Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Totalne pieprzenie. Mi wycieklo troche thermopoxa na pamieci, i schodzi idealnie spirytusem. Poza tym slyszalem ze kumpel wzial wode i mydlo i umyl sobie karte :-) i mu dziala czysciutka :-)

Czlowieku czy ty wierzysz w cuda ????!!!!!!! 8O

Qmpel to moze paste termoprzewodzaca THEROPOX starl spirolem.

A my tu mowimy o kleju, to taka drobna roznica

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

reed zapewniam cie ze tez mowie o kleju. Co prawda trzeba troche potrzec, ale w zadnym wypadku nie trzeba uzywac jakiejs wielkiej sily.

To nie wiem co ty masz za klej, ja swoim kleilem termistor do WB i resztek za zadna cholera nie da sie niczym zetrzec, nawet Toluen nie rusza 8O :x

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mowie oczywiscie o kleju Thermopox 85 CT. Byc moze fakt ze udalo mi sie zetrzec klej wynika z tego, ze wartswa kleju do starcia byla bardzo mala, albo z tego ze scieralem klej po tym jak nie chcial zespoic radiatora z karta grafiki. Sytuacja wygladala nastepujaco: Byla sobie karta gf 2 mx 200 i radiator od coolermastera (nie wiem jaki model ale bodajze 5x6cm podstawa a wysokosc okolo 5-6 cm). Chcialem skleic te dwie rzeczy po uprzednim zdjeciu radiatora (skadinad nedznego) z gf'a klejem thermopox 85 ct. Niestety powierzchnia chipu gf 2 mx 200 jest okolo 1/4 powierzchni radiatora, przez co radiator nie chcial sie przyklic (a moze to dlatego ze dalem za malo glutowego skladnika, nie wiem). Probowalem podgrzewac suszarka klej zeby spoil radiator z karta tak by nie odpadal, jednak proby sie zdaly na nic. Bo chociaz zaraz po podgrzaniu klej trzymal wysmienicie, to po 1 h pracy odpadl od karty. Nastepnego dnia starlem klej spirytem no i skleilem go jeszcze raz. Tym razem dalem juz wiecej glutowego skladnika i karta rowniez po uprzednim podgrzewaniu suszarka skleila sie na stale (byc moze fakt ze sie skleila wynika tez z tego ze powierzchnia styku byla wieksza, gdyz jeszcze wczesniej przykleilem do dwoch kostek ramu na karcie 2 groszowe monety). Tym niemniej, klej (a raczej jego resztki) udalo mi sie wytrzec z karty spirytusem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tym razem dalem juz wiecej glutowego skladnika i karta rowniez po uprzednim podgrzewaniu suszarka skleila sie na stale

jakie proporcje tych glutow dac? ile jasnego , ile ciemnego? :?

ja tam dawalem pol na pol i po zwiazaniu daje sie go ruszyc ........ granatem :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tym razem dalem juz wiecej glutowego skladnika i karta rowniez po uprzednim podgrzewaniu suszarka skleila sie na stale

jakie proporcje tych glutow dac? ile jasnego , ile ciemnego? :?

ja tam dawalem pol na pol i po zwiazaniu daje sie go ruszyc ........ granatem :P

wlasnie susze suszarka 1200watt. jeszcze troszke sie przesuwaja radiatorki (na poczatku zjechaly prawie od podmuchu) :lol: i nie da sie ich dotknac sa tak gorace. Zobacze, najwyzej jeszcze raz bede kleil... :?

dzieki za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od razu nasunelo mi sie pytanie. Czy podgrzewajac suszarka klej, ktory kiedys tam skleilem, bede mogl oderwac przyklejony element?

jak patrze to zdaje sie, ze REED ma racje i tego sie nie da oderwac. u mnie raczej nie.

podgrzanie nic raczej nie da, lale klej powinien zrobic sie kruchy i bedzie mozna odlupac :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To moze w druga strone => do zamrazalnika ;-)

ktos o tym pisal, ze wlasnie tak. obwinac szczelnie folia, zeby nie zamoklo i potem delikatnie podwazyc cienkim ostrzem...

poszukaj jeszcze tematu chłodzenie grafiki, czy cos takiego

pozdrawiam i powodzenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kiedys kolega termopoxem kleil rive stara ale ja sprzedal i koles mnie sie pozniej oytam cot o za klej bo mowil ze 2 dni czyscil papierem sciernym ale wyczyscil zalozl(pewnie przykleim tym samym) wieksze radiatorki i chodzilo swietnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To moze w druga strone => do zamrazalnika ;-)

Z THERMOPOXem ten numer ponoc nie przechodzi.

Kolega Andrz3j nie tak dawno opisywal swoje wrazenia z urywania radiatorow klejonych tym klejem , ani grzanie ani mrozenie nie robily na nim wiekszego wrazenia :?

Wyszarpal je w koncu , podwazajac delikatnie skalpelem , o ile dobrze pamietam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...