Skocz do zawartości
Nyny

Nowy Acer, Brak Systemu I Sterowników

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

zakupilem dzis kuzynowi nowiutkiego Acera Aspire 5002LM. Komputerek mial miec ze soba Windowsa Xp Home Edition ale takowego w pudelku nie bylo. Sa wszytkie ksiazeczki Microsoftu naklejka pod spodem notebooka ale plyty z windowsem nie ma.

Tak samo zabraklo sterowników do grafy, chipsetu itp...

Niewiem czy to normalne czy przez przypadek zapomnieli mi tego wrzucic w sklepie bo prosilem ich o uruchomienie sprzetu na serwisie....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powinieneś dostać z laptopem zestaw płyt. Są całe niebieskie i wszystkie wyglądają tak samo. Jeśli je dostałeś to sprawdź wśród nich. Sterowniki są na płycie gdzie jest napisane "bootable" (chyba). U mnie przynajmniej tak było.

Edytowane przez Azazel85

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak robi dzisiaj wielu producentów. Wgrywasz partycję z ghosta i masz gotowy system. A jak się chcesz pobawić to z innego nośnika przeprowadzasz instalację windy, wbijasz swój klucz licencyjny i też jest OK. Toshiba też daje ghosta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to jest urok ;) systemu z laptopem. nic nie poradzisz, ja na poczatku tez narzekalem ale teraz instaluje system szybciej niz poprzednio (normalnie z jednej plyty), sprzedac tego xp i tak sie nie da. mam jeszcze oryginalnego xp prof. ale juz sie do home'a przyzwyczailem i nie zmieniam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zawsze mozna zainstalowac z tych plytek, potem zmniejszyc partycje np partition magic. Dodatkowo jesli chcesz mozesz sobie zrobic obraz partycji systemowej i 'reinstalki' robic z tego obrazu.

A czy legalne jest sciagniecie pirata win xp home i wpisanie swojego klucza?

a jesli moj kumpel ma plytke instalacyjna to moze porzyczyc i wpisac wlasny klucz? bedzie to legalne? jak nie bede mial plyty to nikt mi nic nie udowodni chyba, co?

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurcze glupota i tyle. Nawet partycji nie moge skonwertowac na NTFS bo wtedy narzedzie do przywracania systemu nie bedzie dziallac bo jest pod dosa, a skoro narzedzie nie bedzie dzialac to nie zainstaluje orginalnego systemu.

Poprostu robie tak ze sciagne pirata home edition i wpisze legalny klucz to chyba bedzie najlepsze rozwiazanie. Tylko pytanie czy tak mozna.

Aha druga sprawa jest taka ze po zainstalowaniu tego windowsa z plytek Acera nie zgadza sie klucz odczytany key viewerem z tym na spodzie laptopa :o dziwne co nie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurcze glupota i tyle. Nawet partycji nie moge skonwertowac na NTFS bo wtedy narzedzie do przywracania systemu nie bedzie dziallac bo jest pod dosa, a skoro narzedzie nie bedzie dzialac to nie zainstaluje orginalnego systemu.

Poprostu robie tak ze sciagne pirata home edition i wpisze legalny klucz to chyba bedzie najlepsze rozwiazanie. Tylko pytanie czy tak mozna.

Aha druga sprawa jest taka ze po zainstalowaniu tego windowsa z plytek Acera nie zgadza sie klucz odczytany key viewerem z tym na spodzie laptopa :o dziwne co nie?

Ja przenosiłem Ghostem partycje NTFS. Nie bylo problemu. Spokojnie skonwertuj sobie partycje systemową, nie ruszaj tylko tej ukrytej, z backupem systemu.

Zainstalowanie oprogramowania z innego nośnika jest legalne - warunkiem jest posiadanie licencji na to oprogramowanie. Wiec problemu nie ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli masz orginalny klucz możesz mieć kopie orginalnego nośnika. A właściwie to się dziwie Acerowi, ze takie kity wciska, ja jak kupowałem Aristo z windą to była normalna wersja OEM, z płytką i wyszstkimi bajerami.

Edytowane przez cove_16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli masz orginalny klucz możesz mieć kopie orginalnego nośnika. A właściwie to się dziwie Acerowi, ze takie kity wciska, ja jak kupowałem Aristo z windą to była normalna wersja OEM, z płytką i wyszstkimi bajerami.

Jak kupowałeś Aristo, to kupiłes Windoze OEM, ale od sprzedawcy - wszystkie komputery Aristo są bez systemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi