Skocz do zawartości
KAMILcom

Problem Z Mobo

Rekomendowane odpowiedzi

i znów problem <_< ja mam jakiegoś pecha do płyt głównych

mam gigabyta 8I848PM i nie moge w biosie przestawić napieća procesora

próbowałem ze zworkami szukałem instrukcji na stronie gygabajta ale niestety z polskeij strony odsyła mnie do zagranicznej a tam nic nie ma

czy może wgranie nowego biosu pomoże aktualnie mam V6

aha był u mnie kumpel co wielokrotnie podkręcał kompy ale nie wie co sie dzieje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyjasnij dokładniej, że nie możesz? W biosie nie ma opcji? W biosie jest opcja, zmieniasz ją, ale i tak napięcie ostatecznie nie ulega zmianie? W biosie jest opcja ale nie możesz jej zmienić?

Co do BIOSa ja wychodze z założenia, że zawsze najlepiej jest mieć najnowszą wersję ponieważ jak łatwo sie domyślić nowe BIOSy wychodza w związku z naprawieniem błędów z poprzednich wersji lub w związku z dodaniem nowych opcji, któ wczesniej w BIOSie nie były dostępne :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nareście jakaś normalna odpowiedz

w biosie mam opcje ale jest zablokowana

ale dziwnie bo FSB to niemoge już wcale znaleźć

jaka jest szansa na uszkodzenie płyty zmieniając bios

Edytowane przez KAMILcom

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodziło mu o to, że podkręcając FSB przy twoim chipsecie podkręcasz jednocześnie szynę AGP i PCI, z których korzystają inne urządzenia (np. karta graficzna dyski twarde), które do takiej pracy nie sa przystosowane i może im to zaszkodzić.

Jeżeli chodzi o niebiezpieczeństwa przy zmianie BIOSu... Przedewszytskim musisz to robić spod DOSa (uzywając np. dyskietki startowej) lub BIOSu jeżeli BIOS ma w sobie flashera. Jedyne niebezpiecństwo to to, że podczas tej operacji np. padnie prąd i wtedy bios nie wgra sie poprawnie... ale niektóre płyty mają "zapasowego" automatycznie wgrywanego na wypadek gdy ten głowny nawali.

Jeżeli chodzi o zmiane napięcia. Być może widzisz opcję, która jedynie wyświetla aktualne napięcie procesora, a sam chipset/płyta główna poprostu nie ma mozliwości podkręcania (wskazuje na to fakt, że nie możesz znaleść FSB). Inna sprawa, że może musisz gdzieś zmienić rzecz typu "Clock speed" (lub cos podobnego nie znam płyty) z auto na manual i to może odblokuje niedostepne opcje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w gigabyte-ach (nie wiem czy w tym modelu rowniez) po wcisnieciu kombinacji ctrl+F1 w biosie pojawiaja sie dodatkowe opcje - wyprobuj

BTW: i848 to jest to samo co i865 tyle, ze bez duala

Edytowane przez rosolini

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam płytke jak w podpisie na i865PE i sobie go chwale. Sama płytka mimo, że jest bardzo okrojona mi w zupeności wystarczy (nadaje sie do lekkiego OC, a 2 sloty pamięci mi nie przeszkadzają). Za najlepszą płytę do podkręcania na socket 478 zdaje sie uchodziły Abit IC-7G oraz Asus P4P800.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi