Nyny Opublikowano 5 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2005 Witam, zakupilem dzis kuzynowi nowiutkiego Acera Aspire 5002LM. Komputerek mial miec ze soba Windowsa Xp Home Edition ale takowego w pudelku nie bylo. Sa wszytkie ksiazeczki Microsoftu naklejka pod spodem notebooka ale plyty z windowsem nie ma. Tak samo zabraklo sterowników do grafy, chipsetu itp... Niewiem czy to normalne czy przez przypadek zapomnieli mi tego wrzucic w sklepie bo prosilem ich o uruchomienie sprzetu na serwisie.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azazel85 Opublikowano 5 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2005 (edytowane) Powinieneś dostać z laptopem zestaw płyt. Są całe niebieskie i wszystkie wyglądają tak samo. Jeśli je dostałeś to sprawdź wśród nich. Sterowniki są na płycie gdzie jest napisane "bootable" (chyba). U mnie przynajmniej tak było. Edytowane 5 Grudnia 2005 przez Azazel85 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nyny Opublikowano 5 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2005 Ok te niebieskie plyty sa wszystkie, bootable tez. Ale windowsa tam nie widze. No chyba ze on tez jest na tych niebieskich plytach ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vitucky Opublikowano 5 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2005 Ok te niebieskie plyty sa wszystkie, bootable tez. Ale windowsa tam nie widze. No chyba ze on tez jest na tych niebieskich plytach ? no jasne ze jest na tych niebieskich Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nyny Opublikowano 5 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2005 Tylko powiedz mi jeszcze jak ten system sie dokladnie instaluje. Z tego co widze to on poprostu przywraca z tych plyt tak jakby obraz systemu.... Bezsens. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japa Opublikowano 5 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2005 Tak robi dzisiaj wielu producentów. Wgrywasz partycję z ghosta i masz gotowy system. A jak się chcesz pobawić to z innego nośnika przeprowadzasz instalację windy, wbijasz swój klucz licencyjny i też jest OK. Toshiba też daje ghosta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kenji Opublikowano 5 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2005 to jest urok ;) systemu z laptopem. nic nie poradzisz, ja na poczatku tez narzekalem ale teraz instaluje system szybciej niz poprzednio (normalnie z jednej plyty), sprzedac tego xp i tak sie nie da. mam jeszcze oryginalnego xp prof. ale juz sie do home'a przyzwyczailem i nie zmieniam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytuz Opublikowano 5 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2005 Zawsze mozna zainstalowac z tych plytek, potem zmniejszyc partycje np partition magic. Dodatkowo jesli chcesz mozesz sobie zrobic obraz partycji systemowej i 'reinstalki' robic z tego obrazu. A czy legalne jest sciagniecie pirata win xp home i wpisanie swojego klucza? a jesli moj kumpel ma plytke instalacyjna to moze porzyczyc i wpisac wlasny klucz? bedzie to legalne? jak nie bede mial plyty to nikt mi nic nie udowodni chyba, co? pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nyny Opublikowano 5 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2005 Kurcze glupota i tyle. Nawet partycji nie moge skonwertowac na NTFS bo wtedy narzedzie do przywracania systemu nie bedzie dziallac bo jest pod dosa, a skoro narzedzie nie bedzie dzialac to nie zainstaluje orginalnego systemu. Poprostu robie tak ze sciagne pirata home edition i wpisze legalny klucz to chyba bedzie najlepsze rozwiazanie. Tylko pytanie czy tak mozna. Aha druga sprawa jest taka ze po zainstalowaniu tego windowsa z plytek Acera nie zgadza sie klucz odczytany key viewerem z tym na spodzie laptopa :o dziwne co nie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
limerro Opublikowano 5 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2005 klucz mozna zmienic po instalacji programe Tweak XP o ile pamietam :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grogi Opublikowano 6 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2005 Kurcze glupota i tyle. Nawet partycji nie moge skonwertowac na NTFS bo wtedy narzedzie do przywracania systemu nie bedzie dziallac bo jest pod dosa, a skoro narzedzie nie bedzie dzialac to nie zainstaluje orginalnego systemu. Poprostu robie tak ze sciagne pirata home edition i wpisze legalny klucz to chyba bedzie najlepsze rozwiazanie. Tylko pytanie czy tak mozna. Aha druga sprawa jest taka ze po zainstalowaniu tego windowsa z plytek Acera nie zgadza sie klucz odczytany key viewerem z tym na spodzie laptopa :o dziwne co nie? Ja przenosiłem Ghostem partycje NTFS. Nie bylo problemu. Spokojnie skonwertuj sobie partycje systemową, nie ruszaj tylko tej ukrytej, z backupem systemu. Zainstalowanie oprogramowania z innego nośnika jest legalne - warunkiem jest posiadanie licencji na to oprogramowanie. Wiec problemu nie ma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cove_16 Opublikowano 6 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2005 (edytowane) Jeśli masz orginalny klucz możesz mieć kopie orginalnego nośnika. A właściwie to się dziwie Acerowi, ze takie kity wciska, ja jak kupowałem Aristo z windą to była normalna wersja OEM, z płytką i wyszstkimi bajerami. Edytowane 6 Grudnia 2005 przez cove_16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grogi Opublikowano 6 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2005 Jeśli masz orginalny klucz możesz mieć kopie orginalnego nośnika. A właściwie to się dziwie Acerowi, ze takie kity wciska, ja jak kupowałem Aristo z windą to była normalna wersja OEM, z płytką i wyszstkimi bajerami.Jak kupowałeś Aristo, to kupiłes Windoze OEM, ale od sprzedawcy - wszystkie komputery Aristo są bez systemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swatkat Opublikowano 6 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2005 Jak kupowałeś Aristo, to kupiłes Windoze OEM, ale od sprzedawcy - wszystkie komputery Aristo są bez systemu. I słusznie, w Asusach też tak jest z tego co widziałem co jest w pudle, normalna płyta Windozy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...