Skocz do zawartości
ufoufnal

Laptop Do 11 Tys.

Rekomendowane odpowiedzi

Ja wlasnie tez szukam do edicji wideo przede wszystkim. Mialem juz p4 w laptopie szybko chodzi tyle ze tak prawde mowiac to zalet hyper threadingu nie odczulem. Multitasking to jak najbardziej przyjemny i wydajny, tu cos koduje vdub a premier nadal smiga jak tzeba.

Generalnie to jestem w takim samym punkcie jak ty. Ale poczytalem troche tu i tam. Najbardziej przekonal mnie ten artykul

http://anandtech.com/cpuchipsets/showdoc.aspx?i=2382&p=1

warto zwrocic uwage na wydajnosc w premierze i w multitaskingowych wykresach. Wcale nie jest tak zle. Poza tym chyba nie mam narazie siana zeby ladowac cos wiecej niz P4 3.4 bo mi na 2 nagrywarki i raid nie wystraczylo by. A z tego artykulu jak i z kilku innych wynika ze centrino 2.13 porownywalne jest wlasnie z p4 3.4.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Masta_KKIILLAA!!

Zrobmy szybkie podsumowanie. Mamy:

_Sager - Cena w normie. Dobry sercis ale brak w Europie. Za wiekszosc rzeczy trzeba doplacic. Jako jedyny ma DDR2 667 :)

Ceny u sagera sa bardzo niskie i zaden producent nie oferuje DDr2 667 tylko DDR2 533Mhz

_HyperSonic - Cena jedna z nizszych. Mozliwosc wyboru koloru obudowy i takich bajerow (cena tego jest powalajaca). Duzo rzeczy w standarcie. Brak servisu w Europie.

Ceny sa bardzo wyskoie!!!

_Alienware - Cena jedna z nizszych. Fajne promocje. Spora o ile nie najwieksza mozliwosc konfiguracji. Slaby servis (pisze to co publikujecie wiec jak ktos by opisal kilka przypadkow to bylbym wdzieczny) ale JEST SERVIS W EUROPIE (nawet blisko bo w Niemczech).

Ceny sa olbrzymie za kazde dodatki i servis jest do [gluteus maximus] :(

_VoodooPC - Bardzo wysokie ceny. Dobry servis. Podobno niezawodny sprzet. Brak servisu w Europie.

CENY sa z kosmosu!!!!!

_WindowPC - Wysoka cena. Brak servisu w Europie. Duza mozliwosc konfiguracji ale za wiele rzeczy trzeba doplacac.

Normalna firma z dobrym servisem ale z duzymi cenami :)

Jak sam napislaes komputer ma byc do gier. Uwazam za tem ze powinienes jednak rozwazyc centrino. Platforma jest znacznie bardziej wydajna do gier. Z X2 raczej nia skorzystasz bo dopiero UT3 ma w pelni wykorzystywac 2 jadra. Z P4 tez nie bardzo tak naprawde te procesory bija centrino tylko w multitaskingu a jezeli otpalasz tylko gre zadnych winrarow, kodowania itp w tle to nie warto. Poza tym kupujesz Clevo 570 czyli sager 5720 i w biosie masz opcje podkrecania do 15% czyli: 2.26*15%=2.56. A to juz bedzie wydajne w grach uwiez mi. Sam sie chyba zdecyduje na taka opcje.

Do gier centrino nadaje sie bardzo dobrze jednak do kazdego innego zadania przegrywa z P4 i X2 :) .... Zamienilem xps na apple powerbook G4 17' jako ze PowerPC 1.67Ghz oferuje mi wydajnosc P4 3,2Ghz w normalnych zadaniach i jest o wiele szybszy w Adobe Photoshop i kazdym programie wideo :)

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Master poprostu sie mylisz.

Sa ddr2 667.

Co do cen to wszystkie sa wysokie ale twojego podzialu nie rozumiem bo skladam zestawy identyczne wszedzie i mi ceny wychodza jasne a ty mi mowisz ze to co jest najtansze jest najdrozsze i na odwrot

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Masta_KKIILLAA!!

Master poprostu sie mylisz.

Sa ddr2 667.

Co do cen to wszystkie sa wysokie ale twojego podzialu nie rozumiem bo skladam zestawy identyczne wszedzie i mi ceny wychodza jasne a ty mi mowisz ze to co jest najtansze jest najdrozsze i na odwrot

Sa i DDR2 800 i 1000 ale i915 nie obsloguje wiecej niz 533Mhz :D ... Mieszkam w USA i tutaj alienware jak i Voodoopc sa najdrozsze :) .... wejdz sobie na strony tych producentow i przekalkujuj sobie cene :)

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

VoodooPC napewno jest najdrozsze ale alienware juz nie jest takie drogie. Maja drogie dodatki ale bardzo duzo w standarcie co daje porownywalne ceny a co do pamieci to powiedz mi co powiesz na to:

http://secure.hypersonic-pc.com/scripts/cu...sid=Aviator_EX7

Popatrz jakie masz pamieci i powiedz mi ze jestem slepy i sie myle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Masta_KKIILLAA!!

VoodooPC napewno jest najdrozsze ale alienware juz nie jest takie drogie. Maja drogie dodatki ale bardzo duzo w standarcie co daje porownywalne ceny a co do pamieci to powiedz mi co powiesz na to:

http://secure.hypersonic-pc.com/scripts/cu...sid=Aviator_EX7

Popatrz jakie masz pamieci i powiedz mi ze jestem slepy i sie myle

Tu masz ze strony clevo:

Memory ?Two 64-bit wide DDRII data channels

?Four 200-pin SODIMM sockets, supporting DDRII 400/533

?Expandable Memory up to 4GB, 2814MB available, based on 256/512/1024MB SODIMM Module

... zaraz zapodam linka do oficialnej strony intela :)

ok juz mam:

Intel I915PM specs

Pozdr.

Edytowane przez Masta_KKIILLAA!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do gier centrino nadaje sie bardzo dobrze jednak do kazdego innego zadania przegrywa z P4 i X2 :) .... Zamienilem xps na apple powerbook G4 17' jako ze PowerPC 1.67Ghz oferuje mi wydajnosc P4 3,2Ghz w normalnych zadaniach i jest o wiele szybszy w Adobe Photoshop i kazdym programie wideo :)

Pozdr.

Ja tam bym tak makowek nie wychwalal. W pracy mam G4 na ktorej musze czasami na quarku cos zrobic. Poza tym troche siedzialem przy powerbooku G3. O boze. Gdzie ta wydajnosc, G4 ze swezym systemem tak zasysa ze chej. G5 to sie zgodze jest wydajne a w wersji dual to juz wogole.

Ale widac ppc cos nie daje rady skoro apple sie przesiada na x86.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi