bardziej niż płyta martwiłbym się o to czy zasilacz to uciągnie ;) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boundrose Opublikowano 15 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2006 Asrock 939SLI-ESATA2 juz do kupienia w apollo za 248 pln :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ksyho Opublikowano 15 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2006 Asrock 939SLI-ESATA2 juz do kupienia w apollo za 248 pln :wink: WoW.. tanio.. ja za swoją zapłaciłem 270. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lucas234 Opublikowano 15 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2006 (edytowane) @ksyho juz masz ta plytke i sie nie pochwaliles jakie masz osiagi to wstyd moglbys napisac czy nadal jest blokada htt jak w 939dual-sata2 jak masz maks napiecie na proca i ogolnie jak sie sprawuje Edytowane 15 Lutego 2006 przez lucas234 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kencho-1 Opublikowano 15 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2006 O prosze > Witam na pokładzie pierwszego forumowicza z płytką 939sli-esata2 . Jak tam pierwsze wrażenia ?? Postawiłeś już system ?? Jak tam Biosik i opcje w nim zawarte ?? jest coś ciekawego oprócz napięcia chipsetu ?? Ile V można wbić w Venicjusza ?? 1,55V czy marne 1,45V Chwal się i zdawaj relację z obserwacji płyty . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ksyho Opublikowano 15 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2006 O prosze > Witam na pokładzie pierwszego forumowicza z płytką 939sli-esata2 . Jak tam pierwsze wrażenia ?? Postawiłeś już system ?? Jak tam Biosik i opcje w nim zawarte ?? jest coś ciekawego oprócz napięcia chipsetu ?? Ile V można wbić w Venicjusza ?? 1,55V czy marne 1,45V Chwal się i zdawaj relację z obserwacji płyty . Dostałem ją w poniedziałek (zamawiałem wysyłkowo w zeszły piątek). System postawiłem, ale jeszcze nie wszystko poskręcane, bo z powodu braku backplate'a muszę jechać na boxowym coolerze (a mam Sonic Tower). Jutro ma być już backplate to wtedy skręcę wszystko na stałe. Odpowiadając na pytania. Max Vcore dla Venice'a to 1,45. Bios dosyć prosty, ale wszystko niezbędne opcje są. Nie rozpracowałem tylko ustawień dotyczących szybkości pamięci (jest 133, 166, 200 i Auto). Mam pamięci jak w podpisie i sugerowałem się, że jak ustawię Auto to będzie 400Mhz, a tu guzik. Wiem, że to "Auto" zależy też od ustawionej szybkości szyny FSB, ale np. na defaultowych ustawieniach procka (11x200) pamięci ustawione na Auto szły tylko na 333Mhz. Poza tym bios potrafi ignorowac ustawienia timingów i np. zamiast 1T włącza mi sie 2T (wiem, że kontroler pamięci a A64 jest w procku - więc może to nie kwestia płyty). Kompletna porażka jest ustawienie "flexibility option" dla pamięci. Wg. legendy ma poprawiać kompatybilnośc pamięci,a jedyne co robi to mocno obniża ustawienia szybkości szyny pamięci. Ustawiam enabled i zamiast 200 pamięci taktowane są 150Mhz (raz było 160) - niezależnie od tego co ustawi się w wcześniej (czyli np. auto czy 200Mhz itp.). Co do blokady HTT - dopiero zaczynam moją "przygodę" z A64 i chociaż jestem doświadczonym overclockerem to pewne rzeczy są dla mnie nowe. Na razie system leci na 10x240 z mnożnikiem HTT ustawionym w biosie na 800Mhz (czyli x4). Na ilu Mhz 939dual-sata2 miała tą blokadę? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CzArNy` Opublikowano 15 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2006 na htt 274... ale widze, ze ta plytka duzo sie nie rozni od 939duala-sata2 ;/ tez tylko 1,45 V max dla venice :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ksyho Opublikowano 15 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2006 na htt 274... ale widze, ze ta plytka duzo sie nie rozni od 939duala-sata2 ;/ tez tylko 1,45 V max dla venice :( I w dodatku tylko 2,8V na pamięć. To już piszę za zagraniczną recenzją, bo w biosie mam tylko