Skocz do zawartości
MARIOSKARPA

Makłowicz

Rekomendowane odpowiedzi

dawno mnie tu nie bylo ;)

 

http://www.republika.pl/nowohuckie_technikum/mario_makl.jpg

 

;)

 

Nop, ja tam makłowicza obadam, zawsze cos pokaże, ale zdecydowanie wole pascal'a chodz jemu tez udaje sie zrobic pyszne potrawy, a nie uzywa przypraw :D jego program jak dla mnie jest tak lubiany ze wzgledu na jego akcent, i to ze nie jest polakiem ;)

 

I tak pascala nie przebije. No ale makłowicz to jest tradycja - on gotuje odkąd pamiętam jakiekolwiek programy o gotowaniu w TV

Kiedys jeszcze bylo "Gotuj z Kuroniem" ;)

 

W sumie nie ma tak duzo gotowania w naszej powszechnej telewizji ;) Mam kablówke i jest kilka programów, ale potrawy sa takie "przesadzone" ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dobra, dobra bez podniety ;) Nie oglądałem ale ktos mi mowił ze wystapił wraz z kuroniem w rozmowach w toku..? Tam tez niezbyt przychylnie wypowiadał sie o polskiej kuchni, za to kuron jej bronił(przykład schabowego).. Dwulicowiec, w tvp opowiada o tym jakie to polskie potrawy sa wspaniałe a w takim własnie programie jak z tvn.. mowi iz papu zachodnie jest lepsze bo polskie dania sa nudne, mało wyrafinowane itp.

Sam go ogladam, ale nieraz nie bardzo chce sie wierzyc z jest kucharzem(z zawodu jest z tego co mi swiata dziennikarzem). Chyba czesto sie musi przygotowac do zrobienia danej potrawy bo nie rzadko niezbyt zgrabnie mu to wychodzi ;) No i te cmokanie palcow jest bardzo PE!! ;) Jego jak prawktycznie wszystkie programy o gotowaniu lubie ogladac ;) A A on szczegolnie nieraz powie cos glupwawego z czego mozna sie posmiac ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ostatnio tydzień byłem "za miastem" w małyn domku, zupełnie sam. Wiekszość pieniędzy zamieniłem u lokalnego alchemika w płyn i byłem skazany na częściową głodówkę. Jak leciał Makłowicz w TV to mnie chciał szlag trafić jak patrzyłem na to co on tam gotuje. Wszystkie pogramy, gdzie głowną rolę gra potrawa bardzo lubię. :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dobra, dobra bez podniety ;) Nie oglądałem ale ktos mi mowił ze wystapił wraz z kuroniem w rozmowach w toku..? Tam tez niezbyt przychylnie wypowiadał sie o polskiej kuchni, za to kuron jej bronił(przykład schabowego).. Dwulicowiec, w tvp opowiada o tym jakie to polskie potrawy sa wspaniałe a w takim własnie programie jak z tvn.. mowi iz papu zachodnie jest lepsze bo polskie dania sa nudne, mało wyrafinowane itp.

Sam go ogladam, ale nieraz nie bardzo chce sie wierzyc z jest kucharzem(z zawodu jest z tego co mi swiata dziennikarzem). Chyba czesto sie musi przygotowac do zrobienia danej potrawy bo nie rzadko niezbyt zgrabnie mu to wychodzi ;) No i te cmokanie palcow jest bardzo PE!! ;) Jego jak prawktycznie wszystkie programy o gotowaniu lubie ogladac ;) A A on szczegolnie nieraz powie cos glupwawego z czego mozna sie posmiac ;)

Raz jak był u Wojewódzkiego to sie wypowiadał że jest Kucharzem samoukiem ;)

co nie zmienia faktu że to co przyrządza jest smaczne i syte Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dla wielbicieli Makłowicza - pojawiała się w księgarniach jego książka z przepisami z kuchni węgierskiej (to na razie pierwsza z serii), oczywiście na podstawie programów telewizyjnych.

Świetne przepisy, piękne wydanie, zdjęcia, mniam całość.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

z zawodu jest z tego co mi swiata dziennikarzem

ehm... językoznawcą albo polonistą jak się nie mylę ale kto go tam wie .... generalnie zwróćcie uwagę jak on opowiada o tym co rtobi i o okolicy w jakiej się znajduje. Toz to pokaz polszczyzny jak u Miodka :D Drugą kwestią jest jego pochodzenie :D Galicja ... a dokładniej to, że koleś z dziada pradziada i babki prababki jest chyba Ormianinem :D Generalnie to cmokanie i oblizywanie paluchów jest własnie fajne :D koleś tym napędza gastrofazę kazdemu kto ogląda :D no i faktycznie czasami jak walnie tekstem to się poskładać można : " ciasto musi być kruche jak pokój na bliskim wschodzie... " albo "cebulka rumieni się na patelni jak dziewica

przed nocą poślubną" oraz : "piana trzyma się miski jak rosjanie Kaliningradu" i wiele wiele innych za to się go lubi :D

 

RE5PECT

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wole Makłowicza od Pascala.

Za 200pln na kolacje to kazdy potrafi upuchcic.

Co za problem z 2kg lososia sporzadzic wypas potrawe ?

Pascal mi sie kojarzy z takim nowoczesnym kucharzykiem - chudy, drogi i szybko sieka.

A Makłowicz pokazuje przynajmniej kuchnie regionalne i dowiedzialem sie od niego kilka ciekawych rzeczy. Zamiast szybkiego siekania cebuli potrafi z niczego upichcic wypasy.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jak w szkle leci Makłowicz to od razu robie się głodny i biegne coś wtrącić na ruszt. Popieram Makłowicza ,który promuje lokalne tradycyjne smaki z różnych regionów Europy a do tego realizacja programu;klimat,plenery idealnie się komponują do tej właśnie makłowiczoskiej filozofii kuchni.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie


×
×
  • Dodaj nową pozycję...