kapulet Opublikowano 5 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2005 (edytowane) Powoli przymierzam się do zmiany płyty na SLI pod P4. Obecnie posiadam platformę Asusa P5GD1, która obsługuje DDR(1). Pamięci te ustawione mam na CL2 3-3-8. Zmiana platfofmy wymusza używanie DDR2. Czytałem wiele recenzji na ich temat. Dużo jest opini, że nie dają zbyt dużego wzrostu wydajnoćści, ale nie w tym tkwi problem. Zastanawiam się nad tym czy używanie DDR2 z wyższym Cl nie wpłynie na wydajnoś gier ?? Pamięci ma być 4x512MB Np czy nie będzie ścinać gry, czy nie będzie spadku fps, itd. Dużo gram i na dużych rozdzielczościach. Karta 7800 GT (docelowo dwie) Edytowane 5 Grudnia 2005 przez kapulet Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 18 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2005 kapulet napisał(a): Powoli przymierzam się do zmiany płyty na SLI pod P4. Obecnie posiadam platformę Asusa P5GD1, która obsługuje DDR(1). Pamięci te ustawione mam na CL2 3-3-8. Zmiana platfofmy wymusza używanie DDR2. Czytałem wiele recenzji na ich temat. Dużo jest opini, że nie dają zbyt dużego wzrostu wydajnoćści, ale nie w tym tkwi problem. Zastanawiam się nad tym czy używanie DDR2 z wyższym Cl nie wpłynie na wydajnoś gier ?? Pamięci ma być 4x512MB Np czy nie będzie ścinać gry, czy nie będzie spadku fps, itd. Dużo gram i na dużych rozdzielczościach. Karta 7800 GT (docelowo dwie) roznicy pomiedzy timingami nie odczujesz w grach w benchmarkach tak...ale nie podczas normalnego grania:P moje ddr2 kreca sie na fsb 250MHz @ 3-3-3-0 @ 1.98V i wsio ladnie chodzi:) chodza tez na 315MHz na 4-4-4-12 @ 2V.... roznice w timingach widac jedynie w benchmarkach... superpi (pol sek roznicy:P) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myslook Opublikowano 20 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2005 genghiskhan napisał(a): roznicy pomiedzy timingami nie odczujesz w grach w benchmarkach tak...ale nie podczas normalnego grania:P moje ddr2 kreca sie na fsb 250MHz @ 3-3-3-0 @ 1.98V i wsio ladnie chodzi:) chodza tez na 315MHz na 4-4-4-12 @ 2V.... roznice w timingach widac jedynie w benchmarkach... superpi (pol sek roznicy:P) a w otoczeniu windowsa. .. jak to sie ma ... bedzie widac róznice ... ?? jak nie too po co te opóżnienia wogóle są.. ?? tylko tyczą się .. czym niższe opóźnienia tym lepsze mozliwości OC ... ?? <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkotor Opublikowano 20 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2005 Jak się bawiłem timingami w moich GoodRamach to nie zaobserwowałem jakiejś znacznej różnicy np. w 3Dmarkach, a tym bardziej w gierkach. A w ogóle po ostatnim resecie biosu to zostawiłem je w cholerę tak jak było standardowo, bo jak nie widać różnicy to po co się tyle bawić <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...