opisy typu "normal" czy "ultra high". Żeby to ultra high odpowiadało 3.1V, a tak musze się męczyć, bo moje pamięci lubią większe napięcie (HyperX ULK). Na tej płycie dużo z nich już nie wyciągnę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CzArNy` Opublikowano 15 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2006 to i tak fajnie bo na 939duala-sata2 max dla pamieci to 2,7V (High) :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kencho-1 Opublikowano 15 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2006 Jak będziesz zakładał tego "backplate'a" to zrób kilka fotek , lub pospisuj oznaczenia z kostek przy krawędzi płyty koło koszyka procka . Jeżeli jest taki sam kontroler napięcia jak na 939Dual-sata2 to możliwe że mod VCORE będzie taki sam :) O ile mnie pamięć nie myli to 3500+ ma mnożnik 11X więc możesz go jeszcze trochę wykręcić jak go przestawisz na 11X . Pamięci ustawiasz tym dzielnikiem 200/166/133 czyli 1:1/5:6/2:3 piliczyć jest to bardzo łatwo ( np przy 240Mhz i dzielniku 166 będą pracowały jako 200Mhz ) , ale w twoim przypadku zobaczyłbym najpierw do ilu pójdą na 1:1 z CPU więc ustaw ich dzielnik na 200 i zwiększaj powoli magistralę od powiedzmy 220 wzwyż co np 5 Mhz i dowiesz się ile idą na max pamięci ( oczywiście mnożnik CPU ustaw na np x9 żeby było wiadomo że to kres pamięci , a nie procka ). Inne dzielniki możesz uzyskać bezpośrednio spod Windy przy pomocy programu A64Tweaker . Jeżeli chodzi o "Memory compatibility" czy coś w tym klimacie to zawsze disabled , bo będzie je sztucznie spowalniało . Parametr pamięci 1T/2T ustawiasz w "MA Timing" . Z testów na OCWB wynikało że na tym biosie niema blokady i mogli podczas testów spokojnie ustawić 340Mhz !! Jeszcze trochę czasu , doświadczenia i treningu terminologii A64 , a zrobisz z tego kompa prawdziwego demona OC , bo podzespoły w kompie masz bardzo miłe . Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ksyho Opublikowano 16 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2006 (edytowane) @Kencho-1 Jak tylko wypatroszę znów kompa to postaram się pstryknąc parę fotek. Zminejszyłem mnożnik HTT, pamięci ustawiłem na 133, mnożnik procka również zmniejszyłem. No i niestety płytka nie wstaje już przy FSB 250Mhz. Co do pamięci do jak idę synchro z prockiem to w okolicy 220Mhz pamięć przestawia się na 2T i ręczna zmiana MA Timing nic nie daje. (edit: jednak jest 1T) p.s. Dzięki za życzenia. Mój Barton 2500+ kręcił się na 2500Mhz (realne), do A64 już się przyzwyczaiłem (HTT itp.). Tylko pamięci mi szkoda, bo chyba będę musiał je sprzedać, albo bawić się w mody jak tylko ktoś potwierdzi, że na tej płytce też działają. Edytowane 22 Lutego 2006 przez Ksyho Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boundrose Opublikowano 16 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2006 sprobuj przelozyc je w czarne sloty, o ile juz tam nie siedza :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zygmunt Opublikowano 17 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2006 Dzięki za życzenia. Mój Barton 2500+ kręcił się na 2500Mhz (realne), do A64 już się przyzwyczaiłem (HTT itp.). Tylko pamięci mi szkoda, bo chyba będę musiał je sprzedać, albo bawić się w mody jak tylko ktoś potwierdzi, że na tej płytce też działają. Mówiłem żeby poczekać na Epoxa 9U1697 GLI-J. WSZYSCY UPARLI SIE NA ASROCKi.Epox 9U1697 daje lanie w testach DFI. Na OCWBench jest informacja ze Epoxy bedą dostepne w Lutym.Niewiadomo czy w Polsce?Popatrzcie chociażby na 9NPA+ Ultra mało co ustepuje DFI ,a napewno lepsza niz Abit AN8 Ultra. :gitarzysta: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 20 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2006 (edytowane) W ofercie znaku.pl pojawila sie plyta Asrocka AsRock 939SLI32-eSATA2: http://znak.pl/index.php?cid=327&scid=1466...r939SLI32eSATA2 a tu macie link do wstepnej recezji plyty na OCW http://www.ocworkbench.com/ocwbcgi/newspro...140431574,52279, Edytowane 20 Lutego 2006 przez radiergummi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boundrose Opublikowano 20 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2006 niecale 300 pln :lol2: mam nadzieej ze do 10 dni pojawi sie w apollo. Jesli do tego czasu nie wyjdzie epox albo abit to biore jakiegos asrocka na bank. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ksyho Opublikowano 22 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2006 HyperX ULK (2x512) sprzedałem i kupiłem G.SKILL Extreme Series PC4000HZ 2GB. Nowe pamiątki chodzą idealnie na napięciu 2,6V (no i mam już 2GB, a nie 1). Dla płyt takich jak Asrock, które nie oferują zbyt dużych zakresów napięcia są one jak marzenie (warto poczytać topic 2x1GB w sekcji "pamięci ram" na forum - dużo osób ma tam właśnie te pamiątki). Na razie zatrzymałem sie na FSB 240Mhz. Nie wiem dlaczego powyżej są już problemy z uruchomieniem sprzętu. Nie wiem czy to wina procka czy płyty. Widzialem topic na OCWB gdzie kilku ludzi miało podobny problem ze starszą płytą 939dual-sata2. Problem w większości rozwiązywało wgranie nowego biosu. Może to tylko kwestia "choroby wieku dziecięcego" tej płyty i nowe biosy (także te modowane) dadzą nowe mozliwości, zwłaszcza, że pamięci mają potencjał i śmigają nawet 270Mhz i więcej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boundrose Opublikowano 22 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2006 w recenzji na ocwb zrobili magistrale 340 :) Martwi mnie to co piszesz bo za tydzien, gora dwa bede musial juz kupic jakas plyte :rolleyes: Nie chce mi sie dluzej czekac, reszta czesci na polce zaczyna mi sie kurzyc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ksyho Opublikowano 22 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2006 w recenzji na ocwb zrobili magistrale 340 :) Martwi mnie to co piszesz bo za tydzien, gora dwa bede musial juz kupic jakas plyte :rolleyes: Nie chce mi sie dluzej czekac, reszta czesci na polce zaczyna mi sie kurzyc. Czytałem recenzję na OCWB i nie twierdzę, że każdy kto kupi ta płytkę będzie miał ten sam problem. Może to kwestia mojego Venice'a E6, ale po pierwsze nie mam skąd wziąć drugiego procka na próbę, a po drugie nie chcę rozbierać znów kompa. 939dual-sata2 spokojnie uzyskuje FSB>270, a używając modowanych biosów można wyjść poza 300. Mimo tego było parę osób, które nie mogły wyjść poza barierę 240Mhz. Stąd też wnioskuję, że mój problem jest odosobniony. Szkoda, że jeszcze mało ludzi ma ten sprzęt, bo nie ma z kim nawet pogadać :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boundrose Opublikowano 22 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2006 sprobuj obnizyc mnoznik i 'cisnac' magistrale np 9 * 260 8 * 300 7 * 340 o ile juz tego nie zrobiles :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ksyho Opublikowano 23 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2006 sprobuj obnizyc mnoznik i 'cisnac' magistrale np 9 * 260 8 * 300 7 * 340 o ile juz tego nie zrobiles :) Niestety niezależnie od mnoznika CPU i HTT, system nie wstaje już przy 245Mhz FSB. Próbowałem wyższych wartości i również nic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kencho-1 Opublikowano 24 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2006 Witam Możliwe że bios jest zablokowany żeby nie było zbyt pięknie , a może to koniec procka na tym napięciu i musisz zrobić moda żeby dać mu więcej prądu . Przestawiłeś HT na x3 ?? i oczywiście PCIEX Async. ?? Widzę że ta lepsza płytka już się pojawiła w sklepie , ale po pierwsze nieznam sklepu , a po drugie cena wydaj mi się podejrzana > płyta miała kosztowac 350zł , a nie 300zł ?? Poczekam aż będzie we Wrocku . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ksyho Opublikowano 25 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2006 Witam Możliwe że bios jest zablokowany żeby nie było zbyt pięknie , a może to koniec procka na tym napięciu i musisz zrobić moda żeby dać mu więcej prądu . Przestawiłeś HT na x3 ?? i oczywiście PCIEX Async. ?? Mnożnik dla procka też był zmniejszany więc nie może być mowy o zbyt małym napięciu. Próbowałem już wszystkiego i niestety nic. Tak jak pisałem wcześniej, są podobne przypadki opisane na forum OCWB, jedynie dotycza one 939dual-sata2. Objaw jest ten sam. FSB 235-240 i komp nie wstaje lub jest bardzo niestabilny. Procesory ludzie mieli różne, więc to problem płyty. Niektórm pomagało wgranie nowego biosu, innym nie. Mam tylko nadzieję, że nowe biosy dla mojej płyty usuną ten problem (pamięci lecą 270Mhz i wyżej). Jak nie to pozostaje O/C przez zwiększenie mnożnika CPU i zmniejszenie FSB, albo zmiana płyty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boundrose Opublikowano 25 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2006 moglbym kupic ta plyte juz w poniedzialek, ale... nie po to wyczarowalem sobie opterona by zatrzymac sie na 240 :rolleyes: tak wiec zapraszam wszystkich wahajacych sie do sklepow i relacji z oc :plum: :twisted: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ksyho Opublikowano 26 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2006 moglbym kupic ta plyte juz w poniedzialek, ale... nie po to wyczarowalem sobie opterona by zatrzymac sie na 240 :rolleyes: tak wiec zapraszam wszystkich wahajacych sie do sklepow i relacji z oc :plum: :twisted: No i jak widzisz wychodzi, że Asrock dał ciała zarówno na 939SLI jak i 939SLI32. Maksymalne FSB ~240Mhz na jednej jak i drugiej płycie. Kolega "Slavko" z forum OCWB ma ten sam kłopot. Jestem pewien, że to tylko przejściowe kłopoty i następny bios coś tu zmieni (tylko kiedy on będzie?), bo nie wierzę, żeny Asrock pozwolił sobie na puszczenie takiego bubla. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boundrose Opublikowano 26 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2006 wlasnie wpadlem tutaj by o tym napisac :) rzeczywiscie nie jest to zachecajace. Plyta jest juz do kupienia, moze wiecej osob to sprawdzi ale wyglada na to ze w poniedzialek kupie spawdzona dual-sate2 ,a za zaoszczedzona kaske gruntownie ja zmoduje :) wkurza fakt ze w ekskluzywnych recenzjach na ocwb zawsze duawalo im sie zrobic max htt na defaultowym biosie producenta kiedy 99% mialo "sciane" :angry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adler91 Opublikowano 26 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2006 (edytowane) a niewie ktoś kiedy wyjdzie Epox, bo w marcu urodzinki i będe musiał sie zdecydować czy epox czy asrock i czy po dodaniu tej nowej płytki na AMD M2 będzie tak samo wydajny jak inne mobo z M2?? Edytowane 26 Lutego 2006 przez Adler91 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boundrose Opublikowano 28 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2006 a niewie ktoś kiedy wyjdzie Epox, bo w marcu urodzinki i będe musiał sie zdecydować czy epox czy asrock i czy po dodaniu tej nowej płytki na AMD M2 będzie tak samo wydajny jak inne mobo z M2?? gdybym to wiedzial to bym moze poczekal. Ale nie wiem i kupilem juz dual-sate2. slot pod upgrade to dla mnie zbedny bajer ktorym mozna najwyzej pochwalic sie znajomym przy piwie. Ale takie rozwiazanie nie mialoby sensu jesli nie oferowaloby wydajnosci plyt bez takich wynalazkow. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adler91 Opublikowano 28 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2006 no tak bo epoxy to chyba lepjej wykonane są i mają większy potencjał OC, no a asrock to jest tani, ale są problemy z nim, no i ma ten dodatkowy port pod nowego socketa i nie wiem którego mam wybrać, asrocka mógł bym w przyszłości bardziej rozbudować o nowe pamięci DDR2 i nowy procek M2(słyszałem że AMD jak tam coś pozmienia to ten port o kant d**y rozbić) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...