Skocz do zawartości
indigo1980

Asus A7n8x-x Czy Xe?

Rekomendowane odpowiedzi

cześć, która z tych płyt jest lepsza według Was? :

ASUS A7N8X-X czy

ASUS A7N8X-XE albo

Gigabyte GA-7N400SL NForce2 Ultra

padła mi płyta i te trzy powyżej mogę dostać jeszcze. Zależy mi na możliwościach o/c (regulacja napięć, blokada pci/agp) i na dualchannel. Pozdro i thX!! B)

edit: mój procek to barton2500+@3200+ (fsb 200mhz), ram: 2x512 Geil

Edytowane przez indigo1980

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Linki do instrukcji:

Asus A7N8X-X:

http://dlsvr02.asus.com/pub/ASUS/mb/socka/...875_a7n8x-x.pdf

Asus A7N8X-XE:

http://dlsvr02.asus.com/pub/ASUS/mb/socka/...-XE_Inserts.pdf

Gigabyte GA-7N400S-L (bo chyba o tego ci chodzi):

http://europe.giga-byte.com/MotherBoard/Fi...n400s(-l)_e.pdf

Po przejrzeniu instrukcji:

Asus A7N8X-X: vCPU: 1,1-1,85V; vDIMM: 2,6-2,8V, vAGP: 1,5-1,7V. BRAK DODATKOWEJ WTYCZKI +12V do zasilnia CPU (przy mocniejszym kręceniu będzie potrzebny porzadny zasilacz).

Asus A7N8X-XE: To chyba jakaś okrojona wersja - trudno się zorientować po 1 kartce manula.

Gigabyte GA-7N400S-L: 2xSata, na poczatku instrukcji znajdziesz tylko: Overclock by BIOS (CPU/DDR/AGP) - nie widomo o co chodzi (czy jest regulacja napięć czy tylko możliwość zmiany zegara - ale chyba tylko o to drugie; jakby była możliwość zmiany v to producent na pewno by się pochwalił).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ehhh ... TUTAJ takie pytania zadawaj !!! ja osobiście moge ci polecić Asus A7N8X-XE (kuzyn ma i jest dobra do OC i obsługuje duala)

Duala powiadasz...

Ja mam A7N8X-X [gosc z allegro mial wyslac bez "-X", ech...] chodzi bez problemu od ponad roku, FSB mialo chyba max 230 ale po banalnym upgrade BIOS z poziomu Windy na [1005->1009] jest 300. Jest wypas, to 1.85VCPU to tak naprawde 1.9 bo plytka zawyza kazda wartosc o 0.05V. Potem sie mowi "stabilny jak ASUS" :D

Narazie czekam na RAM, albo to poleci z FSB250 albo wszystko spale i wtedy przesiadka na s939.

Jednym slowem- moj typ to A7N8X-X w tej polemice :lol2: .

.peace

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Duala powiadasz...

Jednym slowem- moj typ to A7N8X-X w tej polemice :lol2: .

Po pierwsze to ta płyta nie posiada posiada "dualchannel" a po drugie mało prawdopodobne żeby wstała powyżej fsb 230MHz.

Poza tym to uważam ze to całkiem fajna płytka tyle ze dość skromnie wyposażona a dualchanel jest na socket A potrzebny tylko po to aby oniżyć możliwości o/c.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Asus A7N8X-XE

ja osobiście moge ci polecić Asus A7N8X-XE (kuzyn ma i jest dobra do OC i obsługuje duala)

Z tego co wiem To płytka ma nie tylko Dual DDR400 ale też SATA.

Ale jest bodajże jeden chaczyk włąśnie w kwesti OC.

Mianowicie podobno płytka nie ma praktycznie możliwości OC

Przynajmniej tak wynika z tej oto wypowiedzi:

Sam miałem ją w rękach. od standardowej asusa A7N8X (x) jest weższa o kilka cm. na płycie upchane dużo rzeczy. dual channel. sata....

jednak w biosie bieda. zmiana fsb z płyty [zworki]. nic poza tym. w biosie nie można zmienić fsb, mnożnika, napięcia.

ogólnie nie polecam pod OC.

straszna lipa

A7N8X-XE E - jak ECONOMY ??

swoją drogą, to w tej chwili chyba jedyna dostępna nowa, pod nf2 płyta. W 3mieście swego czasu obdzwoniłem kilkanaście sklepów. Nie było ani jednej pod nforce2. w jednym powiedziano mi, że mogą zamówić, ale tylko tą, A7N8X-XE choć sami nie wiedzą co to, ale nf2 ma....

okazała się straszna lipa, jak już pisałem wcześniej. Płytę oddałem, kaskę odzyskałem. B)

Więc czy ktoś w końcu wie jak jest z tym OC na tej płytce? Może są te funkcje ukryte? Czy ktoś ją ma i próbował coś zrobić z tym biosem? A może wystarczy nowszy bios?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- XE mam od 2 dnich

Reszte doczytacz tu i tu. Nie polecam do OC nie nadaje sie, mam jeszcze abita nf7-s v2 i nie ma porownania. Chyba,ze ktos stworzy bios do tego asusa..jak narazie w biosie 0 ustawien oprocz magistrali :mur:

Edytowane przez czakran

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ta XE to na prawdę chyba jakaś pomyłka.... :/

jak włożyłem mobila do niej, to może szło zmienić fsb: 100-133-166-200, ale mnożnik zawsze był 6, albo 8.....

jak juz ostrzegałem wiele razy: nie polcam :wink:

i jeszcze jedno: radze przeczytac ten topic o asusie - troche sie można dowiedzieć [zamiast zakładając nowy]. chociaż kilka ostatnich stron....

Edytowane przez oskarro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...