Skocz do zawartości
Gość

spadek wydajności

Na ktory zestaw sie zdecydowac?  

1. 1. Na ktory zestaw sie zdecydowac?

• Soltek SL-85ERV P4X400 (450Zl) INTEL PENTIUM IV 2,4 (999zl)
      6
    • Gigabyte Ga-7va (400zl) AMD ATHLON XP 2200+ (750Zl)
      8

Rekomendowane odpowiedzi

Mam możliwość porównania procesorów A2400+ i P4 2400 w akcji i mogę

stwierdzić, że w grach P4 jest trochę szybszy, jednak różnica ta jest stosunkowo niewielka.

Jakby włożyć Athlona na Nforce2 i puścić na fsb 200 czy nawet 166 sytuacja by sie odwróciła :).

Tego P4 testowałem na płycie Soltek SL-85ERV2 (P4X400A) z pamięcią Corsair 3200C2 (400MHz) i AGP x8 (same atuty).

Jeśli chodzi o wydajność pamięci na Nforce2 to napewno będzie większa niż na nieco starszych płytach pod Athlona: KT333 i KT400, ale czy będzie większa od tej, którą uzyskałem na wymienionym wyżej sprzęcie (P4), trudno mi w tej chwili ocenić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Majdan widze że wreszcie rozmawiamy w tym samym języku :)

est7 co rozumiesz pod pojęciem stabilny?

Stabilny to taki abym przez 2,3 latka nie miał z nim absolutnie żadnego problemu.

Ja bym na twoim miejscu wziął P4, skoro mobo już masz. Jak dotąd nie miałem żadnych problemów z Intelem, a do tego masz 3lata gwarancji. Mam AMD i puki sam coś nie sknocę, to jest 100% stabilnie, ale do AMD trzeba mieć dobre mobo, bo w przeciwnym wypadku możesz zapomnieć o stabilnośći.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam możliwość porównania procesorów A2400+ i P4 2400 w akcji i mogę

stwierdzić, że w grach P4 jest trochę szybszy, jednak różnica ta jest stosunkowo niewielka.

Jakby włożyć Athlona na Nforce2 i puścić na fsb 200 czy nawet 166 sytuacja by sie odwróciła :).

Tego P4 testowałem na płycie Soltek SL-85ERV2 (P4X400A) z pamięcią Corsair 3200C2 (400MHz) i AGP x8 (same atuty).

Jeśli chodzi o wydajność pamięci na Nforce2 to napewno będzie większa niż na nieco starszych płytach pod Athlona: KT333 i KT400, ale czy będzie większa od tej, którą uzyskałem na wymienionym wyżej sprzęcie (P4), trudno mi w tej chwili ocenić.

Wydajność pamięci napewno nie będzie lepsza :(.Nforce2 + Athlon FSB 166 + DDR 333 cl2 ma wydajność pamięci porównywalną do P4 FSB 100 , I850E , Rimmy pc 800 :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecam platformę amd, zmień tylko płytę na ga7-vax, masz tu jeszcze sieciówkę i możliwość zmiany mnoznika co może za jakiś czas wykorzysztasz :-D

A co do tej grafy to lepiej weź sobie wersję 64mb ale PRO, zapasu mocy nigdy nie za wiele.

Pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecam platformę amd, zmień tylko płytę na ga7-vax, masz tu jeszcze sieciówkę i możliwość zmiany mnoznika co może za jakiś czas wykorzysztasz :-D

A co do tej grafy to lepiej weź sobie wersję 64mb ale PRO, zapasu mocy nigdy nie za wiele.

Pozdro.

Oki, płytę Gigabyte Ga-7VAX mogę kupić różnica tylko 20zł.

A coś nie tak z tym Radeonem 9000 128MB TVDVI Sapphire (489zł)?? Co o niej sądzicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym nie bral solteka, tym bardziej na via.

to tyle. p4 sa spoczka, athlony tez, przemysl koszty przede wszystkim, wydajnsc bardzo zblizona

Nie wiem czy wiesz, ale na tym Soldku pójdzie nawet P4 3,06Ghz, a może i coś więcej bo obsługuje on technologię HT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Komputera do gier nie będę raczej używał. Chodzi mi o to aby był stabilny i szybki do takich programów jak Autcad, Corel10, itp.

Tez pracuje w tych programach + Photoshop.

Do takich zastosowan tylko intel !!!

Intel 4 work - AMD 4 players :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...